logo i love you so matcha

7 Bewezen Manieren Waarop Matcha Thee Je Gezondheid Verbetert

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Matcha Thee

Matcha is de laatste tijd enorm in populariteit gestegen, met matcha shots, lattes, theeën, en zelfs desserts die overal verschijnen, van reformwinkels tot koffiewinkels.

Net als groene thee is matcha thee afkomstig van de Camellia sinensis plant. Hij wordt echter anders gekweekt en heeft een uniek voedingsstoffenprofiel.

Boeren verbouwen matcha door hun theeplanten 20-30 dagen voor de oogst af te dekken om direct zonlicht te vermijden. Dit verhoogt de chlorofylproductie, versterkt het aminozuurgehalte, en geeft de plant een donkerder groene tint.

Als de theebladeren geoogst zijn, worden de stengels en nerven verwijderd en de blaadjes vermalen tot een fijn poeder dat matcha heet.

Matcha bevat de voedingsstoffen van het hele theeblad, wat resulteert in een grotere hoeveelheid cafeïne en antioxidanten dan gewoonlijk in groene thee wordt aangetroffen.

Studies van matcha en zijn bestanddelen hebben een verscheidenheid aan voordelen opgegraven, waaruit blijkt dat het kan helpen de lever te beschermen, de gezondheid van het hart te bevorderen, en zelfs kan helpen bij gewichtsverlies.

Hier zijn 7 gezondheidsvoordelen van matcha thee, allemaal gebaseerd op de wetenschap.

1. Hoog in Antioxidanten

Matcha thee is rijk aan catechinen, een klasse plantaardige verbindingen in thee die als natuurlijke antioxidanten werken.

Antioxidanten helpen schadelijke vrije radicalen te stabiliseren, dat zijn verbindingen die cellen kunnen beschadigen en chronische ziekten kunnen veroorzaken.

Wanneer je matcha thee poeder toevoegt aan heet water om thee te zetten, bevat de thee alle voedingsstoffen van het hele blad. Het zal over het algemeen meer catechinen en antioxidanten bevatten dan het gewoon laten trekken van groene theebladeren in water.

Volgens één schatting is het aantal van bepaalde catechinen in matcha zelfs tot 137 keer groter dan in andere soorten groene thee.

Een studie toonde aan dat het geven van matcha supplementen aan muizen de schade door vrije radicalen verminderde en de antioxidant activiteit verhoogde.

Het opnemen van matcha in je dieet kan je antioxidant opname verhogen, wat celschade kan helpen voorkomen en zelfs je risico op verschillende chronische ziekten kan verlagen.

SAMENVATTING
Matcha bevat een geconcentreerde hoeveelheid antioxidanten, die celschade kunnen verminderen en chronische ziekten kunnen voorkomen.

2. Kan de Lever Helpen Beschermen

De lever is van vitaal belang voor de gezondheid en speelt een centrale rol bij het wegspoelen van gifstoffen, het metaboliseren van medicijnen, en het verwerken van voedingsstoffen.

Sommige studies hebben ontdekt dat matcha kan helpen de gezondheid van je lever te beschermen.

Een studie gaf diabetische ratten gedurende 16 weken matcha en ontdekte dat het hielp schade aan zowel de nieren als de lever te voorkomen.

Een andere studie gaf 80 mensen met niet-alcoholische vette leverziekte 90 dagen lang ofwel een placebo ofwel dagelijks 500 mg groene thee extract.

Na 12 weken verminderde het groene thee extract de leverenzymwaarden aanzienlijk. Verhoogde niveaus van deze enzymen zijn een marker van leverschade.

Verder bleek uit een analyse van 15 studies dat het drinken van groene thee samenhing met een verminderd risico op leverziekten.

Het is echter belangrijk te bedenken dat er andere factoren bij deze associatie betrokken kunnen zijn.

Er is meer onderzoek nodig om de effecten van matcha op de algemene bevolking te bekijken, want het meeste onderzoek is beperkt tot studies die de effecten van groene thee extract bij dieren onderzoeken.

SAMENVATTING
Sommige studies hebben aangetoond dat matcha leverschade zou kunnen voorkomen en het risico op leverziekten zou kunnen verminderen. Er zijn echter aanvullende studies nodig om de effecten op mensen in de algemene bevolking te bekijken.

3. Geeft de Hersenfunctie Een Boost

Uit sommige onderzoeken blijkt dat verschillende van de bestanddelen in matcha de hersenfunctie kunnen helpen verbeteren.

Een studie bij 23 mensen bekeek hoe mensen presteerden op een reeks taken die ontworpen waren om de hersenprestaties te meten.

Sommige deelnemers consumeerden ofwel matcha thee of een reep die 4 gram matcha bevatte, terwijl de controlegroep een placebo thee of reep consumeerde.

De onderzoekers vonden dat matcha verbeteringen veroorzaakte in aandacht, reactietijd, en geheugen, vergeleken met het placebo.

Een andere kleine studie toonde aan dat het dagelijks consumeren van 2 gram groene theepoeder gedurende 2 maanden de hersenfunctie bij oudere mensen hielp verbeteren.

Bovendien bevat matcha een meer geconcentreerde hoeveelheid cafeïne dan groene thee, met 35 mg cafeïne per halve theelepel (ongeveer 1 gram) matcha poeder.

Meerdere studies hebben cafeïneconsumptie in verband gebracht met verbeteringen in de hersenfunctie, waarbij snellere reactietijden, verhoogde aandacht, en een verbeterd geheugen worden genoemd.

Matcha bevat ook een verbinding die L-theanine heet, en die de effecten van cafeïne verandert, waardoor alertheid bevorderd wordt en de crash in energieniveau die kan volgen op cafeïneconsumptie vermeden wordt.

Van L-theanine is ook aangetoond dat het de alfagolf activiteit in de hersenen verhoogt, wat kan helpen ontspanning op te wekken en stressniveaus te verlagen.

SAMENVATTING
Van Matcha is aangetoond dat het de aandacht, het geheugen en de reactietijd verbetert. Het bevat ook cafeïne en L-theanine, die verschillende aspecten van de hersenfunctie kunnen verbeteren.

4. Kan Kanker Helpen Voorkomen

Matcha thee zit boordevol gezondheidsbevorderende bestanddelen, waaronder enkele die in reageerbuis- en dierstudies in verband gebracht zijn met kankerpreventie.

In een studie verminderde het groene thee extract de tumorgrootte en vertraagde het de groei van borstkankercellen bij ratten.

Matcha is bijzonder rijk aan epigallocatechine-3-gallaat (EGCG), een soort catechine waarvan is aangetoond dat het krachtige kankerwerende eigenschappen heeft.

Uit een reageerbuisstudie bleek dat de EGCG in matcha hielp prostaatkankercellen af te doden.

Andere reageerbuisstudies hebben aangetoond dat EGCG werkzaam is tegen huid-, long-, en leverkanker.

Bedenk dat dit reageerbuis- en dierstudies waren die naar specifieke in matcha gevonden verbindingen keken. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe deze resultaten zich kunnen vertalen naar de mens.

SAMENVATTING
Uit reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat de verbindingen in matcha de groei van kankercellen kunnen afremmen.

5. Kan de Gezondheid Van Het Hart Bevorderen

Hartziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, goed voor naar schatting een derde van alle sterfgevallen bij mensen boven de 35 jaar.

Sommige studies hebben aangetoond dat het drinken van groene thee, die een vergelijkbaar voedingsstoffenprofiel heeft als matcha, kan helpen beschermen tegen hartziekten.

Van groene thee is aangetoond dat het de niveaus van totaal en “slecht” LDL cholesterol verlaagt, evenals die van triglyceriden.

Het kan ook de oxidatie van LDL cholesterol helpen voorkomen, een andere factor die tegen hartziekten kan beschermen.

Waarnemingsstudies hebben ook aangetoond dat het drinken van groene thee in verband wordt gebracht met een verminderd risico op hartziekten en beroerte.

In combinatie met een goed uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl kan het drinken van matcha helpen je hart gezond te houden en te beschermen tegen ziekten.

SAMENVATTING
Studies tonen aan dat groene thee en matcha verschillende risicofactoren voor hartziekten kunnen verminderen.

6. Helpt Je Gewicht Te Verliezen

Kijk naar een willekeurig supplement voor gewichtsverlies en de kans is groot dat je bij de ingrediënten “groene thee extract” ziet staan.

Groene thee is bekend om zijn vermogen om gewichtsverlies te bevorderen. In feite tonen studies aan dat het de stofwisseling kan helpen versnellen om het energieverbruik te verhogen en de vetverbranding te stimuleren.

Een kleine studie toonde aan dat inname van groene thee extract tijdens matige lichaamsbeweging de vetverbranding met 17% verhoogde.

Een andere studie bij 14 mensen vond dat inname van een supplement met groene thee extract de 24-uurs energie-uitstoot aanzienlijk verhoogde, vergeleken met een placebo.

Een review van 11 studies toonde ook aan dat groene thee het lichaamsgewicht verminderde en hielp gewichtsverlies te behouden.

Hoewel de meeste van deze studies zich richtten op groene thee extract, komt matcha van dezelfde plant en zou hetzelfde effect moeten hebben.

SAMENVATTING
Sommige studies tonen aan dat groene thee extract helpt de stofwisseling en vetverbranding te verhogen, die beide kunnen helpen bij gewichtsverlies.

7. Matcha Thee Is Heel Gemakkelijk Te Bereiden

Profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van matcha is eenvoudig – en de thee smaakt heerlijk.

Je kunt traditionele matcha thee maken door 1-2 theelepels (2-4 gram) matcha poeder in je kopje te zeven, er 2 ounces (59 ml) heet water aan toe te voegen en het geheel met een bamboe garde door elkaar te mengen.

Je kunt de verhouding tussen matcha poeder en water ook aanpassen aan de consistentie die je verkiest.

Voor een dunnere thee verminder je het poeder tot een halve theelepel (1 gram) en meng je het met 3-4 ounces (89-118 ml) heet water.

Als je een meer geconcentreerde versie verkiest, meng je 2 theelepels (4 gram) poeder met slechts 1 ounce (30 ml) water.

Als je je creatief voelt, kun je zelfs proberen matcha lattes, pudding of proteïne smoothies in elkaar te flansen om het gehalte aan voedingsstoffen in je favoriete recepten op te krikken.

Zoals altijd is matiging de sleutel. Hoewel matcha boordevol gezondheidsvoordelen zit, is meer niet per se beter.

In feite zijn er leverproblemen gemeld bij sommige mensen die dagelijks grote hoeveelheden groene thee dronken.

Het drinken van matcha kan ook je blootstelling verhogen aan verontreinigende stoffen zoals pesticiden, chemicaliën, en zelfs arsenicum dat in de grond zit waar de theeplanten verbouwd worden.

De maximaal verdraagbare inname van matcha poeder is onduidelijk en hangt af van de persoon. Om veilig te zijn, zorg je ervoor dat je matcha met mate consumeert.

Het is het beste je te houden aan 1-2 kopjes per dag en te zoeken naar gecertificeerde biologische soorten om te profiteren van matcha’s vele gezondheidsvoordelen zonder bijwerkingen te riskeren.

SAMENVATTING
Er zijn veel manieren om matcha te bereiden, dus je kunt zelf kiezen welke je het lekkerst vindt. Je kunt het ook verwerken in een hele reeks verschillende recepten.

Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van Matcha

Waar Het Op Neerkomt

Matcha komt van dezelfde plant als groene thee, maar omdat het van het hele blad gemaakt wordt, bevat het een geconcentreerdere hoeveelheid antioxidanten en gunstige plantaardige bestanddelen.

Studies hebben allerlei gezondheidsvoordelen van matcha en zijn bestanddelen aan het licht gebracht, variërend van het bevorderen van gewichtsverlies tot het verminderen van het risico op hartziekten.

Het beste van alles is dat de thee eenvoudig te bereiden is, zodat je hem moeiteloos in je dieet kunt opnemen en je dag een uitbarsting van extra smaak kunt geven.

Meer weten over Matcha thee

Ook leuk

groene thee voordelen
10 bewezen voordelen van groene thee

Van groene thee wordt gezegd dat het een van de gezondste dranken ter wereld is. Het zit vol met antioxidanten die vele gezondheidsvoordelen hebben, waaronder

Hydrateert Thee Beter Dan Water
Hydrateert Thee Beter Dan Water?

Als je net als veel Amerikanen bent, is gehydrateerd blijven een voortdurende strijd. Hydratatie is een hele industrie geworden – van dure waterflessen met alarmen

Negen Kruidenthee Voor Constipatie
Negen Kruidenthee Voor Constipatie

Al eeuwenlang gebruiken mensen kruidenthee voor constipatie. Bepaalde theeën kunnen de spijsvertering stimuleren en helpen constipatie te verlichten. Constipatie is wanneer iemand minder dan drieTrusted

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief