logo i love you so matcha

10 Voordelen van Matcha waardoor je het elke dag wil drinken

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

voordelen van matcha poeder

De laatste paar jaar is matcha in populariteit toegenomen vanwege zijn heldergroene kleur, gezondheidsvoordelen, en het feit dat je er een heerlijke latte van kunt maken. Matcha maakt deel uit van de groene theefamilie, maar is wel uniek. In tegenstelling tot de traditionele vormen van groene thee waarbij je de blaadjes in water laat trekken, is matcha het poeder dat gemaakt wordt van vermalen theebladeren. Daardoor krijg je, als je matcha consumeert, een hogere concentratie van de voedingsstoffen van de bladeren binnen (vertaling: meer Voordelen van Matcha).

Tegenwoordig kun je het in vrijwel elke Amsterdamse koffieshop vinden. Maar de rijke geschiedenis van matcha gaat terug tot de twaalfde eeuw en is al meer dan 800 jaar een belangrijk onderdeel van de Japanse theecultuur. “Het beroemdste verhaal is dat de Japanse boeddhistische monnik Myoan Eisai naar China vertrok om groene thee te zoeken. Eisai besefte dat het drinken van matcha vóór de meditatie hem zou helpen zijn concentratie vast te houden, en hij bracht de matcha mee naar Japan,” zegt Asako Miyashita, MS, RDN, een geregistreerde diëtiste voedingsdeskundige in New York.

Het is belangrijk op te merken dat Japanse matcha en Amerikaanse matcha als het ware in aparte bubbels bestaan. De Nederlandse versie van matcha vind je in matcha lattes, terwijl Japanse matcha sterk verbonden is met de theeceremonie, een ceremoniële manier waarop groene thee wordt klaargemaakt en gepresenteerd (die nooit in een drive-thru verkrijgbaar zou zijn).

Dat in gedachten houdend zijn dit enkele van de matcha voordelen die je kunnen overhalen om van je dagelijkse koffie over te stappen op misschien een dagelijkse matcha latte. Als je zelf thuis matcha wilt maken, scroll dan verder.

matcha aanbiedingen

Het zit boordevol antioxidanten en vitaminen.

Groene thee bevat een soort antioxidant die catechinen heet, en ook een andere groep die polyfenolen heet. “Matcha poeder biedt een megadosis van deze krachtige antioxidanten, die kunnen helpen celschade te verminderen en chronische ziekten te voorkomen,” zegt voedingsdeskundige Jenna Gorham, RD, oprichtster van Jenna Gorham Nutrition Consulting in Bozeman, Montana.

Matcha bevat ook een verscheidenheid aan vitaminen, waaronder vitamine A, B, C, E en K, zegt Miyashita.

Het kan de glans van je huid een boost geven.

Miyashita raadt aan om een week lang matcha in plaats van koffie te proberen als je huidproblemen hebt, vanwege het torenhoge vitaminegehalte. Vitamine C stimuleert de collageenproductie bij inname, volgens deze studie in het tijdschrift Nutrients. En vitamine B kan een gezonde celvernieuwing van de huid helpen bevorderen, volgens een studie uit het tijdschrift Advances in Skin & Wound Care.

Je krijgt meer energie dan van andere theesoorten.

Matcha poeder heeft ongeveer driemaal zoveel cafeïne als alternatieve soorten gebrouwen thee, zegt Gorham. Zwarte thee heeft 47 mg cafeïne per kopje, en groene thee heeft 28 mg, terwijl matcha 70 mg cafeïne heeft. Dat is ongeveer hetzelfde energievoordeel – of iets minder dan – van een kop koffie, die ongeveer 96 mg cafeïne per kop heeft (gegeven dat verschillende koffiesoorten verschillende cafeïnegehaltes hebben).

Je zult je niet zo springerig voelen als van een kopje joe.

“Matcha poeder bevat L-theanine, een aminozuur waarvan is aangetoond dat het stress vermindert,” zegt Gorham. Uit een studie uit 2016 bleek dat het drinken van een drank met ongeveer 25 mg L-theanine, zoals groene thee, uiterst effectief kan zijn om stress te verminderen en de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen te verhogen. “Mensen zeggen dat als ze matcha drinken, ze een soepele alertheid hebben en geen ‘cafeïne crash’ ervaren, wat te maken zou kunnen hebben met het L-theanine bestanddeel,” voegt Gorham toe.

Het kan je aanzienlijk productiever maken.

In een studie uit 2017, gepubliceerd in Food Research International, ondervonden mensen die specifiek matcha dronken (niet gewoon groene thee!) een uur later een lichte toename in aandacht en verwerkingssnelheid – waarschijnlijk door een speciale combinatie van L-theanine, een belangrijk potentieel energieverhogend polyfenol genaamd epigallocatechin gallate (EGCG), en cafeïne.

Matcha kan helpen kanker af te weren.

Hoewel er geen specifiek onderzoek is dat de kankerwerende voordelen van matcha poeder zelf bewijst, hebben wetenschappers groene thee als categorie al jaren onder de loep genomen. Oudere studies hebben de krachtige antioxidant EGCG in verband gebracht met het voorkomen van kanker en het verhinderen van de groei van darmkankercellen. Een andere studie wijst erop dat groene thee in synergie met antikankermedicijnen werkzaam zou kunnen zijn bij het voorkomen van kanker. Het is de EGCG die de magische verbinding is, die de groei van kankercellen zou kunnen afremmen door kwaadaardige cellen te doden.

Het drinken van groene thee kan gezondere cholesterolwaarden bevorderen.

EGCG slaat weer toe: De wetenschap heeft nog niet precies geconcludeerd waarom, maar een overzicht van studies uit 2016 suggereert dat dankzij deze verbinding het regelmatig consumeren van groene thee kan leiden tot een aanzienlijke verlaging van het slechte cholesterol (vaak “LDL” genoemd). LDL is het type cholesterol dat leidt tot een opeenhoping van vetzuren in de slagaders, wat volgens sommige deskundigen je risico op een hartaanval en beroerte verhoogt.

Lees ook: 10 bewezen voordelen van groene thee

Het kan je botten versterken.

De meeste mensen denken er niet aan actief maatregelen te nemen om je botten te versterken, maar het is belangrijk voor je conditie en mobiliteit, vooral als je ouder wordt. Polyfenolen, de antioxidant-rijke verbindingen in groene thee, kunnen de botmineraaldichtheid (als in, hoe stevig je botten zijn) verhogen door ontstekings-veroorzakende oxidatieve stress op de botten te verminderen. Dat kan op zijn beurt je risico op het ontwikkelen van osteoporose verlagen, zo blijkt uit verschillende vroegere studies.

Het kan meer vullen dan een kop koffie of gezette thee.

Matcha poeder heeft een sterke, aardse smaak, dus wordt het meestal geklopt en geserveerd met melk of een niet-zuivel alternatief, zoals amandel- of havermelk. Door de toegevoegde calorieën uit de melk is het drankje meestal even verzadigend als je gemiddelde latte op basis van espresso.

Maar merk op dat “sommige koffiehuizen en restaurants een mengsel met suiker en/of poedermelk gebruiken om de aardse smaak uit te balanceren, waardoor het minder gezond is dan rechttoe rechtaan matcha poeder,” zegt Gorham. Vraag je barista of ze echt matcha poeder gebruiken of een voorgemaakte mix, en als het laatste het geval is, wat er dan in zit. “Niet-zuivelmelk kan ook gezoet zijn, dus wees je gewoon bewust van de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt, want dat kan de voordelen overstemmen,” voegt Gorham toe.

Het werkt heel goed als natuurlijke voedselkleurstof.

Er is wat ouder onderzoek dat suggereert dat kunstmatige voedselkleurstoffen (je weet wel, die waar je als kind mee bakte) kankerverwekkend (verbonden met kanker) kunnen zijn. Daarom moet je, als er een mogelijkheid is om voedsel met natuurlijke bronnen te kleuren, die kans grijpen.

Kwaliteitsmatcha poeder wordt in de schaduw gekweekt tegenover in plaats van onder de zon, om de bladeren te dwingen tot overproductie van chlorofyl, volgens het Japanse matcha merk BeMatcha. Het overdreven chlorofylgehalte is wat matcha poeder zijn rijke groene kleur geeft – en die kleur neemt vrijwel alles over waar het mee gemengd wordt.

Dus voor bakken, koken en zelfs cocktailmixen voeg je een beetje matcha poeder toe voor een natuurlijk groene (en voedzame!) traktatie. Iets om te onthouden als je op je volgende etentje indruk wilt maken.

Ook leuk

Matcha whisk
Matcha whisk: klop de perfecte kop Matcha

De traditionele bereiding van matcha thee bestaat uit ambachtelijkheid en schoonheid. Volledig natuurlijk theegereedschap klopt het levendige groene poeder tot perfectie, terwijl de constructie je

Detoxen met Matcha
Detoxen met Matcha

Een detox hoeft geen martelend dieet te zijn of iets om bang voor te zijn. In plaats daarvan kan het een gelegenheid zijn om uit

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief