logo i love you so matcha

Waarom zeggen ziekenhuizen dat je geen groene thee bij medicijnen op recept?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Geen groene thee bij medicijnen op recept

Groene thee is een gezonde drank, dus het kan je verbazen als je arts of ziekenhuis je vertelt dat je geen groene thee mag drinken voor je een operatie ondergaat of groene thee bij medicijnen neemt. Sommige stoffen in groene thee hebben een wisselwerking met medicijnen. In andere gevallen kunnen medicijnen de werking van de cafeïne in groene thee versterken. Groene thee beïnvloedt de werking van talrijke geneesmiddelen en supplementen, dus als je een recept krijgt, is het een goed idee je arts te raadplegen voordat je groene thee bij medicijnen op recept.

Actieve stoffen in groene thee

Groene thee bevat antioxiderende polyfenolen die cellulaire schade helpen herstellen en beschermen tegen sommige ziekten. Hoewel groene thee gezondheidsvoordelen biedt, bevat het cafeïne en andere stoffen die met veel voorgeschreven medicijnen interageren. Het USDA Nutrient Data Laboratory meldt dat de gemiddelde kop thee van 8 oz. 47 mg cafeïne bevat.

Voorzorgsmaatregelen

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kinderen onder de 2 jaar en mensen met nieraandoeningen, hartkwalen, maagzweren en psychische problemen moeten ook het gebruik van groene thee vermijden. Mensen met glaucoom, bloedarmoede, leverziekte, osteoporose en diabetes moeten het ook vermijden.

Gevaarlijke interacties tussen geneesmiddelen

Volgens MedlinePlus, een publicatie van de National Institutes of Health, zijn gevaarlijke interacties gemeld waarbij groene thee gecombineerd wordt met amfetaminen, cocaïne of efedrine. Deze stimulerende middelen werken samen met de cafeïne in groene thee om de hartslag te versnellen en de bloeddruk te verhogen. Je moet ook vermijden groene thee te combineren met fenylpropanolamine, een ingrediënt in afslankmiddelen en verkoudheidsmedicijnen, want de combinatie kan een piek in de bloeddruk geven en een risico op bloedingen in de hersenen.

Omdat groene thee de lever belast, is het gevaarlijk in te nemen met groene thee bij medicijnen die ook de lever kunnen beschadigen, zoals acetaminofen, fenytoïne, methotrexaat en vele andere. Groene thee kan de bloedstolling vertragen, dus mag het niet samen ingenomen worden met medicijnen die de bloedstolling verstoren, zoals warfarine, ibuprofen of aspirine. Evenzo kan patiënten aangeraden worden geen thee meer te drinken voordat ze een operatie ondergaan.

Matige interacties tussen geneesmiddelen

Soms veranderen medicijnen op recept de tijd die nodig is om de cafeïne in thee te metaboliseren. Voorbeelden van deze geneesmiddelen zijn anticonceptiepillen, antibiotica en lithium. In andere gevallen verandert thee de werkzaamheid van receptgeneesmiddelen. Voorbeelden van deze geneesmiddelen zijn adenosine, clozapine en sommige kankerbehandelingen.

Lees ook: Is groene thee slecht voor nierstenen?

Interacties met kruiden en supplementen

Groene thee heeft een wisselwerking met of invloed op de werking van sommige kruiden en supplementen. Groene thee kan bijvoorbeeld de absorptie van ijzer en foliumzuursupplementen verminderen. Vermijd het drinken van groene thee in combinatie met cafeïne, efedra of creatine. Het innemen van bittere sinaasappel met groene thee kan ook je hartslag en bloeddruk verhogen.

Ook leuk

Is Matcha goed voor je huid?

Matcha Groene Thee zit boordevol antioxidanten, de stoffen die celbeschadiging helpen voorkomen of vertragen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen die door ons lichaam worden

groene thee voordelen
10 bewezen voordelen van groene thee

Van groene thee wordt gezegd dat het een van de gezondste dranken ter wereld is. Het zit vol met antioxidanten die vele gezondheidsvoordelen hebben, waaronder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief