logo i love you so matcha

Heeft Matcha cafeïne? Ja! | Ontdek hoeveel cafeïne Matcha bevat.

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Heeft Matcha cafeïne

Heeft Matcha cafeïne? Wist u dat matcha en gewone groene thee cafeïne bevatten, maar minder dan koffie, zwarte en witte thee? Hoogwaardige matcha bevat ongeveer 35-50mg cafeïne per gram en heeft aanzienlijk meer antioxidanten dan groene thee of koffie.

Ter verduidelijking: matcha is een hoogwaardige groene theesoort die gebruik maakt van hele theebladeren die tijdens de groei zwaar beschadigd zijn en vervolgens tot poeder worden vermalen. Het kan worden gedronken met stomend heet water, als een latte, op ijs, en kan worden gebruikt als een kleurrijk ingrediënt in de keuken dat een extra gezondheidsboost geeft aan zoete en hartige recepten.

Heeft u matcha overwogen als uw favoriete cafeïnedrank? De cafeïne uit matcha groene thee zorgt voor energie zonder de kriebels of de crash van koffie.

De meeste mensen zijn gewend aan een kopje koffie om de ochtend te beginnen. Tweeënzestig procent van de volwassenen in de VS zegt elke dag koffie te drinken. De afgelopen decennia heeft de voedingswetenschap echter gedebatteerd over de vraag of koffie wel gezond is – en of er een betere manier is om een energieboost te krijgen zonder de nadelen.

Hier komt matcha om de hoek kijken.

Met talloze lichaamsreinigende en ondersteunende bestanddelen is matcha een van de oudste oplossingen van de natuur voor een gezondere, energiekere zelf, en het is meer wetenschappelijk getest dan alle andere ‘superfoods’ die je waarschijnlijk kunt noemen.

Heeft matcha cafeïne?

Ja, matcha heeft cafeïne, oftewel matcha bevat cafeïne. Volgens onderzoek is de typische hoeveelheid cafeïne in matcha 18 tot 50 mg/g, afhankelijk van de kwaliteit van de matcha. Hoe de matcha wordt verbouwd, geoogst en bereid, kan bijvoorbeeld van grote invloed zijn op het cafeïnegehalte.

Matcha cafeïne vs. groene thee cafeïne

Het cafeïnegehalte van matcha is relatief hoger dan dat van andere soorten groene thee in zakjes, wat een van de redenen is waarom matcha zo’n heerlijk, uniek aroma en smaak heeft. Als we het cafeïnegehalte vergelijken, vallen groene theeën binnen een bereik van 11,3-24,67 mg/g, met ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne in matcha. Houd in gedachten dat het cafeïnegehalte van welk type matchadrank je ook drinkt, varieert afhankelijk van de hoeveelheid poeder die is toegevoegd.

Matcha is afkomstig van dezelfde plant als groene thee, maar wordt anders geteeld en bereid. Matcha-poeder zit vol met voedingsstoffen uit het hele groene theeblad, wat resulteert in een hogere kwaliteit en hoeveelheid cafeïne en andere krachtige antioxidanten dan groene thee in zakjes.

Zo kan één kopje (8 ons) standaard matcha met 4 theelepels poeder meer dan 200 mg cafeïne bevatten, terwijl een kopje gewone groene thee van dat formaat maximaal 25 mg cafeïne bevat. De meeste mensen drinken echter geen volledig kopje matcha in één keer vanwege het veel hogere cafeïnegehalte. Met matcha is minder echt meer.

Matcha geeft je geen koffie adem

In tegenstelling tot koffie, die vlekken op de tanden maakt en tot een slechte adem leidt, bestrijdt matcha juist de bacteriën die tandplak en een slechte adem veroorzaken, waardoor het een krachtige aanvulling is op de dagelijkse mondhygiëne.

Matcha cafeïne vs. koffie cafeïne

Bij het vergelijken van het cafeïnegehalte bevat koffie meer cafeïne per portie dan matcha. Het gemiddelde kopje koffie bevat bijvoorbeeld 96 mg cafeïne per 8 ons, terwijl een kopje matcha van 2 ons, wanneer traditioneel bereid met een theelepel, ongeveer 18-50 mg/g bevat. En wist u dat één shot espresso van 1 ons tot 100 mg cafeïne bevat?

De meeste koffiedrinkers kunnen niet vertrouwen op één kopje koffie om zelfs maar de helft van hun dag door te komen. De boost van de cafeïne in koffie duurt meestal slechts 1-3 uur en leidt dan tot een plotselinge energiecrash. Dan is het tijd voor nog een kopje.

De vier 8-ounce koppen koffie die je denkt nodig te hebben om de dag door te komen, wat neerkomt op ongeveer 400 mg cafeïne, kan schadelijk zijn voor je gezondheid. De consumptie van 400 mg cafeïne uit koffie per dag, of ongeveer 4 kopjes, blijkt het risico op hoofdpijn, paniekaanvallen, gevoelens van gevangenschap, angst en gevoelens van waardeloosheid te verdubbelen.

Matcha komt echter langzaam vrij in het lichaam, zodat je niet met een ongemakkelijk gevoel achterblijft. De cafeïne uit matcha bevordert een staat van ontspanning en algeheel welzijn, en zorgt voor 6 uur aanhoudende energie.

Lichaam verwerkt cafeïne in matcha op een gezondere, langzamere manier

Ons lichaam verwerkt cafeïne uit matcha en koffie anders. Omdat matcha meer fytonutriënten bevat, wordt de cafeïne uit matcha veel langzamer en gezonder vrijgegeven dan cafeïne uit koffie.

Vertering van cafeïne uit matcha

Wanneer je matcha drinkt, absorbeert je lichaam de cafeïne op een manier die veel bijwerkingen voorkomt die je krijgt bij het drinken van koffie.

De cafeïne moleculen in matcha binden zich aan de grotere catechine moleculen. Catechinen zijn krachtige antioxidanten die van nature worden afgebroken en langzaam worden opgenomen. Dit leidt tot de geleidelijke afbraak van cafeïne in de bloedbaan. Dit langzame proces zorgt ervoor dat matcha tot 6-8 uur lang duurzame energie geeft.

Hoe het lichaam cafeïne uit koffie verwerkt, leidt tot pieken in de adrenaline-, glucose- en insulinespiegel, en daarom ervaren mensen vaak een crash wanneer hun bloedsuiker daalt.

Lees ook: Matcha – Nog Krachtiger Dan Gewone Groene Thee?

L-theanine in matcha

Matcha helpt ook de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen en cafeïne rustig te verwerken dankzij L-theanine, een zeldzaam aminozuur dat ook een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van ontspanning en het kalmeren van de zenuwen. Het wijzigt ook het effect van cafeïne, waardoor je een gevoel van ontspannen alertheid krijgt.

Dankzij L-theanine kun je later op de dag matcha drinken en je geen zorgen maken dat je moeilijk in slaap valt. Zo kan matcha de kwaliteit van de slaap positief beïnvloeden en ook een goed alternatief zijn voor koffie als je gevoelig bent voor cafeïne.

Hoeveel cafeïne zit er in een portie matcha?

Voor matcha van hoge kwaliteit is 1,5 gram meer dan genoeg, maar als je je matcha liever sterker hebt, gebruiken sommige mensen een portie van 2-4 gram matchapoeder (1/2-1 theelepel), die 38 tot 176 mg cafeïne kan bevatten.

Vergeleken met andere groene thee soorten, heeft matcha meestal meer cafeïne inhoud

Laatste gedachten over matcha cafeïne versus koffie cafeïne

Een kopje espresso in de ochtend maakt je weliswaar wakker, maar geeft ook een piek in je stresshormonen. Cafeïne uit koffie wordt snel in de bloedbaan opgenomen, maar je kunt na een uur merken dat je minder energie hebt en chagrijniger bent dan voorheen. In tegenstelling tot koffie wordt de cafeïne uit matcha heel langzaam in het lichaam opgenomen, waardoor je een lange en langdurige energieboost krijgt in plaats van een snelle piek.

Ook leuk

Groene Thee en Diabetesbeheer
Groene Thee en Diabetesbeheer

Bijna 10 procent van de mensen in de Verenigde Staten heeft diabetes, volgens de American Diabetes Foundation. Als je diabetes hebt, wordt het leven een

Hoe smaakt matcha poeder
Hoe smaakt Matcha nou eigenlijk?

Ben je geïntrigeerd door matcha’s gezondheidsvoordelen en unieke uiterlijk, maar aarzel je om euro’s op het drankje te laten vallen omdat je gewoon niet weet

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief