logo i love you so matcha

4 Redenen Waarom Het Drinken Van Groene Thee Goed Is Voor Je Gebitsgezondheid

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

4 Redenen Waarom Het Drinken Van Groene Thee Goed Is Voor Je Gebitsgezondheid

Goed nieuws in iets “groens” voor je gebit.

Dus… de theedrinkers hebben al die tijd iets geweten dat de rest van ons nu pas begint te leren, namelijk dat er grote gezondheidsvoordelen zijn van het drinken van groene thee.

Groene Thee en Gezondheid Van Het Tandvlees

Een recente studie uit het Journal of Periodontology ontdekte dat groene thee veel anti-oxidanten bevat die de ziekten verminderen die de tanden en de tandondersteunende structuren aantasten. De studie analyseerde de gezondheid van het tandvlees bij bijna 1000 mannen en ontdekte dat regelmatige drinkers van groene thee een betere gezondheid van het tandvlees hadden dan degenen die niet dronken.

De antioxidant catechine die in groene thee voorkomt kan verantwoordelijk zijn voor dit gezondheidsbevorderende voordeel. Eerdere studies hebben aangetoond dat antioxidanten ontstekingen in het lichaam verminderen. De bacteriën bij tandvlees- of parodontale ziekten veroorzaken ontstekingen in het tandvlees en het bot rond de tanden. Wanneer de antioxidant deze ontsteking tegengaat, behoudt het lichaam het bot dat anders verloren zou gaan en losse en ontbrekende tanden tot gevolg zou hebben.

Parodontale ziekte is, naarmate ze vordert, een chronische ontstekingsziekte die het tandvlees en bot aantast dat de tand omringt en de tanden in staat stelt te functioneren bij het eten en spreken. Tandvleesaandoeningen zijn ook in verband gebracht met hartziekten en diabetes. Deze eenvoudige methode om de parodontale ontstekingsziekte te voorkomen kan helpen om een gezond lichaam te behouden.

Groene Thee en Gaatjes

Een bijkomend voordeel van het drinken van groene thee is aangetoond in een studie waarin onderzoek gedaan werd naar de polyfenolen die in groene thee voorkomen. Gaatjes ontstaan als er orale bacteriën rond de tanden groeien. Deze bacteriën produceren zuren die de tandstructuren zacht maken of demineraliseren. Naarmate het gebied van de zachte tandstructuur groter wordt, vormt het uiteindelijk een opening die we een gaatje noemen.

Deze opening kan zo groot worden dat uiteindelijk de tand inzakt of de zenuw bloot komt te liggen wat pijn veroorzaakt, tenzij de tand behandeld wordt. De polyfenolen in groene thee bleken een antimicrobiële werking te veroorzaken tegen alle mondkiemen die getest werden, waardoor de bacteriën minder goed in staat zijn in voldoende hoeveelheid te groeien om gaatjes te veroorzaken.

Groene Thee en Tandhermineralisatie

Een soortgelijke studie heeft aangetoond dat wanneer de tand gedemineraliseerd is in een holte, het onderdompelen van de tand in groene thee het proces omkeerde en remineraliseerde, waardoor de zacht geworden tand verhardde. Een aparte studie heeft aangetoond dat de temperatuur van de thee zowel positieve als negatieve effecten kan hebben op het mineralisatieproces. Koudere temperaturen versterkten de remineralisatie, terwijl zeer hete thee, het omgekeerde deed. Hoewel groene thee het glazuur kan conserveren, heeft hete groene thee niet hetzelfde effect.

Dit toont aan dat groene thee niet alleen bacteriële groei kan voorkomen die de tandstructuur zachter maakt, maar ook de schade die bacteriën kunnen aanrichten kan omkeren.

Lees ook: 10 bewezen voordelen van groene thee

Groene Thee en Huidcellen

Behalve plaatselijk in de mondholte, is aangetoond dat de polyfenolen in groene thee gezonde cellen in leven houden en tegelijk apostase (vroegtijdige dood) bevorderen in kankercellen van leukemie. In huidcellen bleek een groene thee polyfenol EGCG een opzienbarend effect te hebben. De meeste huidcellen leven ongeveer 28 dagen en bereiken langzaam het oppervlak van het epitheel om te sterven. In een studie zorgde het aanbrengen van de groene thee EGCG op de cellen ervoor dat ze phoenix-achtig reactiveerden en verder leefden. De voordelen van groene thee kunnen in de mond worden toegepast op aften (zweren), en op de huid op psoriasis, rosacea, rimpels en wonden. De proliferatie van huidcellen na een wond zou de wondgenezing kunnen versnellen en littekenvorming voorkomen.

En tenslotte heeft weer een andere studie aangetoond dat groene thee een positieve invloed heeft op post-operatieve bloedingen na tandheelkundige ingrepen.

Groene thee heeft enorme mogelijkheden om de gezondheid in vele delen van het lichaam te bevorderen, zoals blijkt uit talrijke studies.

Drink op en glimlach breeduit, je groene thee is je beste vriend.

Ook leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief