logo i love you so matcha

Hoe Matcha je mentale prestaties kan stimuleren

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

matcha stimuleert de mentale prestaties

Er wordt al millennia lang genoten van matcha. Sinds de Chinezen ontdekten dat je een romige, meer smakelijke drank kon maken door speciaal bereide groene thee met heet water op te kloppen, wordt deze drank over de hele wereld gevierd tijdens speciale theeceremonies.

Pas in de afgelopen jaren hebben wetenschappers iets ontdekt waarvan de zenmeesters waarschijnlijk al wisten: matcha’s lange lijst van hersenverbeterende (het mooie woord waarvoor nootropisch is) voordelen.

Dat klopt, naast het verbranden van calorieën, het verbeteren van de bloedsomloop en het lekker smaken, doet matcha wonderen voor je hersenen. Het kan het geheugen verscherpen, de focus verbeteren en energie geven – zoals talloze wetenschappelijke onderzoeken en persoonlijke anekdotes hebben aangetoond.

Laten we zonder verder oponthoud gaan praten over wat een noötropicum is, waar matcha al zijn nootropische voordelen uit haalt (waardoor het uniek is ten opzichte van normale groene thee), en hoe u hiervan kunt profiteren.

Wat is een nootropic?

Een noötropicum is elke verbinding – die in de natuur wordt aangetroffen of in het laboratorium wordt gesynthetiseerd – die de mentale prestaties verbetert. Dit kan het verbeteren van alles omvatten, van geheugen tot motivatie.

Het woord nootropic is bedacht door de Roemeense wetenschapper Corneliu Giurgea, die zei dat een nootropic aan de volgende criteria zou moeten voldoen:

  • Het zou het leren en het geheugen moeten verbeteren
  • Het zou de geest moeilijker moeten maken om te ontwrichten
  • Het moet de hersenen beschermen tegen zowel fysieke als chemische schade
  • Het zou de efficiëntie van hersencontrolemechanismen moeten verbeteren
  • Het mag geen significante bijwerkingen of toxiciteit hebben

    Zijn exacte woorden waren een beetje anders, maar je begrijpt het wel.

Als we het in alledaagse taal over een nootropicum hebben, bedoelen we misschien ook een mengsel van verschillende nootropische verbindingen, net als matcha.

Waar komen de nootropische effecten van Matcha vandaan?

Er zijn een paar verbindingen in matcha-thee die verantwoordelijk zijn voor een hele reeks nootropische effecten. Zoals bij de meeste natuurlijke stoffen, zou de lijst eeuwig kunnen duren, maar hier zijn de belangrijkste:

Cafeïne

Cafeïne is waarschijnlijk de meest voorkomende nootropic in het dagelijks leven. Cafeïne wordt aangetroffen in thee, koffie en frisdrank en stimuleert het hele zenuwstelsel. Dit vermindert ongetwijfeld vermoeidheid en verhoogt de concentratie.

Matcha heeft een vrij aanzienlijk cafeïnegehalte – tussen 80 en 120 mg per kom – waardoor het geweldig is om je te concentreren. Dit komt overeen met ongeveer drie blikjes Coca Cola of een gemiddelde kop koffie, behalve natuurlijk dat je alle voordelen van groene thee krijgt zonder die extra suiker.

Het probleem met cafeïne is dat deze intense mentale stimulatie ook wordt geassocieerd met angst, rusteloosheid en slaapproblemen. Als gevolg hiervan moeten velen van ons onze cafeïne-inname beperken (wat vaak in de vorm van thee of koffie is) en verliezen ze het meeste mentale voordeel. In een oogwenk zul je zien hoe het drinken van matcha dit probleem voorkomt.

Theanine

Theanine is een psychoactieve drug waarvan bekend is dat het “ontspanning zonder sedatie” bevordert. Kortom, deze verbinding voorkomt dat u zich overprikkeld voelt (wat kan worden geassocieerd met angst, stress of rusteloosheid) zonder uw cognitieve vaardigheden in het minst te belemmeren.

Dit betekent dat wanneer het samen met cafeïne wordt ingenomen, je een enorme energieboost krijgt met alle noötropische voordelen zonder de nadelige effecten van het drinken van een cafeïnehoudende drank.

Groene thee heeft van nature een hoge verhouding van theanine tot cafeïne (2 op 1), maar het is aangetoond dat matcha-thee maar liefst vijf keer zoveel theanine bevat met twee keer zoveel cafeïne. Deze uitstekende verhouding, samen met de grote hoeveelheden van beide verbindingen, maakt matcha een fantastische manier om een aanzienlijke cafeïnefixatie te krijgen zonder al te veel terugslag.

EGCG

EGCG, een afkorting van epigallocatechinegallaat, is nog een andere verbinding in groene thee die nootropische voordelen heeft. Hoewel het veel andere fysieke eigenschappen heeft, is het een uitstekende antioxidant – het voorkomt oxidatieve schade aan de drukke hersenen – en is direct in verband gebracht met een beter humeur, geheugen en andere soortgelijke cognitieve functies.

Bovendien wordt gedacht dat EGCG synergetisch werkt met zowel theanine als cafeïne, die matcha in overvloed bezit.

Het zijn al deze drie ingrediënten samen (samen met de vele andere die nog niet de kans hebben gehad om volledig onderzocht te worden) die matcha ertoe brengen om ‘geheugen, aandacht en leren’ overtuigend te verbeteren.

Wat maakt matcha zo bijzonder in vergelijking met normale thee?

Het zal je misschien verbazen dat, hoewel normale groene thee ook goed voor je is, men denkt dat matcha een stuk beter is als het gaat om de nootropische kant van de dingen.

Matcha-thee is uniek ten opzichte van de meeste andere bereidingen van groene thee in de manier waarop het blad zelf wordt geconsumeerd. Normaal gesproken worden groene theebladeren in heet water gebrouwen en vervolgens weggegooid; Bij matcha worden de voorgemalen theeblaadjes door de drank gemengd, wat betekent dat je het hele blad consumeert en al het goede absorbeert.

Dit is precies wat er wordt gedacht om Matcha al zijn extra voordelen te geven, inclusief de mentale. Door het hele blad te drinken, maximaliseert u uw inname van natuurlijk voorkomende noötropische verbindingen zoals L-theanine, cafeïne en EGCG, waar we later op terugkomen.

Het andere kenmerk dat matcha zo speciaal maakt, is hoe de theebladeren een paar weken in de schaduw staan ​​voordat ze worden geoogst. Men denkt dat de plant tijdens deze schaduwrijke groeiperiode meer theanine en cafeïne produceert (samen met een heleboel vergelijkbare nuttige verbindingen).

Hoe moet ik matcha drinken om mentale prestaties te verbeteren?

Als je zo ver bent gekomen, zul je je zeker afvragen wat je kunt doen om te profiteren van alle nootropische voordelen van Matcha.

Meer focus, minder vermoeidheid, geen zenuwachtigheid van traditionele cafeïnehoudende dranken – wat wil je niet?

Het beste uit Matcha halen is eenvoudig. Stop je huidige thee- / koffieritueel en begin elke dag met een enkele kop goed bereide matcha. Als uw lichaam aan de drank went, kunt u uw dosis verhogen tot wel 5 kopjes matcha per dag.

Meer dan dit zou de aanbevolen dagelijkse inname van cafeïne en andere dergelijke noötropica die gewoonlijk in groene thee worden aangetroffen, overschrijden, wat nadelige gevolgen kan hebben.

En dat is alles! Matcha is een fantastische nootropic dankzij het hoge gehalte aan cafeïne, theanine en EGCG – samen met nog veel meer onontgonnen componenten – die schitteren dankzij de unieke productie en bereiding van Matcha. Ook jij kunt meedoen aan het plezier met een dagelijks ritueel van één tot vijf kopjes met liefde gezette thee.

Ook leuk

wat is umami smaak
Wat is Umami?

Jarenlang waren er vier erkende basissmaakgroepen: zoet, zuur, zout en bitter. Umami, of de “vijfde smaak”, is een relatief recente ontdekking. Officieel benoemd als een

EGCG in Matcha & Wat Je Moet Weten
EGCG in Matcha & Wat Je Moet Weten

Een van de gezondheidsvoordelen van Matcha is het grote aantal antioxidanten. En wat velen beschouwen als Matcha’s belangrijkste antioxidant, waar alle groene theedrinkers gek op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief