logo i love you so matcha

6 Beste tijden om groene thee te drinken

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

6 Beste tijden om groene thee te drinken

Als je graag thee drinkt, is elk moment een goed moment voor je favoriete cuppa. Maar, als je de voordelen wilt maximaliseren of er zeker van wilt zijn dat je ook na het drinken van je favoriete cafeïnehoudende thee in slaap zult kunnen vallen, zijn sommige tijden en sommige groene theeën misschien beter dan de andere. Dus, wat is de beste tijden om groene thee te drinken?

Voordelen van het drinken van groene thee

Om te begrijpen wat de beste tijden om thee te drinken, kijken we naar wat groene thee is. Groene thee wordt gemaakt van Camellia Sinensis, een plant die rijk is aan antioxidanten, cafeïne, en aminozuren. Het bevat ook enkele vitaminen, mineralen en vezels. De belangrijkste antioxidant in groene thee is een catechine, EGCg genaamd, in grote hoeveelheden alleen beschikbaar in groene thee. In tegenstelling tot zwarte of oolong is groene thee niet geoxideerd.

Studies toonden aan dat groene thee nuttig kan zijn bij “het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten” en dat het “ontstekingsremmende, antiarthritische, antibacteriële, antiangiogene, antioxidatieve, antivirale, neuroprotectieve en cholesterolverlagende effecten heeft. ” Wetenschappers leggen meestal een verband tussen de gezondheidsvoordelen van thee die over een langere periode wordt gedronken, en niet van een enkel incidenteel kopje.

1. Wanneer kun je groene thee het beste drinken?

Groene thee is een prima optie voor een ochtenddrankje. Het heeft net genoeg cafeïne om je ’s morgens een goede energieboost te geven. In tegenstelling tot koffie bevat thee een aminozuur L-theanine, dat een cafeïnestoot voorkomt en je in plaats daarvan gedurende enkele uren aanhoudende energie geeft. Met andere woorden, groene thee zou je niet slaperig moeten maken. Wat is dan de beste ochtend energie opwekkende groene thee? Schaduwrijke soorten zoals matcha, gyokuro of kabusecha, en Japanse sencha.

Je kunt groene thee ook ’s avonds drinken. Wees voorzichtig met welke thee je kiest, want de hoeveelheid cafeïne in elke thee is verschillend. Sommige groene theeën kunnen meer cafeïne bevatten dan zwarte thee, dus de beste avond groene theeën zijn die met oude rijpe bladeren of geroosterde, zoals kyobancha, hojicha of kukicha met heel weinig bladdelen in het mengsel. Om de cafeïne nog meer te verminderen, gebruik je koeler water en verkort je de steiltijd. Deze methode zal echter ook minder EGCg extraheren.

2. Beste tijd om groene thee te drinken om af te vallen

Als je reden om groene thee te drinken is om af te vallen, kun je het beste vóór je training een kopje of twee drinken. Een studie toonde aan dat EGCG in combinatie met cafeïne, 90 minuten voor de training ingenomen, de vetoxidatiesnelheid tijdens de training aanzienlijk verhoogde. Kies groene thee met hogere hoeveelheden EGCg.

Je kunt de watertemperatuur en de steiltijd verhogen om meer cafeïne en EGCg te extraheren. Zowel EGCg als cafeïne zijn bitter, dus wees voorbereid op een minder aangenaam kopje groene thee is je doel de voordelen te maximaliseren en groene thee te gebruiken om af te vallen.

3. Moet je groene thee voor of na de maaltijd drinken?

Om het meeste uit groene thee te halen, kun je hem het beste op een lege maag drinken. Een studie toonde aan dat het tegelijk innemen van voedsel tijdens het drinken van thee de absorptie van EGCg zou kunnen afremmen. Anderzijds zou groene thee de opname van ijzer kunnen afremmen. Veel bronnen suggereren echter dat het drinken van groene thee op een lege maag niet aan te raden is.

Heb je maag- of leverproblemen, dan is het misschien het beste om het bij een maaltijd of na de maaltijd in te nemen, maar raadpleeg dan wel eerst je arts. Onderzoek toonde aan dat, hoewel groene thee kan helpen bij de behandeling van elke soort diarree, het in grote hoeveelheden ook de oorzaak ervan kan zijn. Wat zijn de theesoorten met het meeste EGCg? Gestoomde groene theeën zoals sencha of buskruit. Een ander voordeel van het drinken van groene thee voor de maaltijd zou kunnen zijn dat het helpt bij het verminderen van het hongergevoel.

Als je groene thee bij een maaltijd wilt drinken kan het leren van de grondbeginselen van het combineren van thee met voedsel een deur openen naar een hele nieuwe wereld van zintuiglijke ervaringen. Hoewel de meest populaire keuze voor een middagthee zwarte thee is, kan groene thee ook perfect passen bij de zoetheid van desserts.

Hoewel het combineren van groene thee met zoetigheden geen favoriete keuze is bij theekenners, past de lichte bitterheid van sencha verbazend goed bij de zoetheid van gebak. Bovendien is groene thee een populaire keuze in sushi bars om het gehemelte te reinigen. Kies lichtere groene theeën voor lichtere niet-zoete maaltijden, en sterkere meer plantaardige en samentrekkende theeën voor desserts en zwaardere maaltijden.

4. Wanneer groene thee drinken om je metabolisme te stimuleren

Groene thee kan helpen bij de spijsvertering en het stimuleren van de stofwisseling. Hoewel er geen specifieke richtlijnen zijn wanneer je je thee moet nemen, zou het beste tijdstip vóór of 30-60 minuten na de maaltijd kunnen zijn. Om de meeste voordelen te krijgen, suggereren studies meestal 3-5 koppen groene thee per dag, afhankelijk van de soort en de hoeveelheid EGCg.

5. Moet je thee drinken voor of na een training?

Zowel een kopje thee voor als na de training heeft zijn eigen voordelen. Een kopje voor de training kan helpen bij het afvallen en het vergroten van het uithoudingsvermogen en de concentratie, terwijl een kopje na de training je lichaam verfrist en aanvult.

6. Beste tijd om thee te drinken voor een stralende huid

Als het om de huid gaat, kan elk kopje thee tellen. Thee geeft niet alleen hydratatie die nodig is voor een stralende huid, maar heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij een foto-verouderde huid, fijne lijntjes en rimpels, donkere kringen rond de ogen en kan zelfs helpen talg te verminderen en de huid vrij te maken van acne.

Studies toonden aan dat thee zowel van binnenuit als van buitenaf zou kunnen helpen. Om nog een stap verder te gaan, kun je een gezichtsstoombad bereiden met groene losse bladthee en er een deel van je wekelijkse huidroutine van maken.

Wat is het beste seizoen om groene thee te drinken?

Elke theesoort heeft zijn eigen seizoen, dat meestal samenhangt met de oogsttijd. Groene thee is een prima lente- en zomerkeuze, waarbij de beste groene thee in het vroege voorjaar geoogst wordt. Het kan helpen om het lichaam te reinigen en de broodnodige energie te bieden na een lange winter. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zal het drinken van hete thee je niet heter maken.

In feite kan hete groene thee je misschien meer opfrissen dan ijskoude drankjes. Een kop hete groene thee doet je echter wel zweten, dus zorg ervoor dat je hem drinkt “onder omstandigheden die volledige zweetverdamping mogelijk maken.” De herfst is meestal gereserveerd voor oolong thee, terwijl de winter zeer geschikt is voor zwarte en donkere theeën zoals pu’erh.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld om ziekten te diagnosticeren of te behandelen, of om een advies van een professionele arts te vervangen. Behandel nooit zelf ziekten, en drink nooit grote hoeveelheden thee, echte of kruidenthee, als je aan ernstige ziekten lijdt, zwanger bent of borstvoeding geeft. Groene thee bevat cafeïne en kan het beste vermeden worden door kinderen, mensen met een gevoeligheid voor cafeïne en andere problemen in verband met de inname van cafeïne. Ieder mens is anders en het is onmogelijk een algemene uitspraak te doen over de voordelen of bijwerkingen.

Ook leuk

waar smaakt matcha naar
Waar smaakt matcha naar?

Ben je geïntrigeerd door matcha’s gezondheidsvoordelen en unieke uiterlijk, maar aarzel je om dollars op het drankje te laten vallen omdat je gewoon niet weet

Detoxen met Matcha
Detoxen met Matcha

Een detox hoeft geen martelend dieet te zijn of iets om bang voor te zijn. In plaats daarvan kan het een gelegenheid zijn om uit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief