logo i love you so matcha

Negen Kruidenthee Voor Constipatie

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Negen Kruidenthee Voor Constipatie

Al eeuwenlang gebruiken mensen kruidenthee voor constipatie. Bepaalde theeën kunnen de spijsvertering stimuleren en helpen constipatie te verlichten.

Constipatie is wanneer iemand minder dan drieTrusted Source stoelgang in een week heeft. Sommige mensen kunnen zich echter geconstipeerd voelen als ze niet elke dag een stoelgang hebben. De ontlasting kan hard, droog en moeilijk te passeren zijn.

In dit artikel bekijken we hoe verschillende theeën kunnen helpen om de darmen in beweging te krijgen, en we bespreken de oorzaken en risicofactoren van het gebruik van kruidenthee.

Kan thee helpen bij constipatie?

Bepaalde theeën kunnen helpen bij constipatie, direct of indirect.

Het drinken van warme vloeistoffen is een prima manier om meer water in het lichaam te krijgen, en gehydrateerd blijven is een krachtige natuurlijke methode om constipatie te verlichten.

Extra water in de ontlasting maakt hem zachter en helpt hem soepeler te passeren. In feite is een tekort aan vocht een veel voorkomende oorzaakTrusted Source van constipatie.

De warmte van thee kan ook het spijsverteringsstelsel stimuleren en de symptomen helpen verlichten.

Stress kan een bijkomende rol spelen. Auteurs van een review uit 2014 Trusted Source concludeerden dat stress problemen met de spijsvertering kan veroorzaken.

Dit kan verklaren waarom zo veel mensen kruidenthee gebruiken om te ontspannen en angst te verlichten. Om stress te verlichten kun je proberen kruidenthee toe te voegen aan een zelfzorg routine.

Negen kruidenthee voor constipatie

De volgende theeën kunnen laxerende of spierontspannende effecten hebben die helpen constipatie te verlichten en de stoelgang te bevorderen.

1. Senna

Senna behoort tot de bekendste en vaakst gebruikte laxerende ingrediënten in thee. Senna thee wordt gemaakt van de gedroogde bladeren en peulen van de Senna alexandrina struik.

De senna plant bevat verbindingen die glycosiden heten en die de spijsvertering stimuleren. Dit kan een laxerende werking hebben.

Veel over-the-counter (OTC) laxeerpillen bevatten hogere concentraties senna dan de theeën. Deze pillen kunnen zeer effectief zijn bij het verlichten van constipatie.

2. Pepermuntthee

Pepermuntthee is een populair natuurlijk middel tegen spijsverteringsproblemen, en veel OTC medicijnen tegen spijsverteringsproblemen bevatten pepermunt extract.

Het kalmerende effect van de menthol in pepermunt kan helpen om een van streek zijnde maag te ontspannen terwijl de ontlasting door de darmen wordt verplaatst.

Het drinken van een kopje pepermuntthee na elke maaltijd kan goed zijn voor mensen die last hebben van constipatie en een maag die van streek is.

3. Gember

Wanneer constipatie het gevolg is van een slechte spijsvertering, kan gemberwortel helpen. Veel mensen gebruiken gemberthee om irritatie in het spijsverteringsstelsel te kalmeren en de spijsvertering te verbeteren.

Gemberthee kan helpen bij de spijsvertering na een zware maaltijd. Het drinken van 1 of 2 kopjes per dag, na de maaltijd, kan het lichaam helpen bij het verwerken van voedsel en het produceren van een stoelgang.

4. Paardenbloem

Paardenbloemthee kan helpen bij milde spijsverteringssymptomen, zoals een opgeblazen gevoel of occasionele constipatie.

Paardebloem kan de lever stimuleren gal te produceren, wat indirect kan helpen bij constipatie.

Paardenbloemthee kan in het lichaam ook als een diureticum werken, waardoor meer water aan het spijsverteringsstelsel en de ontlasting wordt toegevoegd. Dit kan helpen om milde constipatie te verlichten.

Om het spijsverteringsproces te verlichten kun je proberen na de maaltijd een kopje paardenbloemthee te drinken.

5. Zwarte thee, groene thee, of koffie

Stimulerende thee en koffie hebben ook een laxerende werking.

Zwarte thee, groene thee, en koffie bevatten van nature cafeïne, een stimulerende stof die bij veel mensen de stoelgang versnelt.

Mensen drinken deze dranken vaak ’s morgens om zichzelf wakker te maken en een stoelgang te bevorderen.

Cafeïne kan echter negatieve bijwerkingen hebben bij mensen die er gevoelig voor zijn.

6. Zoethoutwortel

Thee van zoethoutwortel is een populair tonicum bij spijsverteringsproblemen. Zoethoutwortel heeft een ontstekingsremmende werking, en het kan de spijsvertering bevorderen.

Nadat een maaltijd is bezonken, kan het drinken van een kopje zoethoutwortelthee de spijsvertering kalmeren en een stoelgang bevorderen.

7. Marshmallow wortel

Marshmallow root kan een soortgelijke verzachtende werking hebben als zoethout, en zijn laxerende eigenschappen maken het een veelgebruikt ingrediënt in medicinale theeën.

Het kan het beste zijn om tegen het eind van de dag een kopje van deze thee te drinken.

8. Kamille

Kamille is een bekend geurig kruid dat in thee gebruikt wordt om zijn verzachtende werking op het lichaam.

Het drinken van een kopje kamillethee na de maaltijd of tegen het eind van de dag kan helpen om de spieren in de darmen te kalmeren en de tijd tussen een maaltijd en een stoelgang te versnellen.

9. Peterselie

Peterselie is een algemeen kruid dat kan helpen bij spijsverteringsstoornissen.

Een thee die de bladeren of zaden van de plant bevat, kan helpen bij milde constipatie.

Van oudsher kauwen mensen op de bladeren of stengels om problemen als slechte adem en winderigheid aan te pakken.

Risico’s van kruidenthee

Hoewel veel mensen kruidenthee zacht en ontspannend vinden, zijn er toch enkele factoren waarmee je rekening moet houden.

Zijn kruidenthee veilig voor kinderen?

Alleen volwassenen mogen laxerende theeën of kruiden gebruiken, omdat ze bij kinderen andere resultaten kunnen geven.

Vraag een arts naar de beste manieren om constipatie bij kinderen te behandelen. Sommige OTC laxeermiddelen zijn verkrijgbaar in doses voor jongere mensen.

Worden kruidentheeën gereglementeerd?

In de Verenigde Staten reguleert de Food and Drug Administration (FDA) van het land kruidenproducten, zoals laxerende theeën, niet.

Daardoor kan de werkzaamheid van de ingrediënten van product tot product verschillen. Ook bevatten sommige theeën andere, niet geteste ingrediënten.

Bijwerkingen van kruidenthee

Sommige laxerende ingrediënten in theeën, zoals senna, kunnen bijwerkingen veroorzaken en het risico op bijkomende problemen, waaronder diarree, verhogen.

De actieve ingrediënten in theeën kunnen ook een wisselwerking hebben met sommige medicijnen.

Vraag, voordat je een thee neemt om constipatie te verlichten, een arts of apotheker of de ingrediënten een wisselwerking zullen hebben met eventuele huidige medicijnen.

Gebruik op lange termijn

Kruidenthee kan helpen bij een occasionele vlaag van constipatie, maar is geen oplossing op lange termijn.

Als iemand merkt dat hij op laxerende theeën is gaan vertrouwen, moet hij naar een dokter gaan om de oorzaak van zijn chronische constipatie vast te stellen. Een arts kan een behandeling aanbevelen die op lange termijn effectief is.

Chronische constipatie kan wijzen op een onderliggende aandoening, dus het krijgen van een diagnose is belangrijk.

Wie onzeker is over de risico’s of voordelen van de theeën of andere kruidenproducten, doet er goed aan ze met een zorgverlener te bespreken.

Andere behandelingen voor constipatie

Er zijn veel OTC laxeermiddelen verkrijgbaar, en de meeste zijn heel effectief bij de behandeling van een occasionele vlaag van constipatie.

De volgende strategieën kunnen voorkomen dat constipatie terugkomt:

 • Blijf gehydrateerd. Gehydrateerd blijven is essentieel voor een goede darmgezondheid en het algehele functioneren van het lichaam. Mensen met terugkerende constipatie moeten meer dan 8 glazen per dag drinken.
 • Verhoog de activiteit. Lichamelijke activiteit stimuleert het spijsverteringsstelsel en helpt de stoelgang regelmatig te houden.
 • Verminder stress. Technieken zoals yoga, ademhalingsoefeningen, of meditatie kunnen mensen helpen die last hebben van stress-gerelateerde constipatie.
 • Verbeter je dieet. Het eten van veel vezelrijke voedingsmiddelen, waaronder groenten en vers, heel fruit, helpt vaak om de stoelgang te reguleren.

Meenemen

Sommige kruidentheeën bevorderen de spijsvertering en helpen de ontlasting te passeren, waardoor af en toe constipatie verlicht wordt.

Ernstige of langdurige constipatie kan echter een onderliggende oorzaak hebben die medische behandeling vereist.

Als constipatie vaak voorkomt of langer dan een paar dagen achter elkaar aanhoudt, ga dan naar een arts.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het uitproberen van de hierboven opgesomde theesoorten, is er een grote verscheidenheid aan merken en smaken om uit te kiezen. Ze zijn vaak voorradig in natuurvoedingswinkels en sommige supermarkten.

De theeën zijn ook online te koop:

 • senna thee
 • pepermuntthee
 • gemberthee
 • paardenbloemthee
 • groene thee
 • zwarte thee
 • zoethoutthee
 • marshmallowwortel thee
 • kamillethee
 • peterseliethee

Ook leuk

waar smaakt matcha naar
Waar smaakt matcha naar?

Ben je geïntrigeerd door matcha’s gezondheidsvoordelen en unieke uiterlijk, maar aarzel je om dollars op het drankje te laten vallen omdat je gewoon niet weet

chlorofyl water
Is chlorofyl water de hype waard?

Je hebt waarschijnlijk voor het eerst gehoord van chlorofyl ver terug in de middelbare school biologieles. Maar de laatste tijd zie je dit plantenpigment misschien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief