logo i love you so matcha

Is groene thee slecht voor nierstenen?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

is groene thee slecht voor nierstenen

Groene thee is een van de gezondste infusies die er zijn. Het heeft een verscheidenheid aan eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Het is een effectief wapen om kanker te voorkomen, om cholesterol en triglyceriden te verlagen en helpt vet in de lever te elimineren. Groene thee is niet slecht voor nierstenen, want het helpt ze juist te voorkomen.

Lees hier meer over de voordelen van groene thee

Is groene thee slecht voor nierstenen?

Nierstenen of nierstenen is een pijnlijke en in de meeste gevallen een steeds terugkerende aandoening van het niersysteem. Nierstenen ontstaan door calciumoxalaat, dat een stof is die in voedsel voorkomt. Het drinken van groene thee kan zeker helpen bij het voorkomen van de vorming van calcium oxalaat nierstenen. Wetenschappers van de Universiteit van Sichuan in Chengdu, China, ontdekten dat groene thee heel heilzaam is in het stoppen van de groei van calciumoxalaat, waardoor het risico op nierstenen aanzienlijk vermindert. De resultaten tonen aan dat een toename van de consumptie van groene thee de vorm en de vorm van de calcium oxalaat kristallen verandert en zo het risico op steenvorming vermindert.

Maar er zijn enkele contra-indicaties voor groene thee, die bij alle soorten thee sterk op elkaar lijken. Bedenk dat thee cafeïne bevat, dus mensen die aan hoge bloeddruk lijden, zwangere vrouwen en kinderen kunnen het beter niet consumeren.

Men gelooft ook dat de consumptie van thee de opname van ijzer in de maaltijd belemmert. Daarom is het altijd aan te raden thee minstens een half uur voor of na het eten te drinken.

Er zijn eenvoudige maatregelen om deze ziekte te voorkomen en je nieren gezond te houden, zoals de volgende:

 • Veel water en vloeistoffen drinken maakt een groot verschil, want dan daalt de zoutconcentratie in de urine.
 • Mijd suikerhoudende dranken.
 • Het is aan te raden voedingsmiddelen te consumeren die magnesium bevatten; een micronutriënt bevordert de werking van de nieren en helpt infecties te voorkomen.
 • Het regelmatig beoefenen van lichaamsbeweging maakt een goede opname van calcium mogelijk, waardoor wordt voorkomen dat het zich ophoopt en nierstenen vormt.
 • Ze helpen ook de bloedsomloop te activeren, wat heel belangrijk is om de verwijdering van nierstenen te bevorderen.
 • Je moet de consumptie van een teveel aan natrium en maïssiroop vermijden.
 • Urineer zodra je er zin in hebt en houd het niet in, anders kan het infecties veroorzaken en de ziekte verergeren.
 • Stress verzwakt de afweer en maakt mensen vatbaarder voor infecties en ziekten.
 • Verminder de hoeveelheid zout in je voeding.
 • Minder voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze het risico op de vorming van stenen vergroten, zoals rabarber, noten, spinazie en chocolade.
 • Neem natuurlijke diuretica op basis van paardenbloem, die helpen stenen te verwijderen; je kunt ook basilicum thee drinken, perziken, en granaatappelsap.
 • Een evenwichtige voeding is essentieel om de vorming van nierstenen te voorkomen. Het is niet voldoende om keukenzout te vermijden; veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden natrium.
 • Geef voorrang aan groenten en fruit, verminder de inname van eiwitten, vooral bij een teveel aan urinezuur, vervang rood vlees door wit en consumeer het met mate.
 • Andere voedingsmiddelen om te matigen behalve het rode vlees zijn de ingewanden, de zuivel, en de eieren. Om oxalaat nierstenen te voorkomen moet in plaats daarvan gematigd worden met zeevruchten, chocolade, spinazie, paprika, en blauwbaars.

Lees hier meer over vochtafdrijvende thee

Wat te eten om nierstenen te voorkomen?

 • Consumeer kritische voedingsmiddelen zoals sinaasappelsap, die het oplossen van stenen bevorderen, maar niet snel, maar in gezelschap van andere voedingsmiddelen.
 • Diuretische en samentrekkende vruchten zoals granaatappel, aardbeien, watermeloenen, appels, en kersen.
 • De asperges zijn uitstekend; ze verminderen de zuurgraad van de urine, om het neerslaan van de zouten te voorkomen.
 • Integreer verse peterselie in je dieet, want het is een uitstekend diureticum en ontstekingsremmend. Evenzo kan basilicum heel nuttig zijn bij de behandeling van stenen; het is aan te raden het met hun salades te consumeren.
 • Voeg peulvruchten aan je dieet toe, zoals bonen, met een hoog magnesiumgehalte. Het kookwater van deze granen is ook heel heilzaam voor de gezondheid van de nieren.
 • Aan de andere kant zijn planten altijd een grote bron van gezondheid voor het organisme geweest, vooral bij de bestrijding van nierstenen, vooral planten met diuretische eigenschappen. Diuretische planten helpen om gifstoffen uit te drijven en de urinestroom te verhogen, om niet al te grote stenen te verwijderen en de vorming ervan te voorkomen; dit zijn de heermoes, groene thee, veenbessen, citroen, en paardenbloem.

Ook leuk

Is Matcha goed voor je huid?

Matcha Groene Thee zit boordevol antioxidanten, de stoffen die celbeschadiging helpen voorkomen of vertragen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen die door ons lichaam worden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief