logo i love you so matcha

Kun je Matcha poeder in koffie doen?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Kun je Matcha poeder in koffie doen

Kun je Matcha poeder in koffie doen? Ontdek de voordelen en technieken om de volgende keer dat je thuis brouwt een schepje matcha aan je kopje toe te voegen!

Kunnen matcha en koffie een match made in heaven zijn? Wie een liefhebber is van warme dranken heeft de laatste jaren ongetwijfeld de opkomst van matcha gadegeslagen.

Het feit dat deze Japanse groene thee heerlijk is, enorme welzijnsvoordelen biedt, en zo gemakkelijk te bereiden is, heeft natuurlijk veel mensen ertoe gebracht zich af te vragen of je matcha poeder in koffie kunt doen.

Gaat Matcha dan überhaupt in koffie?

Het antwoord is dat je zeker matcha door je koffie kunt mengen. Het combineren van hoogwaardige koffie met hoogwaardige matcha om je ochtenddrankje te maken kan verbazingwekkende smaak, aanhoudende energie, en indrukwekkende gezondheidsvoordelen opleveren.

Natuurlijk is het belangrijk de eigenschappen van matcha te kennen om er zeker van te zijn dat je een warm, heerlijk brouwsel maakt dat elk fancy drankje uit je favoriete koffieshop kan overtreffen.

Feit is dat het combineren van koffie met matcha groene thee poeder je kan helpen om je dag met een uitbarsting van energie te beginnen.

Je zult je misschien afvragen waarom je er niet eerder aan gedacht hebt dit te doen als je eenmaal ontdekt hoe lekker en gemakkelijk dit is! Hier is een blik op enkele van de voordelen van het mengen van matcha en koffie:

 • Matcha kan het jitterige effect van een cafeïneshock verminderen door de concentratie L-theanine.
 • Een kopje koffie aanvullen met matcha vermindert de zure werking.
 • Matcha zorgt voor een langzamere afgifte van zijn cafeïnegehalte.
 • Beide dranken zijn krachtpatsers van antioxidanten zoals EGCG en CGA.
 • Beide dranken stimuleren de stofwisseling.

Een van de grootste redenen waarom mensen koffie en matcha poeder mengen is omdat ze genieten van de manier waarop het de verschillende smaken in beide naar voren brengt. Je smaakpapillen kunnen hints beginnen op te merken die voorheen onopgemerkt waren gebleven als je een koffie-met-matcha drankje in elkaar flanst. Veel mensen ervaren een aardse, chicory-achtige smaak.

Sommige mensen denken ten onrechte dat matcha gewoon een merknaam is voor groene thee. Daardoor zouden sommigen kunnen denken dat het mengen van matcha en koffie vreemd of onaantrekkelijk zou zijn. De waarheid is dat matcha niet zomaar een andere naam is voor gewone groene thee.

Wel is matcha afgeleid van groene thee. Matcha wordt gemaakt van het fijngemalen poeder van in de schaduw geteelde, ontsteelde groene theebladeren die op een speciale manier geoogst en verwerkt zijn.

De twee opties om Matcha in koffie te mengen

Een matcha- en-koffie-samenstelling kun je echt maken met twee verschillende smaakvoorkeuren in gedachten. Je kunt je recept zo aanpassen dat het in de smaak valt bij diepliefhebbers of bij theeliefhebbers. Dat betekent eenvoudig dat je een drankje maakt dat ofwel smaakt naar veel matcha met een beetje koffie, ofwel naar veel koffie met een vleugje matcha.

De standaard manier om matcha poeder aan je koffie toe te voegen is door het op dezelfde manier te behandelen als je een shot espresso zou behandelen als je het aan melk toevoegt. Bedenk dat één theelepel matcha kan werken voor maximaal één kop vloeistof, als je het probeert uit te werken als een shot-melk verhouding.

Je hebt ook de mogelijkheid om je koffie of espresso te behandelen als het toegevoegde “shot” dat je door je dampende kopje matcha mengt.

Hoe krijg je een perfect kopje als je matcha poeder en koffie mengt? Het is belangrijk om oplettend te zijn, net zoals je dat zou zijn als je voor de eerste keer een willekeurige gemengde koffiedrank maakt. Hier een blik op enkele tips voor een zo goed mogelijk resultaat:

 • Gebruik hoogwaardige, heldergroene matcha.
 • Gebruik alleen vers gezette koffie van koffiebonen van hoge kwaliteit.
 • Gebruik koffie die gloeiend heet is, zodat de twee ingrediënten zich soepel kunnen mengen.
 • Roer de drank met een lepel om alles te laten mengen en bezinken.
 • Consumeer de drank meteen.

Het spreekt vanzelf dat het gebruik van kwaliteitsproducten rondom zal bijdragen tot een betere smaakervaring. Doe je best om hoogwaardige matcha groene thee te kopen die vers is. Bovendien zal net gezette koffie het beste resultaat geven als het gaat om smaak en het “hechten” aan het matcha poeder.

Het is helemaal prima om je drankje aan te passen aan je specifieke smaakvoorkeuren. In feite kun je met variaties spelen als je je verhouding tussen koffie en matcha eenmaal geperfectioneerd hebt. Hier zijn wat serveersuggesties:

 • Voeg room of melk toe om een schuimiger drankje te maken.
 • Strooi er kaneel, nootmuskaat of kruidnagel over.
 • Voeg suiker of andere zoetstoffen aan de drank toe.
 • Koel, voeg ijs toe en mix je drankje tot een bevroren koffie traktatie.

Je moet er rekening mee houden dat het toevoegen van extra ingrediënten of toppings aan je drank extra calorieën tot gevolg kan hebben. Die calorieën kunnen een deel van de gezondheidsvoordelen die van matcha en koffie worden geboden, ongedaan maken.

Natuurlijk zal zelfs een koffie-en-matcha drankje dat “opgefleurd” is met extra’s nog steeds een stuk gezonder voor je zijn dan de calorierijke drankjes die je in populaire koffiehuizen kunt krijgen.

Lees ook: Hoe Verhouden Matcha en Koffie Zich Tot Elkaar?

Waarom je misschien geen zin hebt om matcha en koffie te mengen

Matcha en koffie mengen is misschien niet voor iedereen weggelegd. Je kunt beter geen hybride drankje maken als je overgevoelig bent voor cafeïne, want je kunt er de kriebels van krijgen.

Bedenk dat elke portie matcha nog steeds ongeveer 70 milligram cafeïne bevat. Als je het mengsel met minder cafeïne wilt proberen, gebruik dan decaf koffie.

Het laatste woord over Matcha poeder in koffie

Als je ooit belangstelling hebt gehad om matcha te proberen, is het toevoegen ervan aan je ochtendkoffie een prima manier om te beginnen. Matcha’s heldergroene kleur gaat gemakkelijk over op koffie, waardoor je een ongewoon drankje krijgt dat je helpt je ochtend te beginnen met een stoot energie en concentratie. Zelfs als je haast hebt, is er geen reden om je ochtend matcha te missen.

Ook leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief