logo i love you so matcha

Kun Je Verslaafd Aan Thee: Wat Je Moet Weten

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Kun je verslaafd aan thee Wat je moet weten

Thee is wereldwijd een van de populairste dranken. Het is er in een hele reeks soorten, die allemaal afkomstig zijn van de Camellia sinensis plant.

Veel van de bestanddelen in thee worden consequent in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waardoor de meeste mensen deze drank als een gezonde aanvulling op hun dieet beschouwen.

Toch beweren sommigen dat sommige bestanddelen van thee verslavende eigenschappen kunnen hebben en dat te veel drinken meer kwaad dan goed kan doen en men verslaafd aan thee.

Dit artikel onderzoekt of je verslaafd kunt raken aan thee, en zo ja, wat je er aan kunt doen.

Bevat Cafeïne, Die Verslavend Kan Zijn

Verschillende soorten thee bevatten wisselende hoeveelheden cafeïne, de wereldwijd meest geconsumeerde psychoactieve stof. Het is een natuurlijk stimulerend middel, en de verbinding die het vaakst de schuld krijgt van de mogelijk verslavende eigenschappen van thee.

Cafeïne wordt vaak als verslavend bestempeld omdat het een chemische structuur heeft die lijkt op die van adenosine – een verbinding die van nature in je lichaam voorkomt en die je centrale zenuwstelsel ontspant.

Door deze chemische structuur kan cafeïne in adenosine receptoren passen die zich in je hersenen bevinden en verhinderen dat adenosine zich aan hen bindt. Het resulterende gebrek aan adenosine verhindert je hersencellen te signaleren dat je moe bent.

Dit kan er ook voor zorgen dat je lichaam grotere hoeveelheden van andere natuurlijke stimulerende stoffen, zoals dopamine, vrijgeeft, die gevoelens van vermoeidheid verder onderdrukken en je helpen alert te blijven.

Er wordt gespeculeerd dat het regelmatig drinken van cafeïnehoudende dranken, waaronder thee, je hersencellen ertoe kan brengen meer adenosine receptoren aan te maken om te compenseren voor de door cafeïne geblokkeerde receptoren.

Na verloop van tijd kan dit betekenen dat je steeds grotere hoeveelheden thee nodig hebt om dezelfde effecten van cafeïne te ervaren. Het kan er ook toe leiden dat je ontwenningsverschijnselen krijgt als je abrupt met de drank stopt.

Uiteindelijk zijn deze veranderingen in de hersenchemie de reden waarom cafeïne-bevattende voedingsmiddelen en dranken als potentieel verslavend worden beschouwd.

Is het een echte verslaving?

Verslavingen zijn er in vele vormen, maar hebben meestal verschillende klinische symptomen gemeen. Degene die door gezondheidswerkers het vaakst gebruikt worden om een verslaving te herkennen zijn.

 • Aanhoudend gebruik ondanks het ervaren van schade
 • Een hardnekkig verlangen of vruchteloze pogingen om het gebruik te beheersen of te verminderen
 • Het ervaren van ontwenningsverschijnselen bij het minderen of staken van het gebruik

Onderzoek suggereert dat sommige mensen die regelmatig cafeïne consumeren verslavingsachtige symptomen kunnen ontwikkelen, en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent cafeïne-afhankelijkheid officieel als een syndroom.

Anderzijds classificeert de American Psychiatric Association (APA) cafeïneverslaving niet als een stoornis in het middelenmisbruik.

Het is momenteel onduidelijk hoeveel mensen verslavingsachtige symptomen ontwikkelen als gevolg van het drinken van thee. Er is ook beperkte informatie over de vraag of theedrinkers moeite hebben met het verminderen van hun inname.

Daarom is meer onderzoek nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken over de verslavende eigenschappen van thee.

SAMENVATTING
Thee bevat cafeïne, een verbinding die lichamelijke veranderingen in je hersenen kan veroorzaken die samenvallen met symptomen van verslaving. Er is echter meer onderzoek nodig voordat theeverslaving universeel erkend kan worden als een echte verslaving.

Hoeveel Is ER Nodig Om Verslaafd Te Raken?

Het blijft onduidelijk hoeveel thee je per dag moet drinken voordat je het risico loopt er verslaafd aan te raken.

Je kunt echter ontwenningsverschijnselen krijgen van het verminderen van je cafeïne inname, zelfs als je maar 100 mg per dag consumeert.

Het cafeïnegehalte van thee hangt af van de soort. Hier is de hoeveelheid cafeïne die gewoonlijk in 1 kop (240 mL) van populaire theesoorten zit:

Op basis van deze cijfers kan het drinken van zo weinig als 2-3 kopjes van bepaalde soorten thee per dag voldoende zijn om symptomen van lichamelijke verslaving te veroorzaken, hoewel er meer onderzoek nodig is voor er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

SAMENVATTING
Het drinken van zo weinig als 2-3 koppen thee per dag kan al genoeg zijn om een lichamelijke thee-afhankelijkheid te veroorzaken. Er is echter meer onderzoek nodig voor er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Tekenen en Symptomen Van Afhankelijkheid

Het kan moeilijk zijn om te zeggen of je een fysieke thee afhankelijkheid ontwikkeld hebt.

Een teken kan zijn dat je het moeilijk vindt om je inname te verminderen, ondanks dat je onaangename bijwerkingen als hoofdpijn of jitterigheid ervaart bij het drinken van de drank.

Een andere manier om te zien of je verslaafd bent geraakt is na te gaan of je ontwenningsverschijnselen ervaart als je plotseling stopt met thee drinken. Deze kunnen zijn:

 • hoofdpijn
 • gebrek aan concentratie
 • slaperigheid
 • vermoeidheid
 • prikkelbaarheid
 • angst
 • neerslachtige stemming

Deze symptomen kunnen al 12-24 uur na het schrappen van thee uit je dieet optreden en tot 9 dagen aanhouden. De ernst van de symptomen bereikt meestal een hoogtepunt in de eerste 9 dagen en neemt daarna geleidelijk af.

SAMENVATTING
Tekenen en symptomen van een lichamelijke theeverslaving kunnen zijn: moeite hebben om je inname te verminderen ondanks het ervaren van onaangename symptomen van het drinken van de drank, of het ervaren van ontwenningsverschijnselen als je plotseling stopt met thee drinken.

Kan Te Veel Thee Drinken Schadelijk Zijn?

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), en ook de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), moedigen mensen aan niet meer dan 400 mg cafeïne per dag te consumeren. Dit komt overeen met 4,5-12 kopjes (1,1-2,9 liter) thee per dag, afhankelijk van de soort.

Zwangeren moeten hun dagelijkse inname van cafeïne beperken tot niet meer dan 200 mg.

Thee-innames onder deze richtlijnen worden voor de meeste mensen als veilig beschouwd. Dat gezegd hebbende, kunnen sommige personen bijzonder gevoelig zijn voor cafeïne, waardoor ze bij een lagere inname onaangename bijwerkingen ondervinden.

Deze bijwerkingen kunnen zijn: zenuwachtigheid, slapeloosheid, toegenomen urineren, prikkelbaarheid, spiertrekkingen, hartkloppingen, migraine, en mogelijk een verhoogd risico op hartaanvallen.

Ook mensen met ernstige angsten, toevallen, of hart-, nier-, of leverziekten worden aangemoedigd hun thee-inname te beperken om te voorkomen dat hun symptomen verergeren.

SAMENVATTING
Het drinken van maximaal 12 koppen (2,9 liter) thee per dag lijkt voor de meeste mensen veilig te zijn. Mensen met bepaalde medische aandoeningen of die gevoelig zijn voor cafeïne kunnen er echter baat bij hebben minder thee dan dat te drinken.

Hoe stoppen met cafeïne

De volgende tips kunnen je helpen je inname van cafeïnehoudende dranken zoals thee te verminderen of te stoppen zonder al te veel onaangename bijwerkingen te ondervinden.

 • Stop geleidelijk. Je inname met 0,5-1 kopje per dag verminderen in plaats van cold turkey te gaan, kan de kans op het ervaren van onaangename ontwenningsverschijnselen verkleinen.
 • Zorg voor voldoende slaap. Dit kan de kans verkleinen dat je vermoeidheid ervaart, een gebrek aan concentratie, of een slecht geheugen, ondanks het feit dat je niet langer dezelfde hoeveelheid cafeïne binnenkrijgt.
 • Drink voldoende vloeistoffen. Vervang cafeïnehoudende dranken door dezelfde hoeveelheid niet-cafeïnehoudende dranken om goed gehydrateerd te blijven. Dit kan je risico op hoofdpijn, vermoeidheid, of duizeligheid verminderen na het schrappen van thee.

Cafeïnevrije alternatieven

Deze cafeïnevrije dranken zijn goede alternatieven als je je inname van cafeïnehoudende dranken geleidelijk wilt verminderen:

 • infusies van gember, kurkuma, of verse muntblaadjes
 • warm water met een scheutje versgeperste citroen
 • een gouden melk latte
 • glühwein appelsap
 • warm bieten- of wortelsap
 • warme amandelmelk met een scheutje kaneel of nootmuskaat
 • warme, natriumarme bouillon
 • cafeïnevrije thee of kruidenthee

SAMENVATTING
Als je je inname van cafeïnehoudende dranken zoals thee wilt verminderen, doe dat dan geleidelijk en zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt terwijl je voldoende cafeïnevrije vloeistoffen blijft drinken.

De onderste steen boven

Sommige soorten thee bevatten cafeïne, een psychoactieve verbinding die veel mensen als verslavend beschouwen.

Er wordt gespeculeerd dat regelmatig thee drinken verband kan houden met afhankelijkheid-achtige symptomen bij sommige mensen, maar deskundigen debatteren er nog over of thee verslaving als een echte verslaving beschouwd kan worden.

Als je huidige thee inname je geen problemen bezorgt, is er waarschijnlijk geen reden om je er zorgen over te maken. Als je echter wilt minderen, zorg er dan voor dat je dat geleidelijk doet, terwijl je voldoende cafeïnevrije vloeistoffen blijft consumeren en voldoende slaap krijgt.

Ook leuk

Geschiedenis Van de thee
Geschiedenis Van de thee

Volgens de legende werd thee voor het eerst ontdekt door de Chinese keizer Shennong in 2737 v.Chr. Men zegt dat de keizer zijn drinkwater graag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief