logo i love you so matcha

Hydrateert Thee Beter Dan Water?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Hydrateert Thee Beter Dan Water

Als je net als veel Amerikanen bent, is gehydrateerd blijven een voortdurende strijd. Hydratatie is een hele industrie geworden – van dure waterflessen met alarmen die je eraan herinneren een slok te nemen tot speciale dranken die beweren beter te hydrateren dan water, tot vulstations voor waterflessen in elk kantoorgebouw, vliegveld, en treinstation.

Maar is water echt de beste drank om te hydrateren of hydrateert thee beter? Kan het drinken van thee tellen als waterinname? Hoeveel water heb je eigenlijk nodig om als gehydrateerd beschouwd te worden?

Hoeveel glazen water moet je dagelijks drinken?

Jarenlang is er discussie geweest over hoeveel glazen water we werkelijk elke dag nodig hebben, maar dat is niet voor iedereen hetzelfde. Je wordt als gehydrateerd beschouwd als de hoeveelheid vocht die je lichaam verlaat even groot is als de hoeveelheid die erin gaat. Je lichaam verschilt van dat van ieder ander, dus de hoeveelheid vocht die jij nodig hebt zal niet dezelfde zijn als die van je vriend, je echtgenoot, of wie dan ook. De beste manier om te weten of je gehydrateerd bent is je urine te controleren. Lichtgeel of helder geeft aan dat je voldoende gehydrateerd bent, terwijl donkergeel betekent dat je extra vocht nodig hebt.

Gewoon water drinken is niet je enige mogelijkheid om te hydrateren. Melk, sap en andere dranken dragen allemaal bij tot de totale vochtinname van je lichaam, en dat geldt ook voor “sappige” voedingsmiddelen. Fruit, groenten, en zelfs bonen en peulvruchten helpen je gehydrateerd te houden. Veel gezondheidsdeskundigen bevelen water aan omdat het geen additieven of zoetstoffen bevat.

Drogen cafeïnehoudende dranken je uit?

De gangbare wijsheid zegt dat dranken met cafeïne, zoals koffie en thee, je niet kunnen hydrateren omdat cafeïne een soort diureticum is, een chemische stof die water en zouten uit het menselijk lichaam verwijdert. Nieuw onderzoek suggereert dat cafeïnehoudende dranken een klein diuretisch effect kunnen hebben, maar alleen als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Volwassenen kunnen over het algemeen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag consumeren zonder nadelige effecten. Dit zijn vier of vijf koppen zwarte koffie en acht of negen koppen zwarte thee. Als je meer dan deze hoeveelheid cafeïne consumeert, kun je het diuretische effect gaan merken. Deze dranken zorgen nog wel voor hydratatie, maar ze moeten niet je enige bronnen van hydratatie zijn.

Een frequente koffie- of theedrinker zijn helpt bij mogelijke uitdroging. Je lichaam kan zich over een langere periode aanpassen aan grote hoeveelheden cafeïne, waardoor het diuretische effect afneemt.

Kan thee water vervangen als bron van hydratatie?

In het kort: nee.

In de strijd water-versus-thee wint water nog steeds. Omdat water geen cafeïne, suiker of andere toevoegingen bevat, is het de zuiverste vorm van hydratatie. Als je een regelmatige theedrinker bent, kun je thee blijven drinken en het zal bijdragen aan je totale hydratatieniveau. Het moet echter niet in de plaats komen van water, zeker niet als je meer dan zes of zeven koppen zwarte thee per dag drinkt. Het is belangrijk om wat water in je dagelijkse vochtinname op te nemen.

Groene thee is ook cafeïnehoudend, maar bevat minder cafeïne dan zwarte thee, waardoor het diuretisch effect afneemt. Het heeft ook extra voordelen, zoals antioxidanten die celschade bestrijden en zelfs kunnen voorkomen. Het is ook bewezen dat het cholesterol verlaagt, de doorbloeding verbetert, en helpt bij sommige hart-gerelateerde aandoeningen. Zwarte thee deelt enkele van deze voordelen, maar groene thee toevoegen aan je dagelijkse theeregime kan beter zijn voor je gezondheid.

Kruidenthee is vooral goed voor de hydratatie, dus als je geen fan bent van water, overweeg dan om een paar van die kopjes thee te vervangen door iets kruidigs. Kamille is uitstekend voor het slapengaan, net als hibiscus en kaneel. Overschakelen op kruidenthee in de namiddag kan je slaap ook bevorderen door nachtelijke onrust en kriebels te verminderen, die nawerkingen kunnen zijn van het drinken van cafeïnehoudende thee.

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven. Het helpt je haar, huid, humeur, mate van alertheid, en zowat elke lichaamsfunctie. Andere soorten vocht, zoals sap, melk, en thee, kunnen bijdragen aan je algehele hydratatie, maar je moet water niet vervangen door thee. Drink beide, en je houdt je lichaam tevreden.

Ook leuk

Geschiedenis Van de thee
Geschiedenis Van de thee

Volgens de legende werd thee voor het eerst ontdekt door de Chinese keizer Shennong in 2737 v.Chr. Men zegt dat de keizer zijn drinkwater graag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief