logo i love you so matcha

Japanse theeceremonie: Wat Niet Te Doen

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Japanse theeceremonie - Wat Niet Te Doen

De Japanse theeceremonie is een populair ritueel dat in het land gehouden wordt om de bereiding en het serveren van Japanse groene thee te markeren. De Japanse theeceremonie, ook bekend als Chanoyu of Sado, omvat het serveren en drinken van een poedervormige Japanse groene thee die bekend staat als Matcha, naast Japanse zoetigheden om de bitterheid van de thee te verminderen.

In Japan wordt het schenken van thee beschouwd als een kunst en een spirituele discipline. Als discipline houdt de theeceremonie esthetische beschouwing in van keramiek, bloemschikken, kalligrafie, en de theeceremonie wortels die teruggaan tot de 12e eeuw. Als kunst houdt de ceremonie de waardering in van de inrichting van de theekamer, het in de buurt zijn van vrienden en het gevoel van de Chawan op de hand.

Bij een Japanse theeceremonie kunnen verschillende gasten aanwezig zijn, meestal van 4 tot 5 gasten in een kleine bijeenkomst. De naam die aan de eerste gast gegeven wordt is Shokyaku, terwijl de tweede gast Jikyaku genoemd wordt. Andere gasten worden eenvoudig Kyaku genoemd. De laatste gast heeft een naam die bekend staat als Tsume, terwijl de persoon die thee serveert en de ceremonie leidt bekend staat als de Teishu.

Ben je geïnteresseerd om dit jaar mee te doen aan de Japanse theeceremonie? Het is mogelijk om het zelf te zien, en een vlucht naar Japan te nemen met HK express! Het maakt niet uit of je Japanse inwoner bent of een toerist, het is van vitaal belang dat je de formele theeceremonie-etiquette volgt.

Rituelen die buiten het land worden gehouden, moeten ook de formele gedragscode volgen. Als je een buitenlander bent, is het belangrijk dat je het standaard protocol leert kennen voor je toegelaten wordt tot een Japanse theeceremonie. Als gast ben je bijvoorbeeld verplicht je schoenen uit te trekken voor je de theeruimte mag betreden.

Slippers worden verstrekt voor de ceremonie begint. Je wordt op volgorde door je gastheer neergezet, en je moet vermijden iets aan te raken met je handpalm. Als je een theekom wordt aangeboden, zorg dan dat je je iets omdraait voor je een slok neemt. De volgende dingen moet je niet doen bij een Japanse theeceremonie.

Ga niet in een Seiza Stijl zitten want je zult snel vermoeid raken

Als je een Japanse theeceremonie binnengaat, is het waarschijnlijk dat je mensen ziet zitten in een seiza stijl of zelfs Indische stijl. Tenzij je een kind bent, moet je niet zo gaan zitten. Bedenk dat theeceremonie in Japan veel te lang kan duren dan je denkt, dus zorg ervoor dat je met gespreide benen gaat zitten. Zo vermijd je alle pijn en kwelling die horen bij urenlang in een seiza stijl zitten.

Was je handen niet in de theeruimte, tenzij het echt nodig is

Voordat je een Japanse theeceremonie binnengaat is het waarschijnlijk dat je je handen gewassen hebt en dat ze schoon zijn. Dus als je een teiltje wordt aangereikt om je handen te wassen, weiger dan op een beleefde manier. Je kwam naar de ceremonie om thee te drinken en niet om met je handen voedsel te eten. Als je op weg naar de ceremonie niets vies hebt aangeraakt, is het niet nodig je handen nog eens te wassen.

Eet of drink niets, tenzij het je wordt aangeboden

Als gast die de Japanse theeceremonie bijwoont, ga je de theeruimte binnen die bekend staat als de chashitsu. Dit is een sociale ruimte waar de gasten door de teishu verteld wordt wat ze moeten doen, wat ze moeten eten en wat ze moeten zeggen. Neem geen zoetigheden en drink niets, tenzij het je wordt aangeboden. Je rol als gast is thee te drinken en snoepjes te consumeren, en complimenten te geven over de inrichting van de theesalon als je daartoe de kans krijgt. Neem geen extra snoepjes en drink niet meer thee dan je wordt aangereikt.

Drink de thee niet op alsof er geen morgen is

Bedenk dat dit een theeceremonie is en geen feest waar je moet eten tot je maag vol is. Voordat je thee gaat drinken, worden er allerlei dingen gedaan. Je krijgt snoepjes om te eten, maar onthoud dat je niets mag zeggen of doen wat niet bij de theeceremonie hoort. De theeceremonie begint als de teishu snoepjes aan de gast geeft, bekend als de shokyaku, en verklaart dat er iets te eten is voor de gast.

Nadat je je buik gevuld hebt met zoetigheden, is het tijd om de thee te drinken, die nogal bitter is. Zorg ervoor dat je de bitterheid van de thee in evenwicht brengt met de zoetigheden. Slurp de Matcha echter niet naar binnen alsof er geen morgen is. Neem de tijd om van elke slok die je neemt te genieten.

Als je de bovenstaande tips kent, voorkom je dat je er tijdens een Japanse theeceremonie als een idioot uitziet. Tijdens de ceremonie wordt van je verwacht dat je alles eet en drinkt wat je wordt voorgeschoteld. Er zullen geen restjes overblijven. Je hoeft je echter geen zorgen te maken want de zoetigheden zijn best lekker terwijl de thee op zijn zachtst gezegd weelderig is. Je mag binnen in de theesalon niet roken. Als je ergens niet zeker van bent, doe het dan niet tijdens de theeceremonie.

Ook leuk

Is Matcha goed voor je huid?

Matcha Groene Thee zit boordevol antioxidanten, de stoffen die celbeschadiging helpen voorkomen of vertragen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen die door ons lichaam worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief