logo i love you so matcha

Natuurlijke remedies voor diabetes type 2

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Natuurlijke remedies

Als je een manier zoekt om je bloedsuiker op natuurlijke remedies in evenwicht te brengen, zijn er verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen. Hoewel er geen snelle oplossing of wondermiddel is, heeft recent onderzoek aangetoond dat er verschillende supplementen en geneeskrachtige kruiden zijn die nuttig kunnen zijn bij het beheersen van type 2 diabetes – vooral als ze samen met orale medicatie worden gebruikt. Bedenk ook dat een gezonde levensstijl, met onder meer een vezelrijke en vegetarische voeding, gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging en stressverminderingstechnieken, ook de sleutel is tot de behandeling van de ziekte.

Belangrijk is dat de American Diabetes Association (ADA) opmerkt dat er geen duidelijk bewijs is van voordeel van kruiden- of niet-kruiden (d.w.z. vitaminen of mineralen) suppletie voor mensen met diabetes zonder onderliggende tekorten.

Over Diabetes

Suiker, in de vorm van glucose, is de belangrijkste brandstofbron voor lichaamscellen, en het hormoon insuline zorgt ervoor dat glucose in het bloed in die cellen terechtkomt. Bij type 2 diabetes is door genetische of leefstijlfactoren het vermogen van het lichaam om glucose efficiënt te metaboliseren afgenomen. Dit kan betekenen dat je lichaam niet meer genoeg insuline produceert, of dat je cellen resistenter worden tegen de werking van insuline, en dat zich te veel glucose in je bloedstroom begint op te hopen.

Als de hoge glucosewaarden in het bloed aanhouden, kan dat schade toebrengen aan de ogen, het hart, de nieren, of de zenuwen. Er zijn echter verschillende orale medicijnen die kunnen helpen, samen met verschillende supplementen en kruidenmiddelen om je lichaam op natuurlijke remedies gevoeliger te maken voor insuline of om de opname van glucose in de cellen te stimuleren.

Lees ook: Groene Thee en Diabetesbeheer

Alternatieve Behandelingen voor Diabetes

Voordat je met nieuwe supplementen begint, moet je zeker alle alternatieve therapieën met je arts bespreken, want sommige kunnen een wisselwerking hebben met de medicijnen die je misschien al neemt, en die medicijnen moeten dan misschien aangepast worden om een lage bloedsuiker (hypoglycemie) te voorkomen.

Het is ook belangrijk op te merken dat zelfbehandeling met alternatieve geneeswijzen en het vermijden of uitstellen van standaardzorg wanneer je de diagnose diabetes hebt gekregen, schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Zonder de juiste behandeling, zoals orale of injecteerbare medicijnen en regelmatige bloedsuikercontroles, kan diabetes uitgroeien tot ernstiger complicaties zoals oog-, lever-, en nierproblemen, zenuwproblemen, diabetisch coma, beroerte, of zelfs de dood.

Ginseng

Hoewel er verschillende soorten ginseng zijn, hebben de meest veelbelovende studies over ginseng en diabetes Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius) gebruikt. Een meta-analyse heeft aangetoond dat Amerikaanse ginseng de bloedsuikerbeheersing en de nuchtere glucose (een marker van je algemene bloedsuikerspiegel) aanzienlijk kan verbeteren door de insulinegevoeligheid van je lichaam te verhogen.

Zoek capsules met een gestandaardiseerd extract van ginsenosiden, het actieve bestanddeel.

Chroom

Chroom is een essentieel sporenmineraal dat een belangrijke rol speelt in de koolhydraat- en vetstofwisseling en de lichaamscellen helpt goed op insuline te reageren. In feite bleek uit een studie dat het voorkomen van diabetes lager was bij mensen die in de voorafgaande maand een supplement met chroom gebruikten.

Er zijn verschillende veelbelovende studies die suggereren dat chroom suppletie werkzaam kan zijn, maar ze zijn verre van overtuigend. Een recente overzichtsstudie bekeek 20 verschillende gerandomiseerde gecontroleerde proeven over chroom en vond dat suppletie de nuchtere plasmaglucosewaarden deed dalen in vijf van de 20 studies, terwijl hemoglobine A1C met 0,5% daalde in vijf van de 14 studies.

Over het algemeen kunnen de voordelen aanzienlijk zijn, maar de wijdverspreide effectiviteit van het gebruik van chroom in de diabeteszorg is tamelijk beperkt.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten, zaden, en volle granen en in voedingssupplementen. Magnesium is nodig voor meer dan 300 verschillende biochemische reacties.6 Het helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en is nodig voor een normale spier- en zenuwfunctie, hartritme, immuunfunctie, bloeddruk, en botgezondheid.

Anderzijds suggereert een studie dat een laag magnesiumgehalte de bloedsuikercontrole bij type 2 diabetes kan verslechteren. Dezelfde studie toont aanwijzingen dat magnesiumsuppletie kan helpen bij insulineresistentie door de insulinegevoeligheid te verhogen.

Wees gewaarschuwd dat, hoewel over het algemeen veilig, zeer hoge doses magnesium diarree, misselijkheid, verlies van eetlust, spierzwakte, ademhalingsmoeilijkheden, lage bloeddruk, onregelmatige hartslag, en verwarring kunnen veroorzaken.

Het kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, zoals die tegen osteoporose en hoge bloeddruk (calciumkanaalblokkers), en ook met sommige antibiotica, spierverslappers, en diuretica.

Lees ook: Is groene thee slecht voor je nieren?

Kaneel

Van kaneel is ontdekt dat het glucoseverlagend werkt en tegelijk de lipidenbiomarkers verlaagt, waaronder triglyceriden, lipoproteïne cholesterol met lage dichtheid, en totaal cholesterol.

Een recente drievoudig-blinde, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde klinische proef bekeek kaneelsuppletie bij 140 mensen met type 2 diabetes gedurende drie maanden. In de studie werden de deelnemers in groepen verdeeld en kregen ze ofwel twee capsules per dag met elk 500 milligram kaneelpoeder, ofwel een placebo.

Na drie maanden waren de statistisch significante bevindingen onder meer verbeteringen in de body mass index (BMI), visceraal vet, lichaamsvet, samen met verbeteringen in nuchtere plasmaglucose, A1C, insulineproductie, insulineresistentie, en lipiden, vergeleken met de placebogroep. De grootste effecten werden opgemerkt bij degenen met een BMI van meer dan 27 (technisch beschouwd als overgewicht).

Aloë Vera

Hoewel aloë vera gel beter bekend is als natuurlijke remedies voor kleine brandwonden en andere huidaandoeningen, suggereert één overzicht dat aloë vera gel mensen met diabetes kan helpen, dankzij een aantal actieve fytosterolverbindingen uit de plant waarvan gevonden is dat ze de bloedglucose en hemoglobine A1C waarden verlagen door de opslag en het gebruik van glucose te verbeteren.

Gymnema

Studies suggereren dat het kruid Gymnema (Gymnema sylvestre) de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij mensen met type 2 diabetes. Verbazingwekkend genoeg kan Gymnema ervoor zorgen dat zoete voedingsmiddelen minder zoet smaken, zodat je er uiteindelijk minder van wilt eten. Het kruid is bekend om zijn vermogen vetophoping te verminderen en te helpen bij gewichtsverlies, dankzij zijn enzym-remmende eigenschappen.

Bovendien ontdekte een dergelijke studie dat dankzij Gymnema’s krachtige antioxidant werking, het kan helpen orgaanbeschadiging te voorkomen die vaak bij diabetes gezien wordt, omdat de ziekte gekenmerkt wordt door verhoogde productie van reactieve zuurstofsoorten (ROS), veroorzaakt door langdurige verhoging van de bloedsuiker.

Omdat Gymnema de bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan verlagen, kunnen mensen die medicijnen voor diabetes nemen of insuline gebruiken beter niet tegelijk Gymnema nemen, tenzij ze nauwlettend in de gaten gehouden worden door een zorgverlener.

De kern van de zaak

Als je geïnteresseerd bent in het uitproberen van een natuurlijke remedies als aanvulling op je standaard diabetes behandeling, doe dat dan zeker alleen onder nauw toezicht van je arts. Als diabetes niet goed onder controle is, kunnen de gevolgen levensbedreigend zijn.

Informeer ook je arts over alle kruiden, supplementen, of natuurlijke remedies die je gebruikt, want sommige kunnen een wisselwerking hebben met de medicijnen die je neemt en kunnen hypoglykemie tot gevolg hebben, tenzij ze goed op elkaar afgestemd worden.

Ook leuk

is matcha keto vriendelijk?
Is Matcha thee Keto vriendelijk?

Als je het afgelopen jaar zelfs maar de lucht hebt ingeademd in de buurt van iemand in de wellnesswereld, heb je waarschijnlijk al eerder het

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief