logo i love you so matcha

9 Bijwerkingen Te Veel Thee Drinken

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

9 Bijwerkingen Te Veel Thee Drinken

Thee is een van ’s werelds meest geliefde dranken.

De populairste soorten zijn groene, zwarte en oolong – die allemaal gemaakt worden van de bladeren van de Camellia sinensis plant.

Weinig dingen zijn zo bevredigend of rustgevend als het drinken van een heet kopje thee, maar de verdiensten van deze drank houden daar niet bij op.

Thee wordt in de Traditionele geneeskunde al eeuwenlang gebruikt om zijn helende eigenschappen. Bovendien suggereert modern onderzoek dat plantaardige verbindingen in thee een rol kunnen spelen bij het verminderen van je risico op chronische aandoeningen, zoals kanker, zwaarlijvigheid, diabetes, en hartziekten.

Hoewel matige theeconsumptie voor de meeste mensen een heel gezonde keuze is, kan het overschrijden van 3-4 kopjes (710-950 ml) per dag toch enkele negatieve bijwerkingen hebben.

Hier zijn 9 mogelijke bijwerkingen van te veel thee drinken.

1. Verminderde ijzeropname

Thee is een rijke bron van een klasse verbindingen die tannines genoemd worden. Tannines kunnen zich binden aan ijzer in bepaalde voedingsmiddelen, waardoor het niet beschikbaar is voor absorptie in je spijsverteringskanaal.

IJzertekort is een van de meest voorkomende tekorten aan voedingsstoffen in de wereld, en als je een laag ijzergehalte hebt, kan een overmatige thee-inname je toestand verergeren.

Onderzoek suggereert dat theetannines eerder de opname van ijzer uit plantaardige bronnen belemmeren dan uit dierlijk voedsel. Als je een strikt veganistisch of vegetarisch dieet volgt, kun je dus beter extra goed opletten hoeveel thee je drinkt.

De precieze hoeveelheid tannines in thee kan sterk variëren, afhankelijk van de soort en hoe hij bereid wordt. Dat gezegd hebbende, is het beperken van je inname tot 3 of minder kopjes (710 ml) per dag voor de meeste mensen waarschijnlijk een veilig bereik.

Als je een laag ijzergehalte hebt maar toch graag thee drinkt, overweeg dan om het als extra voorzorgsmaatregel tussen de maaltijden te drinken. Door dat te doen zal het minder snel het vermogen van je lichaam beïnvloeden om ijzer uit je voedsel bij de maaltijd op te nemen.

SAMENVATTING
Tannines die in thee voorkomen kunnen zich binden aan ijzer in plantaardige voedingsmiddelen, waardoor de hoeveelheid die je in je spijsverteringskanaal kunt opnemen vermindert. Als je weinig ijzer hebt, drink dan thee tussen de maaltijden.

2. Verhoogde angst, stress en rusteloosheid

Theebladeren bevatten van nature cafeïne. Overconsumptie van cafeïne uit thee, of een andere bron, kan bijdragen tot gevoelens van angst, stress, en rusteloosheid.

Een gemiddeld kopje (240 ml) thee bevat ongeveer 11-61 mg cafeïne, afhankelijk van de soort en de zetmethode.

Zwarte thee heeft de neiging meer cafeïne te bevatten dan groene en witte soorten, en hoe langer je je thee laat trekken, hoe hoger het cafeïnegehalte.

Onderzoek suggereert dat doses cafeïne van minder dan 200 mg per dag bij de meeste mensen waarschijnlijk geen grote angst veroorzaken. Toch zijn sommige mensen gevoeliger voor de effecten van cafeïne dan anderen en moeten ze hun inname misschien verder beperken.

Als je merkt dat je door je thee gewoonte je springerig of nerveus voelt, kan dat een teken zijn dat je te veel hebt gedronken en misschien wilt minderen om de symptomen te verminderen.

Je kunt ook overwegen te kiezen voor cafeïnevrije kruidenthee. Kruidenthee wordt niet als echte thee beschouwd omdat ze niet van de Camellia sinensis plant afkomstig is. In plaats daarvan worden ze gemaakt van allerlei cafeïnevrije ingrediënten, zoals bloemen, kruiden, en vruchten.

SAMENVATTING
Overconsumptie van cafeïne uit thee kan angst en rusteloosheid veroorzaken. Als je deze symptomen opmerkt, verminder dan je thee-inname of probeer te vervangen door cafeïnevrije kruidenthee.

3. Slecht slapen

Omdat thee van nature cafeïne bevat, kan overmatige inname je slaapcyclus verstoren.

Melatonine is een hormoon dat je hersenen het signaal geeft dat het tijd is om te slapen. Sommige onderzoeken suggereren dat cafeïne de productie van melatonine kan afremmen, met een slechte slaapkwaliteit tot gevolg.

Onvoldoende slaap wordt in verband gebracht met allerlei mentale problemen, waaronder vermoeidheid, verminderd geheugen, en verminderde aandachtsspanne. Bovendien wordt chronisch slaaptekort in verband gebracht met een verhoogd risico op zwaarlijvigheid en een slechte bloedsuikercontrole.

Mensen metaboliseren cafeïne in verschillende snelheden, en het is moeilijk precies te voorspellen hoe het bij iedereen het slaappatroon beïnvloedt.

Sommige studies hebben ontdekt dat zelfs slechts 200 mg cafeïne die 6 of meer uren voor het slapengaan wordt geconsumeerd de slaapkwaliteit negatief kan beïnvloeden, terwijl andere studies geen significant effect hebben waargenomen.

Als je symptomen ervaart die te maken hebben met een slechte slaapkwaliteit en regelmatig cafeïnehoudende thee drinkt, kun je overwegen je inname te verminderen – vooral als je ook andere cafeïnehoudende dranken of supplementen consumeert.

SAMENVATTING
Overmatige cafeïne-inname uit thee kan de productie van melatonine verminderen en het slaappatroon verstoren.

4. Misselijkheid

Bepaalde stoffen in thee kunnen misselijkheid veroorzaken, vooral als ze in grote hoeveelheden of op een lege maag worden geconsumeerd.

Tannines in theebladeren zijn verantwoordelijk voor de bittere, droge smaak van thee. Het samentrekkende karakter van looistoffen kan ook het spijsverteringsweefsel irriteren, wat kan leiden tot ongemakkelijke symptomen, zoals misselijkheid of buikpijn.

De hoeveelheid thee die nodig is om dit effect te hebben kan sterk variëren, afhankelijk van de persoon.

Gevoeligere personen kunnen deze symptomen ervaren na het drinken van slechts 1-2 kopjes (240-480 ml) thee, terwijl anderen misschien meer dan 5 kopjes (1,2 liter) kunnen drinken zonder enig nadelig effect te merken.

Als je een van deze symptomen opmerkt na het drinken van thee, kun je overwegen de totale hoeveelheid die je per keer drinkt te verminderen.

Je kunt ook proberen een scheutje melk toe te voegen of wat te eten bij je thee. Tannines kunnen zich binden aan eiwitten en koolhydraten in voedsel, waardoor spijsverteringsirritatie geminimaliseerd kan worden.

SAMENVATTING
Tannines in thee kunnen bij gevoelige personen het spijsverteringsweefsel irriteren, met symptomen als misselijkheid of buikpijn tot gevolg.

5. Brandend maagzuur

De cafeïne in thee kan brandend maagzuur veroorzaken of reeds bestaande symptomen van zure reflux verergeren.

Onderzoek suggereert dat cafeïne de sluitspier die je slokdarm van je maag scheidt kan ontspannen, waardoor zure maaginhoud gemakkelijker in de slokdarm kan stromen.

Cafeïne kan ook bijdragen tot een toename van de totale maagzuurproductie.

Natuurlijk hoeft het drinken van thee niet per se brandend maagzuur te veroorzaken. Mensen reageren heel verschillend op blootstelling aan dezelfde voedingsmiddelen.

Dat gezegd hebbende, als je routinematig grote hoeveelheden thee drinkt en vaak last hebt van brandend maagzuur, kan het de moeite waard zijn je inname te verminderen en te zien of je klachten verbeteren.

SAMENVATTING
De cafeïne in thee kan brandend maagzuur veroorzaken of reeds bestaande zure reflux verergeren, doordat het de onderste slokdarmsfincter kan ontspannen en de zuurproductie in de maag kan verhogen.

6. Complicaties tijdens de zwangerschap

Blootstelling aan hoge hoeveelheden cafeïne uit dranken als thee tijdens de zwangerschap kan je risico op complicaties verhogen, zoals een miskraam en een laag geboortegewicht van het kind.

De gegevens over de gevaren van cafeïne tijdens de zwangerschap zijn gemengd, en het is nog onduidelijk hoeveel precies veilig is. De meeste onderzoeken wijzen er echter op dat het risico op complicaties relatief laag blijft als je je dagelijkse inname van cafeïne onder de 200-300 mg houdt.

Dat gezegd hebbende, raadt het American College of Obstetricians and Gynecologists aan de grens van 200 mg niet te overschrijden.

Het totale cafeïnegehalte van thee kan variëren, maar valt meestal tussen de 20-60 mg per kop (240 ml). Om het zekere voor het onzekere te nemen, drink je dus best niet meer dan ongeveer 3 kopjes (710 ml) per dag.

Sommige mensen drinken liever cafeïnevrije kruidenthee in plaats van gewone thee om blootstelling aan cafeïne tijdens de zwangerschap te vermijden. Niet alle kruidenthee is echter veilig om tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Kruidenthee die zwarte cohosh of zoethout bevat kan bijvoorbeeld vroegtijdige weeën opwekken en moet vermeden worden.

Ben je zwanger en maak je je zorgen over je inname van cafeïne of kruidenthee, vraag dan zeker advies aan je zorgverlener.

SAMENVATTING
Overmatige blootstelling aan cafeïne uit thee tijdens de zwangerschap kan bijdragen tot complicaties, zoals een miskraam of een laag geboortegewicht van het kind. Kruidenthee moet ook met voorzichtigheid gebruikt worden, want sommige ingrediënten kunnen weeën opwekken.

7. Hoofdpijn

Intermitterende inname van cafeïne kan bepaalde soorten hoofdpijn helpen verlichten. Bij chronisch gebruik kan echter het tegenovergestelde effect optreden.

Routinematige consumptie van cafeïne uit thee kan bijdragen tot steeds terugkerende hoofdpijn.

Sommige onderzoeken suggereren dat zo weinig als 100 mg cafeïne per dag kan bijdragen tot dagelijks terugkerende hoofdpijn, maar de precieze hoeveelheid die nodig is om hoofdpijn op te wekken kan variëren naar gelang iemands tolerantie.

Thee heeft de neiging minder cafeïne te bevatten dan andere populaire soorten cafeïnehoudende dranken, zoals frisdrank of koffie, maar sommige soorten kunnen nog steeds tot wel 60 mg cafeïne per kopje (240 ml) leveren.

Als je last hebt van steeds terugkerende hoofdpijn en denkt dat die te maken kan hebben met je thee inname, probeer dan deze drank een tijdje uit je dieet te verminderen of te schrappen om te zien of je klachten verbeteren.

SAMENVATTING
Het routinematig consumeren van overmatige hoeveelheden cafeïne uit thee kan bijdragen tot chronische hoofdpijn.

8. Duizeligheid

Hoewel je licht in het hoofd voelen of duizelig zijn een minder vaak voorkomende bijwerking is, kan het toch het gevolg zijn van het drinken van te veel cafeïne uit thee.

Dit symptoom komt meestal voor bij grote doses cafeïne, meestal die groter dan 400-500 mg, of ongeveer 6-12 koppen (1,4-2,8 liter) thee waard. Het kan echter ook optreden bij kleinere doses bij mensen die er bijzonder gevoelig voor zijn.

Over het algemeen is het niet aan te bevelen om zoveel thee in één keer te nuttigen. Als je merkt dat je je vaak duizelig voelt na het drinken van thee, kies dan voor versies met een lager cafeïnegehalte of raadpleeg je zorgverlener.

SAMENVATTING
Grote doses cafeïne uit thee kunnen duizeligheid veroorzaken. Deze bijzondere bijwerking komt minder vaak voor dan andere en treedt meestal alleen op als je inname meer dan 6-12 kopjes (1.4-2.8 liter) bedraagt.

9. Cafeïne afhankelijkheid

Cafeïne is een gewoontevormend stimulerend middel, en regelmatige inname uit thee of een andere bron kan tot afhankelijkheid leiden.

Symptomen van ontwenning van cafeïne kunnen zijn: hoofdpijn, prikkelbaarheid, verhoogde hartslag, en vermoeidheid.

De mate van blootstelling die nodig is om afhankelijkheid te ontwikkelen kan sterk variëren, afhankelijk van de persoon. Toch suggereren sommige onderzoeken dat het al na 3 dagen van opeenvolgende inname zou kunnen beginnen, met toenemende ernst na verloop van tijd.

SAMENVATTING
Zelfs kleine hoeveelheden regelmatige thee-inname kunnen bijdragen tot cafeïne-afhankelijkheid. Ontwenningsverschijnselen zijn o.a. vermoeidheid, prikkelbaarheid, en hoofdpijn.

De onderste steen boven

Thee is een van de populairste dranken ter wereld. Het is niet alleen lekker, maar wordt ook in verband gebracht met talrijke gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde ontsteking en een lager risico op chronische ziekten.

Hoewel een matige inname voor de meeste mensen gezond is, kan te veel drinken leiden tot negatieve bijwerkingen, zoals angst, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, en een verstoord slaappatroon.

De meeste mensen kunnen dagelijks 3-4 koppen (710-950 ml) thee drinken zonder nadelige effecten, maar sommigen kunnen bij lagere doses bijwerkingen ervaren.

De meeste bekende bijwerkingen van het drinken van thee hebben te maken met het cafeïne- en tanninegehalte. Sommige mensen zijn gevoeliger voor deze bestanddelen dan anderen. Het is dus belangrijk aandacht te besteden aan hoe je thee gewoonte je persoonlijk kan beïnvloeden.

Als je bijwerkingen ondervindt waarvan je denkt dat ze met je thee inname te maken kunnen hebben, probeer dan geleidelijk te minderen tot je het niveau vindt dat voor jou goed is.

Als je niet zeker weet hoeveel thee je zou moeten drinken, raadpleeg dan je zorgverlener.

Ook leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief