logo i love you so matcha

Japanse Matcha Vs Chinese Matcha

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Japanse Matcha Vs Chinese Matcha

Het is je misschien opgevallen dat er een schril verschil in prijs is tussen verschillende Matcha merken. Als je goed kijkt, kun je dan beseffen dat dit komt omdat ze uit twee verschillende landen komen. De ene, uit China en de andere, uit Japan. Wat is nu het verschil tussen Japanse matcha en Chinese matcha – en waarom is er zo’n verschil in prijs?

Maar eerst, wat is Matcha thee?

Matcha betekent vertaald poederthee, met Ma dat poeder betekent en Cha dat thee betekent in het Engels. Zowel Matcha thee als ook zwarte thee komt van dezelfde plant, de Camelia Sinensis. Het verschil tussen de twee komt neer op het kweekproces. Groene theeplanten groeien 3 tot 4 weken in de schaduw vóór de oogst. Schaduwteelt is een arbeidsintensief proces dat een verhoging van de productie van het aminozuur L-theanine uitlokt. Dit proces vermindert ook de bittere smaak, waardoor de natuurlijke zoetheid in de blaadjes naar boven komt.

Matcha komt oorspronkelijk uit China en maakt al meer dan 800 jaar deel uit van de Japanse cultuur. Het is de onbetwiste waarheid dat de Japanners het Matcha kweekproces perfectioneerden.

Japanse Matcha Vs Chinese Matcha

Visuele verschillen

Het verschil tussen de Japanse en de Chinese matcha is merkbaar. De Japanse matcha heeft een levendige, smaragdgroene presentatie. In Japan groeien de matcha bladeren in de schaduw in de laatste weken vóór de oogst; dit moeizame proces verhoogt het chlorofyl in het blad, waardoor het zijn schitterende kleur krijgt. Chinese Matcha, daarentegen, heeft een doffere tint met tonen van bruin en geel.

Textuur

De Japanse fabricage zorgt voor een gelijkmatige textuur van de poeders. Het fijne poeder mengt gemakkelijk met een delicaat schuim en om te drinken heeft de Matcha een gladde, zijdeachtige afwerking. Veel Chinese verwerking gebeurt nog met de hand, wat kan leiden tot een inconsistente textuur of grotere deeltjesgrootte. Veel Chinese Matcha poeders schuimen niet op en laten een zanderige textuur achter in je gehemelte.

Smaakprofiel van Japanse Matcha:

Echte Matcha heeft een uniek smaakprofiel. De Japanners nemen hun bodem heel serieus en bemesten de grond om de planten een overvloed aan umami en voedingsstoffen te geven. Ook de schaduw speelt een belangrijke rol in het smaakprofiel. Voor Matcha van topkwaliteit groeien de planten in de weken voor de oogst in bijna duisternis. Dit levert een zoetere smaak op, met heel weinig tot geen bitterheid. Na de oogst worden de bladeren gestoomd om de smaak en voedingsstoffen te behouden, en gedroogd met hitteblazers.

Smaakprofiel is zoet en toch hartig van smaak met weinig tot geen bitterheid

Smaakprofiel van Chinese Matcha:

In tegenstelling tot Japanse Matcha wordt Chinese Matcha meestal niet in de schaduw gekweekt. Daardoor is de unieke Umami smaak heel subtiel of onbestaande en maakt plaats voor een aardse smaak. In Chinese Matcha ontwikkelen zich tannines, dit is een gevolg van het niet in de schaduw groeien; hierdoor wordt je Matcha drank bitterder.

Het smaakprofiel is helderder, met een aardsere smaak met natuurlijke bitterheid.

Voedingskundige verschillen

De contrasten in kweektechnieken geven Japanse Matcha een voedingsvoordeel. Het schaduwproces zorgt ervoor dat chlorofyl en andere voedingsstoffen in de bladeren geconcentreerd worden. Dit omvat ook een overvloed aan de natuurlijke antioxidant polyfenolen.

Chinese Matcha bevat nog wel veel van dezelfde kwaliteiten, alleen niet in dezelfde hoeveelheid.

Prijsverschillen

Je merkt een belangrijk prijsverschil tussen Japanse en Chinese Matcha. De prijs van Japanse Matcha weerspiegelt het moeizame groeiproces samen met de hogere kwaliteit van het eindproduct.

Kwaliteit

Naarmate de populariteit van Matcha in westerse culturen blijft toenemen, neemt ook de vraag toe. Zoals bij elk product met zo’n grote aantrekkingskracht, vinden Chinese fabrikanten manieren om hier hun voordeel mee te doen en er munt uit te slaan. Massaproductie doet onvermijdelijk, in veel gevallen, afbreuk aan de gezondheidsvoordelen van de eigenlijke Matcha. De laatste tijd zijn er zorgen gerezen over de landbouwtechnieken die in de Chinese theeplantages gebruikt worden. Dit omvat onder meer het illegale gebruik van pesticiden die verboden zijn voor gebruik op theeplanten.

Waarom Japanse en Chinese Matcha vergelijken?

Dit levendige groene poeder wordt gewaardeerd om zijn gezondheidsvoordelen en krachtige antioxidant waarde; waardoor het niet alleen populair is om zijn smaakkwaliteiten maar ook om zijn geneeskrachtige werking. Studies blijven de mogelijkheden ervan aantonen, niet alleen voor het behoud van een gezond lichaam, maar ook voor de genezing van meerdere ziekten en aandoeningen. De hoge opbrengst aan antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen maken het

Laten we nu niet vergeten dat we Matcha ook lekker vinden om zijn smaak. Alleen daarom al is het oude gezegde dat je krijgt waar je voor betaalt waar.

Ook leuk

Is Matcha goed voor je huid?

Matcha Groene Thee zit boordevol antioxidanten, de stoffen die celbeschadiging helpen voorkomen of vertragen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen die door ons lichaam worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief