logo i love you so matcha

Een gezonde strijd, Matcha vs Yerba Mate: welke is beter?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

matcha vs yerba

Lees de feiten en ontdek de belangrijke voedingsverschillen tussen matcha en yerba mate.

Beide oude dranken zijn gezonde keuzes voor je drankje, maar hoe verhouden ze zich echt in een slok-tot-slok-match?

We hebben acht belangrijke kenmerken van matcha versus Yerba mate op een rijtje gezet, zodat je degene kunt kiezen die bij je past.

1. Matcha vs. Yerba Mate: wat is het?

Matcha is een poeder gemaakt van fijngemalen groene theebladeren en yerba mate is de gedroogde, geplette bladeren en twijgen van de regenwoudhulstboom.

WINNAAR:
Matcha, tenzij twijgjes jouw ding zijn.

2. Plaats van herkomst en culturele betekenis

Beide theedranken maken al eeuwenlang deel uit van belangrijke sociale rituelen. Matcha werd in de 13e eeuw vanuit China naar Japan gebracht door zenboeddhistische monniken en werd al snel een cruciaal onderdeel van de Japanse theeceremonie.

Yerba mate is ontstaan in Zuid-Amerika. Traditioneel wordt het geconsumeerd door een metalen rietje uit een gedroogde kalebas die van persoon op persoon wordt doorgegeven.

WINNAAR:
Gelijkspel.

3. Natuurlijke stimulatie: cafeïne

De meest geliefde stimulant ter wereld is cafeïne. Zowel matcha als yerba mate zijn natuurlijke bronnen van cafeïne, en elk levert ongeveer 11 milligram stimulerend middel voor elke portie van een ons.

WINNAAR:
Gelijkspel.

4. Ziektebestrijdende antioxidanten

Beide dranken bevatten antioxidanten, die worden gemeten in ORAC-eenheden. Matcha bevat per gram 1384 ORAC-eenheden, terwijl mate slechts 42 bevat – een enorm verschil.

WINNAAR:
Matcha.

gezondheidsverschillen tussen yerba mate en matcha

5. Ondersteuning bij gewichtsverlies

Matcha’s belangrijkste antioxidant is EGCG, epigallocatechine, dat uw metabolisme verhoogt om u te helpen uw gewicht onder controle te houden. Mate’s belangrijkste antioxidant is chlorogeenzuur, dat de afgifte van glucose door het lichaam vertraagt.

WINNAAR:
Matcha.

6. Onmisbare aminozuren

Yerba mate en matcha bevatten beide 15-20 aminozuren. Maar alleen matcha heeft het unieke aminozuur dat bekend staat als L-Theanine. Het is bewezen dat L-Theanine de productie van alfagolven in de hersenen stimuleert, een indicator van ontspanning. Het staat bekend om het creëren van een kalme, maar toch alerte mentale toestand.

L-Theanine helpt je lichaam ook om cafeïne anders te verwerken, wat resulteert in een meer aanhoudende energie zonder de kriebels of crashes.

WINNAAR:
Matcha.

7. Antibacteriële catechinen

Matcha bevat talrijke catechinen, dit zijn fytochemicaliën met natuurlijke antibacteriële eigenschappen om infecties te bestrijden. Ze bevatten ook antioxidanten en kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, de stofwisseling te stimuleren en te helpen bij het afvallen. Mate bevat geen catechines.

WINNAAR:
Matcha.

8. Gemakkelijkheid om te bereiden

Zoals de meeste standaardtheeën, wordt yerba mate gemaakt door gedroogde bladeren in heet water te weken. Matcha wordt gemaakt door water te roeren tot fijngemalen groene theepoeder. Omdat weken meer tijd kost dan roeren, geven we deze aan matcha.

WINNAAR:
Matcha.

De winnaar: Matcha!

Als je matcha versus yerba mate naast elkaar vergelijkt, komt er een duidelijke winnaar naar voren: matcha.

Hoewel beide dranken gezonde opties zijn, biedt Matcha:

  • 33x meer antioxidanten
  • EGCG’s die het metabolisme stimuleren voor gewichtsbeheersing
  • Stressverlagende L-Theanine
  • Catechines om infecties te bestrijden
  • Langdurige energie zonder kriebels of crash

Ontdek de voordelen van dit geweldige superfood voor jezelf, waaronder meer energie, betere focus en minder stress.

Ook leuk

Is Matcha goed voor je huid?

Matcha Groene Thee zit boordevol antioxidanten, de stoffen die celbeschadiging helpen voorkomen of vertragen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen die door ons lichaam worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief