logo i love you so matcha

Is groene thee slecht voor je nieren?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

is groene thee slecht voor je nieren?

Je herkent waarschijnlijk wel dat een van de meer recente trends in de wereld van voedingsmiddelen en dranken is te begrijpen wat gezond is voor het lichaam. Een snelle zoektocht online onthult dat er veel te weten valt, niet alleen over het lichaam maar ook over de invloed die verschillende stoffen op ons lichaam hebben. Het idee achter groene thee is dat het gezond is en voor sommigen brengt dit gezonde bestanddeel belangrijke onderscheidingen naar voren, zoals “catechines”.

Dit artikel zal een ander gebied van groene thee en ons lichaam bekijken, zoals “Is groene thee slecht voor je nieren?” namelijk of groene thee gezond of ongezond is voor je nier(en).

Wat weet je over je nier(en)?

Je hebt twee nieren en het zijn boonvormige organen ter grootte van ongeveer een vuist die zich onder je ribbenkast aan weerszijden van je ruggengraat bevinden. Elke nier bestaat uit ruwweg een miljoen eenheden die nefronen genoemd worden. Elk van je nefronen heeft een filter dat de glomerulus heet en een tubule. De glomerulus filtert je bloed en de tubule geeft wat nodig is terug aan je bloed. Bloed stroomt naar je nier via de nierslagader, die een groot bloedvat is dat zich splitst tot je bloed de nefronen bereikt. Je nieren filteren ca. 150 kwart liter bloed per dag, het grootste deel daarvan wordt weer in je lichaam teruggevoerd.

In feite hebben je nieren een grotere doorbloeding dan je hersenen en lever. Het is een uniek orgaan gezien de meesten van ons er met twee beginnen en toch maar de helft van een nier nodig hebben om het bloed van ons lichaam te filteren. In een vreemde relatie met je lever kunnen de nieren ook vitamine D produceren als de lever dat niet kan. Een ander belangrijk onderdeel van onze nieren is dat ze hormonen maken die direct helpen de bloeddruk te regelen, rode bloedcellen aan te maken en je botten gezond te houden.

Gezonde nieren zijn belangrijk. Door de functies die de nieren vervullen en de schadelijke stoffen die er doorheen kunnen stromen zijn ze vatbaar voor een aantal problemen, waaronder nierfalen, nierstenen, uremie, en chronische nierziekte, naast vele andere.

Lees ook: Wat is vochtafdrijvende thee?

Groene thee en je nieren

Natuurlijk heeft het drinken van groene thee invloed op je nieren, maar hoe?

We spraken kort over catechinen en hun effect viz-a-viz de lever. Laten we nog een paar minuten besteden aan de meest voorkomende catechine die in groene thee voorkomt en zijn ondersteuning bij het voorkomen van chronische nierziekte: Epigallocatechine-3-gallaat of EGCG. Als we het over chronische nierziekte hebben, hebben we het over een vorm van nierziekte die langzaam maar geleidelijk tot een verlies van nierfunctie leidt. Een van de meer voorkomende oorzaken van chronische nierziekte is, jawel, diabetes (Als korte opmerking: groene thee kan daadwerkelijk helpen het risico op type-2 diabetes te verlagen). Maar het kan ook gaan om hypertensie, verstopping, en andere problemen. Nieren kunnen net als elk ander orgaan in het lichaam aan schade blootgesteld worden. In feite lopen de nieren bij velen een hoog risico op oxidatieve stress.

Oxidatieve stress kan direct leiden tot chronische nierziekte en de progressie daarvan. Dit klinkt allemaal niet goed, maar van EGCG is aangetoond dat het je nieren ondersteunt en de achteruitgang van de nieren helpt af te wenden. Verder heeft The American Journal of Clinical Nutrition ook aangetoond dat groene thee inderdaad kan helpen bij het reguleren van de bloedsuiker, wat niet alleen goed is om chronische nierziekte af te wenden, maar ook diabetici helpt in hun eigen worstelingen met de bloedsuikerspiegel.

Volgens het Chinese Medicine Journal werd in een literatuurstudie uit 2010 opgemerkt dat consumptie van groene thee in verband gebracht is met het voorkomen van kanker in de nieren (naast vele andere delen en organen van het lichaam). Dit is grotendeels te danken aan het grote aantal polyfenolen die in feite antioxidanten zijn. In dit overzicht belichten de auteurs ook dat groene thee in verband gebracht is met een lagere bloeddruk, wat direct de algemene functionaliteit van onze nieren ten goede komt. Omgekeerd stelt de Heart and Stroke Foundation dat na verloop van tijd een relatief hoge bloeddruk de slagaders rond de nieren kan vernauwen, verzwakken of verharden. Dit kan ertoe leiden dat een onvoldoende hoeveelheid bloed naar de nieren wordt gestuurd.

Natuurlijk zijn er zorgen in verband met nierstenen en groene thee. Een recente studie in het tijdschrift Nutrients concludeerde dat groene thee consumptie niet tot nierstenen leidt. Chinese onderzoekers, in antwoord daarop, hebben ontdekt dat groene thee extract, bijvoorbeeld, de vorm van calcium oxalaat verandert en ze minder snel doet samenklonteren en dus gemakkelijker door de nieren laat gaan. In feite hebben studies aangetoond dat er geen verband is tussen de stof van groene thee en schade aan iemands nieren.

Lees hier meer over voordelen van groene thee

Moet ik me zorgen maken over het effect op mijn nieren?

Groene thee kan inderdaad je nieren beschadigen. Net als bijvoorbeeld groene thee en zijn invloed op je lever, kan te veel groene thee of groene thee extract giftig zijn. De schadelijke effecten van groene thee zijn vaak te wijten aan drie belangrijke factoren: Het cafeïnegehalte, de aanwezigheid van aluminium, en volgens het overzicht van de Chinese Geneeskunde “de effecten van theepolyfenolen op de biologische beschikbaarheid van ijzer”. Groene thee moet vermeden worden als je arts dat aangeeft als je aan hartkwalen of grote cardiovasculaire problemen lijdt. Het is aanbevolen dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hun hoeveelheid groene inname beperken tot twee kopjes per dag.

Voor wie aan nierfalen lijdt, kunnen hoge aluminiumgehaltes tot neurologische aandoeningen leiden. Voor de grotere populaire, is tot 10 kleine kopjes groene thee, per dag waarschijnlijk prima, volgens Professor Chemische Biologie en Farmacognosie Chung Yan. Aan het eind van de dag is de kans groot dat de meesten van ons theeliefhebbers zich geen zorgen hoeven te maken, maar het is wel belangrijk te weten welke invloed groene thee wel heeft op het lichaam!

Lees ook: Is groene thee slecht voor nierstenen?

Ook leuk

chlorofyl water
Is chlorofyl water de hype waard?

Je hebt waarschijnlijk voor het eerst gehoord van chlorofyl ver terug in de middelbare school biologieles. Maar de laatste tijd zie je dit plantenpigment misschien

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief