logo i love you so matcha

Eén Immuunversterkend Super-ingrediënt Op 3 Manieren Gebruikt: Groene Thee

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Eén Immuunversterkend Super-ingrediënt Op 3 Manieren Gebruikt-Groene Thee

Groene thee wordt al lang gebruikt als een van de eerste verdedigingslinies tegen ziekte. In feite gaat de geschiedenis ervan duizenden jaren terug tot het oude China, waar het vereerd werd om zijn vele geneeskrachtige eigenschappen.

Net als zwarte thee, witte thee en oolong thee wordt groene theeTrusted Source gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant, die inheems is in Azië.

Hij wordt gemaakt door het stomen, paneren en drogen van de bladeren, die een grasachtige, wat nootachtige smaak hebben en in heet water geweekt kunnen worden om thee te zetten.

Er kan ook matcha van gemaakt worden, een variant van groene thee die gemaakt wordt door theebladeren tot een fijn poeder te verpulveren.

Groene thee en matcha verschillen enigszins wat voedingswaarde betreft. Dat komt omdat matcha gemaakt wordt van het hele theeblad, waardoor het eindproduct geconcentreerder is.

Matcha kan gebruikt worden om warme dranken te maken of een uitbarsting van kleur toe te voegen aan baksels, haverkommen, smoothies, en meer.

Niet alleen zijn groene thee en matcha in verband gebracht met een lange lijst van voordelen, maar beide kunnen ook bogen op een verscheidenheid aan antioxidanten en andere gezondheidsbevorderende eigenschappen, waardoor ze een geweldige aanvulling vormen op je verkoudheids- en griepbestrijdingsarsenaal.

Scroll naar beneden voor drie unieke manieren om groene thee te gebruiken – en er de vruchten van te plukken.

Immuniteitsverhogende Voordelen

Groene thee zit vol met ziektebestrijdende antioxidanten en polyfenolen, waaronder epigallocatechine gallaat (EGCG).

EGCG is uitvoerig bestudeerd vanwege zijn vermogen ontstekingen te verlichten en de immuniteit te versterken.

In feite ontdekte een proefbuisstudieTrusted Source uit 2020 dat EGCG de activiteit van specifieke eiwitten kon veranderen, wat kon helpen het griepvirus van replicatie af te houden.

Verscheidene andere verbindingen die in groene thee gevonden worden, bekend als catechinen, kunnen ook antivirale eigenschappen hebben en bescherming bieden tegen ziekte en infectie.

Meer onderzoek bij mensen is nog nodig. Dat gezegd hebbende, volgens een overzicht uit 2017Trusted Source, tonen enkele proefbuis- en dierstudies aan dat bepaalde catechinen die in groene thee aanwezig zijn werkzaam zouden kunnen zijn tegen virale infecties zoals influenza, adenovirus, en hepatitis.

Interessant genoeg bleek uit een studie uit 2020Trusted Source bij 255 gezondheidswerkers zelfs dat het dagelijks nuttigen van een catechine-bevattende drank gedurende 12 weken het risico op infecties van de bovenste luchtwegen met de helft verminderde in vergelijking met een controlegroep.

Als gewoon nippen aan een kop groene thee niet je stijl is, zijn er genoeg andere manieren om ervan te genieten. Hier zijn drie gemakkelijke alternatieven om je inname te verhogen.

1. Upgrade Je Havermout

Begin je dag op de goede voet met deze eenvoudige groene thee havermout.

Door het water in je havermout te vervangen door groene thee kun je wat extra antioxidanten in je dieet persen en je ochtendmaaltijd een gezonde draai geven.

Je kunt het ook op maat maken door er een paar van je favoriete ingrediënten door te mengen, zoals bessen, walnoten, chia zaden, of amandelboter.

Ingrediënten

  • 1 zakje groene thee
  • 1 kop (237 ml) kokend water
  • 1 kop (90 g) ouderwetse of gerolde haver
  • 1 kop (237 ml) melk naar keuze
  • 1-2 el. (21-42 g) honing
  • Topping naar keuze, zoals fruit, noten, zaden, of pindakaas

Gebruiksaanwijzing

  1. Brouw een kop groene thee door een theezakje 3-5 minuten in kokend water te laten trekken.
  2. Meng in een pan boven het fornuis op matig vuur de havermout met gelijke delen groene thee en melk en kook 5 minuten, of tot het dik is.
  3. Roer er honing door en voeg je favoriete toppings toe.

Kooktijd: 10-15 minuten
Dienen: 2

2. Maak kippensoep

Rijke, verzachtende, en hartige kippensoep is een must-have tijdens het griepseizoen.

In dit recept is groene thee verwerkt, waardoor de verkoudheidsbestrijdende krachten van kippensoep naar een hoger niveau worden getild.

Als je niet zo zeker bent van het toevoegen van groene thee aan je soep, kies dan voor slechts een paar theezakjes of gooi er wat extra kruiden en specerijen in om de smaak aan te vullen.

Ingrediënten

  • 8 kopjes (1,9 liter) kippenbouillon (of andere bouillon naar keuze)
  • 2 kippenborsten, in middelgrote stukken gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 middelgrote gele ui, gesnipperd
  • 2 wortels, geschild en fijngehakt
  • 2 stengels selderij, in blokjes gesneden
  • Zout, naar smaak
  • Scheutje peper
  • 1/3 kop (20 g) verse peterselie, gehakt
  • 1 tl. (1,2 g) gedroogde rozemarijn
  • 1 tl. (1 g) gedroogde tijm
  • 4-8 zakjes groene thee

Aanwijzingen

  1. Kook bouillon in een grote pan.
  2. Laat het vuur zachter worden, doe de kip in de pan, dek af en kook 30-40 minuten.
  3. Voeg knoflook, uien, wortels, selderij, zout, peper, peterselie, rozemarijn en tijm toe.
  4. Laat 15-20 minuten sudderen.
  5. Voeg zakjes groene thee toe en laat 5 minuten trekken, verwijder dan voor het serveren.

Kooktijd: 1 uur
Serveert: 8-10

3. Breng je sladressing op smaak

Niet alleen zit matcha boordevol antioxidanten, maar het kan ook helpen om kleur te geven aan allerlei recepten, waaronder deze sladressing.

Deze eenvoudige dressing kun je over zowat alles sprenkelen, van salades tot geroosterde groenten tot boeddha kommen en nog veel meer.

Ingrediënten

  • 1 kop (245 g) gewone yoghurt
  • 1/2 avocado
  • 2 el. (30 ml) olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/2 theelepel (1 g) culinair-waardig matcha poeder
  • Zout, naar smaak
  • Peper, naar smaak
  • 1/2 kop (15 g) verse kruiden, zoals basilicum, peterselie, munt, en dille
  • 2 el. (30 ml) citroensap

Gebruiksaanwijzing

  1. Doe yoghurt, avocado, olie, knoflook, matcha, zout, peper, kruiden en citroensap in een blender.
  2. Blend samen tot een gladde massa.

Kooktijd: 10 minuten
Serveren: 8

Also visit Why matcha is better than coffee

De Afhaalmaaltijd

Groene thee is een krachtig ingrediënt dat afkomstig is van de bladeren van de Camellia sinensis plant.

Het bevat verschillende immuunversterkende bestanddelen die ziekte en infectie kunnen afweren, waaronder EGCG.

Bovendien zijn er tal van interessante en heerlijke manieren om het aan je dieet toe te voegen die verder gaan dan het drinken ervan, zoals het toevoegen aan soepen, saladedressings, haverkommen, en meer.

Ook leuk

Is Matcha goed voor je huid?

Matcha Groene Thee zit boordevol antioxidanten, de stoffen die celbeschadiging helpen voorkomen of vertragen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen die door ons lichaam worden

Kruidenthee en je gebitsverzorging
Kruidenthee en je gebitsverzorging

Hoewel kruidenthee geweldig is voor je gezondheid en welzijn, moet je toch oppassen dat je tanden er niet door verkleuren. De boosdoener zijn in dit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief