logo i love you so matcha

Matcha – Nog Krachtiger Dan Gewone Groene Thee?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Matcha - Nog Krachtiger Dan Gewone Groene Thee

Groene thee is een van de populairste dranken ter wereld.

Het biedt verschillende potentiële gezondheidsvoordelen, zoals een betere gezondheid van het hart en minder huidbeschadiging door de zon.

Matcha, een bijzondere soort groene thee, wordt op de markt gebracht als nog gezonder dan andere soorten.

Hij wordt anders verbouwd en bereid dan andere groene thee. Bovendien wordt het hele theeblad geconsumeerd.

Je kunt je echter afvragen of matcha de hype wel waarmaakt.

Dit artikel legt uit of matcha gezonder is dan andere groene thee.

Wat is matcha?

Matcha en gewone groene thee zijn beide afkomstig van de Camellia sinensis plant, die inheems is in China.

Matcha wordt echter anders verbouwd dan gewone groene thee. De theestruiken worden vóór de oogst 20-30 dagen afgeschermd van zonlicht.

De schaduw brengt een verhoging van het chlorofylgehalte teweeg, waardoor de bladeren een donkerder tint groen krijgen en de productie van aminozuren toeneemt.

Na de oogst worden de stengels en de nerven van de bladeren verwijderd. Ze worden dan met stenen fijngemalen tot een fijn, heldergroen poeder dat matcha wordt genoemd.

Omdat het hele bladpoeder wordt ingenomen, bevat matcha meer van sommige stoffen – zoals cafeïne en antioxidanten – dan groene thee.

Een typische 2-3-ounce portie standaard matcha, gemaakt van 1/2-1 theelepel poeder, bevat meestal zo’n 70 mg cafeïne.

Dit is aanzienlijk hoger dan een kop (237 mL) gewone groene thee, die 35 mg cafeïne geeft.

Het cafeïnegehalte varieert ook op basis van hoeveel poeder je toevoegt.

Matcha, dat een grasachtige en bittere smaak kan hebben, wordt vaak geserveerd met een zoetstof of melk. Matcha poeder is ook populair in smoothies en baksels.

SAMENVATTING
Matcha is een soort poedervormige, groene thee van hoge kwaliteit. Anders gekweekt en bereid dan gewone groene thee, heeft het hogere hoeveelheden cafeïne en antioxidanten.

Hoe wordt het bereid?

Terwijl gewone thee gemaakt wordt van geweekte bladeren, wordt matcha gemaakt van gemalen hele bladeren.

Het wordt meestal op de traditionele Japanse manier bereid. De thee wordt met een bamboe lepel, of shashaku, afgemeten in een verwarmde theekom, die chawan genoemd wordt.

Heet water (ongeveer 158°F of 70°C) wordt dan in de kom gedaan. De thee wordt geklopt met een speciale bamboe klopper, die chasen heet, tot hij glad wordt met schuim erop.

Matcha kan in verschillende consistenties bereid worden:

  • Standaard. De meeste mensen mengen 1 theelepel matcha poeder met 2 ounces (59 mL) heet water.
  • Usucha (dun). Deze dunnere versie gebruikt ongeveer 1/2 theelepel matcha gemengd met 3-4 ounces (89-118 mL) heet water.
  • Koicha (dik). Soms gebruikt in Japanse theeceremonies, gebruikt deze dikke versie 2 theelepels matcha per 1 ounce (30 mL) heet water. Er is geen schuim, en een hogere kwaliteit matcha is nodig.

Bedenk dat je geen speciale uitrusting nodig hebt om een goed kopje matcha te maken. Een kopje, een theelepel, en een kleine garde voldoen prima.

SAMENVATTING
Om matcha thee te bereiden meng je 1 theelepel poeder met 2 ounces (59 mL) heet – maar niet kokend – water. Gebruik een garde om een gladde drank te maken met schuim erop.

Gezondheidsvoordelen van matcha

Omdat matcha gewoon een variant van groene thee is, heeft het de meeste van dezelfde gezondheidsvoordelen.

Maar omdat matcha geconcentreerder is in antioxidanten, kan een enkel kopje (237 mL) gelijkwaardig zijn aan ongeveer 3 koppen (711 mL) gewone groene thee.

Menselijke studies over matcha specifiek zijn beperkt, maar een oudere dierstudie suggereert dat het het risico op nier- en leverbeschadiging kan verminderen, terwijl het de bloedsuikerspiegel, triglyceriden en cholesterol verlaagt.

Hier zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen die samenhangen met het drinken van matcha groene thee.

Boordevol antioxidanten

Voedingsantioxidanten gaan vrije radicalen in je lichaam tegen, en beschermen zo cellen en weefsels tegen schade.

Matcha is zeer rijk aan antioxidanten, vooral aan catechinen. De krachtigste catechine is epigallocatechine gallaat (EGCG).

EGCG is uitgebreid onderzocht bij dieren. Het kan ontstekingen in je lichaam verminderen, helpen gezonde slagaders te behouden, en celherstel bevorderen.

Bovendien bevatten hele bladtheeën meer antioxidanten dan theezakjes of kant-en-klare producten.

Uit een studie bleek dat matcha tot 10 keer meer antioxidanten bevat dan gewone groene thee.

Het is ook aangetoond dat het aandeel gunstige stoffen in matcha thee toeneemt in thee die verzameld wordt tijdens de tweede en derde oogst (Daily Matcha) in tegenstelling tot de eerste en tweede oogst (Traditional Matcha).

Kan je risico op hart- en vaatziekten verminderen

Hartziekten zijn wereldwijd de grootste doodsoorzaak. Van veel factoren is bekend dat ze het risico op hartziekten verhogen.

Het drinken van groene thee kan verschillende van deze risicofactoren helpen verbeteren, waaronder het totale cholesterol, LDL (slecht) cholesterol, triglyceriden, en bloedsuikergehalte.

Studies tonen aan dat mensen die groene thee drinken tot 31% minder kans hebben op hartziekten dan mensen die dat niet doen.

Dit wordt vooral toegeschreven aan de antioxidanten en plantaardige verbindingen in groene thee, die in nog grotere hoeveelheden in matcha voorkomen.

Kan helpen bij gewichtsverlies

Groene thee is vaak in verband gebracht met gewichtsverlies. In feite is het een veelgebruikt ingrediënt in supplementen voor gewichtsverlies.

Bedenk echter dat groene thee maar een heel klein stukje van de afslankpuzzel is – en niet alle studies zijn het erover eens dat het helpt.

Menselijke studies suggereren dat groene thee je totale calorieverbranding verhoogt door je stofwisseling te stimuleren, hoewel het bewijs niet consistent is.

Een overzichtsstudie uit 2012 concludeerde dat de afslankeffecten van groene thee zo klein zijn dat ze niet van klinisch belang zijn.

Kan ontspanning en alertheid stimuleren

Groene thee is niet alleen een geweldige bron van antioxidanten, maar bevat ook een uniek aminozuur dat L-theanine heet.

Matcha heeft zelfs een veel hoger gehalte aan L-theanine dan andere soorten groene thee.

L-theanine kan de alfa golven in je hersenen verhogen. Deze golven worden in verband gebracht met mentale ontspanning en kunnen helpen stresssignalen tegen te gaan.

L-theanine modificeert ook de effecten van cafeïne in je lichaam, waardoor de alertheid toeneemt zonder de slaperigheid te veroorzaken die vaak volgt op koffiegebruik.

Zo kan matcha thee een mildere en langer aanhoudende roes geven dan koffie.

L-theanine kan ook het aantal feel-good chemische stoffen in je hersenen verhogen, wat leidt tot een betere stemming, geheugen en concentratie.

Van L-theanine is ook aangetoond dat het glutathion verhoogt, een antioxidant die vrije radicalen tegengaat en neuronen en andere cellen beschermt.

Verder wijzen studies erop dat groene thee in poedervorm de hersenfunctie kan verbeteren en leeftijdsgebonden mentale achteruitgang bij oudere volwassenen kan verminderen.

SAMENVATTING
Matcha zit boordevol antioxidanten en biedt talrijke gezondheidsvoordelen, die mogelijk het risico op hart- en vaatziekten verminderen en tegelijk helpen bij gewichtsverlies, ontspanning en alertheid.

Veiligheid en bijwerkingen

Er zijn enkele bijwerkingen en risico’s verbonden aan de consumptie van matcha.

Omdat matcha sterk geconcentreerd is met zowel gunstige als schadelijke stoffen, wordt het drinken van meer dan 2 kopjes (474 mL) per dag over het algemeen afgeraden.

Verontreinigingen

Door matcha poeder te consumeren, neem je in werkelijkheid het hele theeblad in – samen met alles wat het bevat.

Matcha bladeren kunnen verontreinigingen herbergen – waaronder zware metalen, pesticiden, en fluoride – uit de grond waarin de plant groeit.

Het gebruik van biologische matcha kan je risico op blootstelling aan bestrijdingsmiddelen verminderen, maar zelfs biologische blaadjes kunnen nog stoffen uit de bodem bevatten die schadelijk zijn als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen.

Giftigheid voor lever en nieren

Matcha bevat ongeveer driemaal meer antioxidanten dan gewone groene thee van hoge kwaliteit.

Als zodanig kunnen 2 kopjes (474 mL) matcha dezelfde hoeveelheden plantaardige verbindingen leveren als 20 kopjes (4,74 liter) andere groene thee.

Hoewel de individuele tolerantie varieert, kan het consumeren van hoge hoeveelheden van de plantaardige verbindingen die in matcha voorkomen misselijkheid en symptomen van lever- of niertoxiciteit veroorzaken.

Hoewel sommige onderzoeken symptomen van toxiciteit aantonen, tonen andere mogelijke beschermende effecten aan. Sommige onderzoeken suggereren ook dat EGCG uit groene thee zou kunnen beschermen tegen niertoxiciteit.

SAMENVATTING
Het is niet aan te raden meer dan 2 kopjes (474 mL) matcha per dag te drinken. Matcha bevat extreem grote hoeveelheden van veel plantaardige verbindingen en kan verontreinigingen uit de bodem of het milieu herbergen.

Matcha is gezonder dan gewone groene thee

Matcha is een speciale, krachtige vorm van groene thee. Het komt van dezelfde plant, maar wordt heel anders gekweekt en bereid.

Omdat de bladeren tot poeder vermalen worden, krijg je uiteindelijk het hele blad binnen.

Om deze reden kan matcha nog meer voordelen hebben dan gewone groene thee. Let er alleen op dat je niet meer dan 2 kopjes (474 mL) per dag consumeert.

Ook leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief