logo i love you so matcha

Hoe smaakt Matcha nou eigenlijk?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Hoe smaakt matcha poeder

Ben je geïntrigeerd door matcha’s gezondheidsvoordelen en unieke uiterlijk, maar aarzel je om euro’s op het drankje te laten vallen omdat je gewoon niet weet of je het lekker zult vinden? Lees verder om wat meer te weten te komen over matcha’s unieke smaak en mondgevoel, en hoe je het beste kunt genieten van het voor de eerste keer drinken van matcha.

Is Matcha zoet of bitter?

Matcha heeft veel van dezelfde smaakkenmerken als gewone groene thee: een grasachtige smaak en een plantaardige smaak die gekenmerkt wordt door een beetje bitterheid en een vleugje zoetheid die aan de achterkant blijft hangen.

Theeplanten die bestemd zijn voor matcha worden tot drie weken voor de oogst in de schaduw gehouden, waardoor hun chlorofylgehalte zich kan opbouwen. Dat chlorofyl draagt niet alleen bij tot de groene kleur van matcha, maar ook tot de plantaardige smaak, die uitgesprokener lijkt te zijn dan die van standaard gezette groene thee.

Maar zoals de meeste planten hebben ook de groene theebladeren die voor matcha gebruikt worden een natuurlijke zoetheid. Maar de zoetheid is zeker niet de overheersende smaak – meer een achtergrondnoot die de smaak van matcha’s samentrekkendheid ondersteunt en uitbalanceert.

Wat goede matcha thee echter echt smaaktechnisch onderscheidt, is umami.

Umami verwijst naar een smaak die los staat van de bekende categorieën zoet, zout, zuur en bitter. Het is verbonden met glutamaat, een aminozuur dat een rijke, hartige smaak verleent en vaak geassocieerd wordt met paddestoelen en rood vlees. Die hartige smaak is in matcha meer uitgesproken dan in standaard gezette groene thee. (Het is ook te danken aan matcha’s hoge gehalte aan l-theanine.)

This image has an empty alt attribute; its file name is matcha-aanbiedingen.jpg

Hoe zit het met het mondgevoel van Matcha?

Matcha poeder van hoge kwaliteit, van ceremoniële kwaliteit (in tegenstelling tot matcha van culinaire kwaliteit), moet heel fijn zijn, zonder klonters.

Wanneer het met een matcha whisk in heet water geklopt wordt, moet het gelijkmatig uiteenvallen. Het lost echter niet op. Als je het te lang laat zitten, zullen de matcha deeltjes zich uiteindelijk op de bodem van je kom of kopje afzetten, wat een paar zanderige slokjes tot gevolg kan hebben. Dat is typisch de reden waarom een kopje matcha in kleine porties wordt geserveerd (hooguit 4 ons) en bedoeld is om meteen te drinken – zodat het snel genoeg kan worden geconsumeerd om bezinking te voorkomen.

Als het op de juiste manier wordt bereid en meteen daarna wordt geconsumeerd, moet de consistentie van premium matcha glad en een beetje schuimig zijn, zonder merkbare korreligheid. Iets meer poeder gebruiken geeft een dikkere consistentie, terwijl minder een dunnere mix betekent – het hangt allemaal van je smaak af.

Wat is het woord over Matcha Lattes?

Traditioneel wordt matcha zonder melk of toegevoegde zoetstoffen gedronken. Maar veel moderne matcha drinkers hebben met die bereiding gebroken om het poeder wat smakelijker te maken. Als je de grasachtige smaak van groene thee niet zo lekker vindt, kun je wat van de bitterheid maskeren door espresso te vervangen door matcha in een kop gestoomde melk.

Maar, afhankelijk van de soort melk en de zoetstof die je kiest, loop je het risico dat je de gezondheidsvoordelen van de antioxidanten van matcha tenietdoet door er te veel aan te doen. Een 16-ounce matcha groene thee latte van een populaire koffieketen, bijvoorbeeld, bevat 240 calorieën en 32 gram suiker door 2% melk en siroop te gebruiken.

Afgezien van de voedingsimplicaties, verhinderen lattes, smoothies en andere meer ingewikkelde drankjes de drinkers de echte matcha smaak te begrijpen. Historisch gebruikt in Japanse theeceremonies, is matcha’s complexe en robuuste smaak bedoeld om tot nadenken aan te zetten en gesprekken op gang te brengen. Dus als je dit groene theepoeder echt eens wilt proberen, is het de moeite waard het de aandacht te geven die het verdient.

Conclusie

De smaak van Matcha lijkt op die van groene thee, maar dan versterkt. Zijn kenmerkende eigenschappen zijn een grasachtige, bittere smaak met een zoete nasmaak. De textuur moet zacht zijn – niet korrelig. En hoewel mooie groene lattes er verleidelijk uitzien, heb je meer kans op een echte matcha smaak en grotere gezondheidsvoordelen door er eenvoudig en traditioneel van te genieten – met heet water en niets anders.

Ook leuk

Detoxen met Matcha
Detoxen met Matcha

Een detox hoeft geen martelend dieet te zijn of iets om bang voor te zijn. In plaats daarvan kan het een gelegenheid zijn om uit

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief