Voordelen van groene sapjes
Iedereen wil langer en gezonder leven. We willen er goed uitzien, ons goed voelen, helder denken, en op ons allerbest zijn, ongeacht onze leeftijd.
Als je kijkt naar het aantal gezichtscrèmes, magische rimpelkuren, en lichaamscontourende producten, is het duidelijk dat iedereen er ook zo jong mogelijk uit zou willen zien; een soepele, mooie huid hebben, sterke, witte tanden, heldere ogen die bij iedereen schitteren!
Om al het bovenstaande te verkrijgen hebben we, naast andere dingen, een gezonde, natuurlijke voeding nodig die veel groenten bevat. Deskundigen zeggen dat we elke dag 6 tot 8 porties groenten zouden moeten eten.
Laten we nu eerlijk zijn; hoeveel van ons eten werkelijk zoveel groenten per dag? Voor sommige mensen veroorzaakt al die vezel een ernstig probleem met hun spijsverteringsstelsel. Er is echter een manier om deze problemen te omzeilen. Je kunt alle voordelen van groenten krijgen, en geen van de gassige bijwerkingen, door groen sap te maken.
Waarom is groentesap goed voor je?
Het zou waarschijnlijk gemakkelijker zijn om de manieren op te sommen waarop groentesap niet goed voor je is!
Je weet waarschijnlijk al dat groene groenten, vooral bladgroenten, boordevol vitaminen, mineralen, fytochemicaliën, chlorofyl en antioxidanten zitten, die het lichaam niet alleen geven wat het nodig heeft, maar ook helpen je immuunsysteem te ondersteunen, zodat je geen ziektes krijgt die je niet wilt!
Het drinken van versgeperste groentesappen is een super genezend en ontgiftend programma, omdat ze van nature rijk zijn aan voedingsstoffen en het lichaam bieden waar het op cellulair niveau naar hunkert.
Als je spreekt met iemand die groene sappen drinkt of als je online getuigenissen leest, is een thema dat je in elk commentaar zult vinden hoeveel meer energie de mensen hebben. Dit komt omdat het lichaam groensap onmiddellijk kan opnemen en zo elke cel in het lichaam meteen geeft wat het nodig heeft, zonder te wachten tot de maag zoutzuur aanmaakt en met het verteringsproces begint.
Het drinken van groen sap ’s morgens is zoiets als het drinken van een glas Moeder Natuur’s eigen versie van Red Bull! Dit geeft ons overwerkte spijsverteringsstelsel ook een leuke kleine pauze. Zonder al die vezels om voor je maag af te breken en er dan voedingsstoffen uit te halen, krijgt niet alleen je maag een mini-vakantie, maar krijgen je cellen ook alle voordelen van groenten zonder er veel werk van te hebben!
Wat is het Verschil tussen Juicing en Blending (smoothies)?
In een notendop: bij het juicen wordt alleen het vloeibare deel van de plant verwijderd en blijft de vezel of pulp achter. De vloeistof is heel dun, maar zeer geconcentreerd. Je kunt dit niet doen met een gewone blender. Je zult moeten investeren in een sapcentrifuge.
Bij blenden, vaak smoothies genoemd, wordt de hele vrucht of groente gebruikt (minus de schil in sommige gevallen, zoals bij bananen). Zo blijven de vezels, pulp en pitten in de vloeistof. Het eindresultaat is dik en romig. Bijna elke huishoudblender werkt goed voor dit doel.
Sap maken laat de vezels achter, maar geeft je alle voedingsvoordelen. Omdat het geconcentreerd is, drink je minder dan je met een smoothie zou doen. Dit betekent ook minder calorieën en heel weinig natuurlijke suiker. Voor diabetici of mensen die moeite hebben met het verteren van vezels, is juicen het perfecte antwoord.
Bij het blenden wordt meestal meer fruit dan groente gebruikt, zodat het een hoger calorie- en suikergehalte heeft. Maar smoothies helpen je ook om je vol te voelen door hun hoge vezelgehalte.
Beide processen helpen je groente- en fruitinname te verhogen, wat altijd een goede zaak is, maar alleen juicen geeft je die geconcentreerde vorm van voeding waar je anders kilo’s groenten voor zou moeten eten!
Dus vezels zijn niet nodig?
Nee, begrijp ons niet verkeerd, vezels zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van ons dieet; maar de meeste mensen vinden dat te veel vezels hen spijsverteringsproblemen geeft. De gemakkelijkste manier om de 6-8 porties groenten binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft, maar die je maag niet aankan, is door ze te persen!
Stel je voor dat je elke dag 8 hele bladeren boerenkool, twee grote appels, 6 stengels selderij, een grote komkommer, een kop spinazie en 1 hele citroen eet? Toch kun je al die voorwerpen in je sapcentrifuge doen en het in 15 of 20 minuten opdrinken!
De kans is groot dat je overdag nog steeds vezels eet in de vorm van hele vruchten, groenten, bonen en salades, maar wat een heerlijk gevoel om te weten dat je je lichaam alle voeding gegeven hebt die het nodig heeft zonder al die bulk!
Mocht je het gevoel hebben dat je meer vezels nodig hebt, dan kun je altijd genieten van wat chia pudding of chia zaden toevoegen aan een salade of ovenschotel. Je kunt ook wat psyllium husks nemen voor het slapengaan met een glas water, maar de kans is groot dat je dit overbodig vindt.
Zoals we al eerder zeiden, zal je blender, hoe goed hij ook is, gewoon niet het werk doen dat een sapcentrifuge doet. Investeren in een sapcentrifuge van goede kwaliteit is een prima investering in je gezondheid.
Bij het zoeken naar sapcentrifuges moet je opmerken dat er twee verschillende soorten zijn, centrifugale en masticerende.
Centrifuges gebruiken snel draaiende messen om de groente te versnipperen, en zeven die kleine stukjes dan door een heel fijne zeef. Hoewel ze er niet zoveel sap uithalen als masticerende sapcentrifuges, zijn ze meestal ook minder duur.
Masticerende sapcentrifuges, ook wel koude pers of lage snelheid sapcentrifuge genoemd, doen ongeveer wat de naam impliceert; ze kauwen de groente fijn en spuwen dan het sap uit. Deze kosten meer, maar het sap heeft niet de neiging zo sterk te oxideren, dus gaat het langer mee. Als je van plan bent ’s morgens en ’s middags sap te mengen, moet dit je keuze zijn.
Smakelijke sapformules
De beste sapmixen bevatten een beetje van alles; iets zoets, iets wrangs, iets kruidigs, iets aards smakends, greens uiteraard, wat kruiden en een paar waterwaardige groenten om het geheel te helpen egaliseren. Gebruik deze tabel en kies iets uit elke categorie:
Ingrediënten:
- Groenen: spinazie, waterkers, paardenbloem, broccoli, snijbiet, allerlei soorten sla, mosterdgroen, bietengroen, zuring, en boerenkool.
- Zoet: denk in de trant van fruit zoals appels, druiven, mango’s, meloenen, ananas, en peren
- Pikant: gember, kurkuma, zelfs hete pepers of groene paprika’s (wees heel voorzichtig met het gebruik van deze artikelen want een klein beetje gaat ver)
- Scherp: citroenen, limoenen, en grapefruit
- Aards: denk aan wortels zoals wortelen, rapen, bieten, of pastinaken
- Kruiden: munt, basilicum, rozemarijn, koriander, peterselie
- Watervriendelijk: tomaten, komkommers, selderij, meloenen, venkel
Vergeet niet om waar mogelijk biologische ingrediënten te gebruiken. Niemand wil een glas drinken met resten van pesticiden!
Meng voorwerpen door elkaar waarvan je denkt dat ze samen lekker zouden smaken.
Schil alleen voorwerpen die bitter smakende schillen hebben, zoals citroenen en sinaasappels. Je kunt natuurlijk het hele ding tot sap verwerken, maar het bittere van het merg is iets waar je aan moet wennen.
Ons Favoriete Groene Sap Recept
Dit is een van de beste groene sap recepten op de planeet (naar onze mening):
Ingrediënten:
- Bleekselderij, inclusief de bladeren (3 grote stengels)
- Biologische Engelse komkommer (een derde)
- Granny Smith appel (één)
- Groene boerenkool (halve bos)
- Spinazie (half kopje)
- Citroen, 1 kleine met schil en pit verwijderd
- Knopje verse Gember ( ongeveer een centimeter)
Recept: Ook als de producten biologisch zijn, was je ze goed en duw je elk stuk door je sapcentrifuge. Als het te groot of te lang is, kun je het doormidden snijden zodat het past. . Als je je sap graag koud hebt, kun je er altijd een paar ijsblokjes bij doen. Drink het zeker meteen op, want de voedingsstoffen beginnen af te breken als het eenmaal aan de lucht is blootgesteld.
Optioneel: Voeg kokosmelk (100 ml) en een schepje poedervormige greens toe.
Tips en trucs
- Zuivere groene sapdrinkers zullen je zeggen dat je geen fruit aan je sap moet toevoegen, maar in het begin zul je merken dat je er meer van drinkt als je wat fruit toevoegt voor de zoetheid. Als je helemaal voor groen gaat en het fruit weglaat, kun je een vleugje Stevia toevoegen om je te helpen aan de smaak te wennen.
- Het drinken van groen sap op een lege maag is het beste. Zo kan het lichaam de voedingsstoffen meteen opnemen. Wacht minstens 20 minuten na het drinken van je sap voor je gaat eten of wacht twee uur na het eten voor je je sap opdrinkt.
- Drink je sap meteen op. Slechts 15 tot 20 minuten later zullen lucht en licht veel van de voedingsstoffen waarvoor je het drinkt vernietigen. Als je een dubbele partij wilt maken en later wat wilt drinken, giet het dan in een luchtdicht bakje en zet het als het even kan in de koelkast. Sap dat in een luchtdichte verpakking bewaard wordt, is in de koelkast ongeveer 48 uur houdbaar.
- “Kauw” op je sap. Hoewel er niet echt iets is om op te “kauwen”, laat je het sap even in je mond zitten en stel je voor dat je erop kauwt. Hierdoor komen enzymen in je speeksel vrij die die voedingsstoffen naar je cellen brengen.
- Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar we willen het toch zeggen: MAAK JE SAPCENTRIFUGE ONMIDDELLIJK SCHOON. Spoel hem met heet water en schrob de zeef met een borstel. Kleine stukjes groenten blijven als superlijm vastzitten als je ze laat zitten, zelfs maar voor een paar uur, waardoor bacteriën groeien en je sapcentrifuge een broeinestje van bacteriemaatjes wordt. Maak je sapcentrifuge goed schoon en maak hem vaak schoon!
Elke ochtend groen sap drinken is een van de beste manieren om je gezondheid te beschermen en een gezond lichaam, en ook immuunsysteem, te behouden.
Er is geen beter ontbijt, tegen geen enkele prijs! Waarom, je zou het misschien wel het groene ontbijt der kampioenen willen noemen!