logo i love you so matcha

Ultieme gids voor het onderhoud van een Matcha garde (Chasen)

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Matcha garde

Om je matcha delicaat en zijdeachtig te maken, moet hij krachtig geklopt worden. Het is niet voldoende om alleen een Japanse bamboe garde van hoge kwaliteit te kopen, ook wel chasen genoemd. Je moet er ook goed voor zorgen en hem na elk gebruik schoonmaken. We hebben een ultieme gids samengesteld over hoe je een matcha garde goed kunt verzorgen, zodat hij langer meegaat.

Hoe verzorg je een matcha garde? Volg deze matcha garde verzorgingsregels:

 • Week de garde 30 min. voor elk gebruik
 • Duw de garde niet te hard tegen de matcha kom
 • Was de garde meteen na elk gebruik met heet water om schimmel door vocht te voorkomen
 • Voeg nooit zeep toe en doe hem nooit in de afwasmachine
 • Bewaar de garde op het garde mapje

De bamboe garde, in de Japanse theecultuur bekend als chasen, wordt met de hand gemaakt van een enkele bamboesnede. Hij verschilt in lengte en in aantal borstelharen. De belangrijkste taak van de garde is de matcha thee te mengen tot een enkele consistentie. Matcha poeder heeft de neiging aan elkaar te kleven als het in contact komt met water, dus de klopper breekt het poeder tot een homogene klontvrije textuur, zodat je van elke slok kunt genieten zonder onaangename klontjes. Omdat chasen een onvervreemdbaar deel is van de matcha drinkceremonie, is het belangrijk het goed te bewaren en te onderhouden. Dus, wat moet je doen als je een nieuwe bamboe garde voor matcha hebt gekocht?

Wat doe je met de nieuwe matcha garde? Nadat je een nieuwe matcha garde gekocht hebt, haal je hem uit de oorspronkelijke verpakking, laat hem onder heet stromend water lopen om vuil te verwijderen, en laat hem op een gardehouder staan om te drogen en om hem in vorm te houden. Om je matcha garde zo goed als nieuw te houden, gebruik je geen zeep en bewaar je hem niet in een keukenla.

Zonder een matcha garde krijgt matcha ook geen schuimlaagje bovenop, dat de drank zijdeachtig en delicaat maakt.

Bamboe whisks van hoge kwaliteit gaan bij goed onderhoud 1-2 jaar mee, dus hier zijn de basisregels voor het onderhoud van een matcha garde die je moet volgen:

Hoe onderhoud je een chasen? Om een matcha chasen te onderhouden:

 • Bewaar hem op een houder voor de garde
 • Gebruik geen zeep en doe hem niet in de afwasmachine
 • Week 30 min. voor elk gebruik om de borstelharen elastischer te maken
 • Duw een chasen niet te hard tegen de kom
 • Als je schimmel ziet, week de chasen dan 1 uur in kokend water

Worden matcha whisks beschimmeld? Matcha whisks beschimmelen als ze aan overmatig vocht worden blootgesteld. Om te voorkomen dat matcha whisks beschimmelen, was je de garde meteen na elk gebruik onder heet stromend water en laat je ze drogen op een gardehouder. De belangrijkste onderhoudsregel is dat je de matcha garde droog moet houden om te voorkomen dat hij gaat schimmelen. Als je schimmel op de tanden ziet, kun je de garde een uur in kokend water laten weken, maar het is beter een nieuwe chasen aan te schaffen.

Een bamboe garde weken en schoonmaken

Het weken van je bamboe garde is belangrijk om hem langer te laten meegaan. Als je matcha poeder gaat kloppen zonder chasen voor te weken, kunnen de borstelharen voortijdig breken, en moet je een nieuwe kopen.

Hoe lang moet ik mijn matcha garde laten weken? Week een matcha garde 30 minuten voor elk gebruik om de borstelharen elastischer te maken en minder snel te laten breken. Week een matcha garde 30 seconden na elk gebruik om het poeder gemakkelijker schoon te maken en laat hem onder heet water lopen.

Als je geen tijd hebt om je garde te weken voor je matcha maakt, houd hem dan 30-60 seconden onder heet stromend water om de borstelharen elastischer en flexibeler te maken. Om te voorkomen dat de garde breekt, duw je hem niet te hard tegen de matcha kom. Week de garde na het maken van de drank 1-2 minuten in schoon heet water om de poederresten te verwijderen en was de chasen onder heet stromend water.

Hoe maak je matcha garde schoon? Na gebruik van matcha garde maak je hem schoon door heet water in de matcha kom te gieten en de chasen 30 seconden te kloppen, dan het water eruit te gieten en de garde nog eens 30 seconden onder heet stromend water schoon te maken. Laat de garde op een gardehouder staan en laat hem drogen.

Waarom breekt mijn Matcha garde?

Omdat Japanse whisky’s van topkwaliteit verre van goedkoop zijn, is het laatste wat je wilt dat ze na een paar keer gebruiken breken. Om je garde zo goed als nieuw te houden, moet je de adviezen in dit artikel opvolgen. Als je niet zeker weet waarom je garde in slechte staat is, zijn hier de mogelijke redenen:

Waarom breekt mijn matcha garde? Je matcha garde kan breken omdat:

 • Je hem niet 30 min. in warm water laat weken voor gebruik
 • De garde is van slechte kwaliteit uit China
 • Je duwt de garde te hard tegen de matcha kom
 • Je bewaart de garde niet op de gardehouder
 • Je droogt de garde niet af, waardoor hij gaat schimmelen

Om je garde langer mee te laten gaan, moet je hem voor elk gebruik klaarmaken. Hoewel het niet leuk klinkt, kan het je geld en humeur besparen. Voorkomen is beter dan genezen, dus volg onze kleine tips, en je bamboe garde zal jaren meegaan, ook bij veelvuldig gebruik.

Hoe bereid je een matcha garde? Bereid je garde voor op het maken van matcha door hem 30 minuten in heet water te laten weken om bamboe vochtig en elastischer te laten worden. Na gebruik van de garde laat je hem onder heet water lopen en zet je hem op een gardehouder om hem te laten drogen. Het voorbereiden van de garde is eenvoudig, en het verlengt de levensduur aanzienlijk.

Om te zien hoe je matcha poeder bewaart om de plantaardige smaak en het nootachtige aroma te behouden, kijk je op “Hoe bewaar je Matcha? Praktische, gedetailleerde gids

Ook leuk

is matcha keto vriendelijk?
Is Matcha thee Keto vriendelijk?

Als je het afgelopen jaar zelfs maar de lucht hebt ingeademd in de buurt van iemand in de wellnesswereld, heb je waarschijnlijk al eerder het

EGCG in Matcha & Wat Je Moet Weten
EGCG in Matcha & Wat Je Moet Weten

Een van de gezondheidsvoordelen van Matcha is het grote aantal antioxidanten. En wat velen beschouwen als Matcha’s belangrijkste antioxidant, waar alle groene theedrinkers gek op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief