logo i love you so matcha

Gezondheidsvoordelen van traditionele thee en kruidenthee

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Gezondheidsvoordelen van traditionele thee en kruidenthee

De voordelen van traditionele thee en kruidenthee zijn talrijk. Generaties mensen in culturen over de hele wereld drinken thee in een sociale omgeving en om hun welzijn te bevorderen. Verschillende soorten thee, van kliswortel tot rooibos, hebben verschillende gezondheidsvoordelen.

Dus als je op zoek bent naar een specifiek voordeel, is het belangrijk om het verschil te weten tussen kruidenthee, groene thee, zwarte thee, en andere soorten gearomatiseerde thee. Er is wetenschappelijk bewijs om sommige beweringen over de gezondheidsvoordelen van verschillende theesoorten te ondersteunen.

Voordelen van traditionele thee

Alle traditionele thee is afkomstig van de Camellia sinensis plant. Er zijn slechts vier categorieën traditionele thee: Groene, zwarte, oolong en witte thee.

Het verschil tussen elke thee is de mate waarin de bladeren geoxideerd of gefermenteerd zijn. Gewoonlijk zijn theebladeren die sterk geoxideerd zijn donkerder of roder en zijn theebladeren die minder gefermenteerd zijn lichter of groener. Traditionele thee bevat meestal cafeïne.

Groene thee en Matcha

Groene thee is een van de populairste theesoorten op de markt, mede dankzij zijn reputatie op het gebied van antioxidanten en het bevorderen van het welzijn. Matcha, of groene thee in poedervorm, is ook erg populair in natuurvoedingswinkels en in wellness-gemeenschappen. Gunpowder thee is een losse bladthee die ook wordt gevormd uit groene theebladeren.

Groene thee en groene thee extracten zijn uitgebreid onderzocht op hun mogelijke voordelen voor de gezondheid. Maar slechts enkele van die voordelen worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Er is beperkt bewijs dat thee kankerbestrijdende eigenschappen heeft. Sommige studies hebben gemengde resultaten aangetoond. Hetzelfde geldt voor het mogelijke effect van groene thee op cholesterol en hartziekten. Sommige studies hebben ook aangetoond dat het drinken van groene thee u kan helpen uw risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk te verminderen.

Groene thee kan in beperkte mate tandbederf voorkomen, hoewel deze theorie nog niet is getest in klinische studies. De cafeïne in groene thee kan het zenuwstelsel stimuleren om het mentale bewustzijn te verhogen en kan enig (beperkt) effect hebben op het metabolisme.

De kern van de zaak
Fans van groene thee geloven dat het kan worden gebruikt om kanker te voorkomen en / of te behandelen, cholesterol te verlagen, hart-en vaatziekten te voorkomen, het mentale functioneren te verbeteren, de bloeddruk te verlagen, tandbederf te voorkomen, en gewichtsverlies te stimuleren, hoewel wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze voordelen in beperkte mate worden ondersteund.

Zwarte Thee

Black Tea

Traditionele zwarte thee is wereldwijd de meest populaire theesoort. Soorten zwarte thee zijn onder meer Earl Grey, Darjeeling, masala chai (vermengd met andere specerijen), English breakfast thee, en geparfumeerde zwarte thee zoals zwarte rozenthee en zwarte lychee thee.

Er zijn ook populaire zwarte thee melanges zoals Lapsang Souchong (een rokerige melange), Keemun zwarte thee, en Yunnan zwarte thee. Traditionele zwarte thee bevat ongeveer 50 tot 90 milligram cafeïne per kopje.

Net als groene thee bevat zwarte thee polyfenolen, waaronder catechinen, flavonoïden en tanninen. Polyfenolen zijn plantaardige verbindingen die gezondheidsvoordelen kunnen opleveren.

Onderzoekers hebben een verband gelegd tussen de consumptie van flavonoïden en belangrijke gezondheidsresultaten, maar er is meer onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen zeggen of zwarte thee de gezondheid aanzienlijk kan bevorderen.

De kern van de zaak
Zwarte thee is rijk aan plantaardige verbindingen die werken als antioxidanten. Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van zwarte thee, dient u losse theeblaadjes te gebruiken (in plaats van een theezakje) en geen melk of suiker toe te voegen.

Oolong Thee

Als u de voorkeur geeft aan een thee die iets rijker is dan zwarte thee, probeer dan oolong thee. U krijgt ongeveer 30 milligram cafeïne per kopje (minder dan koffie), hoewel de cafeïne in uw theekopje varieert op basis van een aantal factoren, waaronder de zettijd.

Oolong thee heeft, net als groene thee, de reputatie te helpen bij gewichtsverlies. Wetenschappelijk bewijs heeft aangetoond dat het consumeren van oolong kan helpen bij het verminderen van lichaamsvet bij mensen die al overgewicht of obesitas hebben. De thee zou ook cholesterolverlagende eigenschappen hebben; dierstudies hebben aangetoond dat het de triglyceridenniveaus kan verlagen.

De kern van de zaak
Oolong thee wordt vaak aangeprezen vanwege de gunstige vetverbrandende effecten. Houd er echter rekening mee dat het simpelweg drinken van oolong thee – zonder andere levensstijlfactoren te veranderen – waarschijnlijk geen dramatische of merkbare invloed zal hebben op uw algehele gezondheidsprofiel.

Pu-erh thee

Pu-erh thee is al duizenden jaren populair in China en wordt de laatste tijd ook in andere delen van de wereld steeds populairder. In tegenstelling tot andere theesoorten wordt Pu-erh gefermenteerd, in vormen geperst en vervolgens onder een hoge vochtigheidsgraad gerijpt voordat hij klaar is om te worden geconsumeerd. De meeste Pu-erh thee heeft een uitgesproken scherpe of muffe geur.

Fans van deze thee beweren dat hij zowel natuurlijke gewichtsverliezende als ontgiftende eigenschappen heeft. Sommige mensen geloven ook dat het mentale helderheid kan bevorderen en cholesterol kan verlagen.

De cafeïne in Pu-erh thee kan zorgen voor het gewichtsverlies en de mentale helderheid die sommige drinkers ervaren, hoewel Pu-erh minder cafeïne bevat dan andere traditionele theeën. Sommige studies hebben een verband aangetoond tussen Pu-erh consumptie en minder lichaamsvet en een lager cholesterolgehalte, maar meer onderzoek is nodig.

De kern van de zaak
Sommige onderzoeken tonen aan dat Pu-erh thee kan helpen bij gewichtsverlies8 en het verlagen van het cholesterolgehalte.

Witte Thee

Witte thee is een traditionele thee die dateert uit de 10e eeuw in China. In tegenstelling tot andere theesoorten wordt witte thee niet verhit of geoxideerd, zodat hij grotendeels onbewerkt blijft.

Terwijl groene thee en zwarte thee het onderwerp zijn geweest van vele gezondheidsonderzoeken, is witte thee niet zo veel onderzocht. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het extract van witte thee vetbestrijdende eigenschappen heeft en kan helpen bij het afbreken van vetcellen.

De kern van de zaak
Oudere studies tonen aan dat eigenschappen in witte thee nuttig kunnen zijn bij het onder controle houden van overgewicht.

Voordelen van kruidenthee

Herbal Tea

Kruidenthee en vruchtenthee zijn anders dan traditionele thee. Deze soorten bevatten minder vaak cafeïne. Zoals u uit de naam al kunt opmaken, worden ze gemaakt van gedroogde kruiden of vruchten. Verschillende kruiden kunnen verschillende gezondheidsvoordelen bieden, maar het is nog niet duidelijk welke voordelen u waarschijnlijk zult ondervinden als u kruidenthee drinkt.

Kamille Thee

Kamille (of manzanilla) is een kruidenthee. Het bevat geen cafeïne zoals zwarte thee of groene thee, dus het stimuleert niet op dezelfde manier als deze traditionele theesoorten. In plaats daarvan wordt kamille algemeen erkend als een kalmerende thee.

Er is enig wetenschappelijk bewijs voor het gebruik van kamillethee bij angst en slapeloosheid. Er is ook beperkt klinisch bewijs dat het kan helpen spierspasmen te verminderen, hoewel meer onderzoek nodig is om dit voordeel te bevestigen.

Kamillethee wordt van oudsher plaatselijk gebruikt als antisepticum om huidzweren te behandelen of zelfs om aambeien te behandelen. Maar er zijn geen klinische proeven op mensen uitgevoerd om te bewijzen dat het werkt.

De kern van de zaak
Kamille is een kalmerende kruidenthee die kan helpen bij het slapen en het verminderen van angst.

Rooibos en Honeybush Thee

Rooibos (ook wel rode struikthee genoemd) en honeybush zijn “neefjes” van de thee, omdat ze afkomstig zijn uit een vergelijkbaar gebied in Zuid-Afrika. Beide zijn kruidentheeën die geen cafeïne bevatten.

Rooibos heeft een nootachtige smaak. Honeybush heeft een iets zoetere smaak die vaak met honing wordt vergeleken.

Van beide kruidentheeën is gemeld dat ze gezondheidsvoordelen hebben. Sommigen geloven dat thee kan beschermen tegen kanker, anti-verouderingseigenschappen heeft (inclusief de behandeling van rimpels), de gezondheid van de botten kan verbeteren, het immuunsysteem kan stimuleren, maagkrampen kan verlichten, en het verlangen naar zoetigheid kan remmen.

Er is zeer beperkt onderzoek dat een verband aantoont tussen honingbush consumptie en verbeterde botgezondheid. Maar de studies zijn voorlopig.

Omdat honeybush zoet smaakt, is het aannemelijk dat als je het drinkt in plaats van een dessert (of thee met toegevoegde zoetstoffen), je minder calorieën binnenkrijgt.

De kern van de zaak
Dierstudies hebben aangetoond dat rooibosthee een aantal gezondheidsvoordelen kan bieden, waaronder ontstekingsremmende voordelen, verlichting van type 2 diabetes symptomen, verbeterde immuunfunctie, en preventie van schade veroorzaakt door straling. Maar menselijke studies ontbreken, dus het is nog onduidelijk of u deze voordelen zult krijgen als u de thee drinkt.

Kurkuma Thee

Kurkuma thee wordt steeds populairder in voedsel- en voedingskringen, maar het is niet echt thee in de traditionele zin. Het wordt niet gebrouwen met theebladeren of van kruiden. In plaats daarvan is het een mengsel van specerijen gecombineerd om smaak en gezondheidsvoordelen te bieden.

Kurkuma thee recepten bevatten meestal gemalen kurkuma, honing, en citroen. Recepten kunnen ook andere specerijen bevatten zoals gember, zwarte peper (voor absorptie), kaneel, en nootmuskaat. Aan kurkuma thee kan ook zwarte thee worden toegevoegd.

Sommige recepten bevatten ook een soort melk. Wanneer melk wordt toegevoegd, wordt de drank vaak “gouden melk” of “kurkuma melk” genoemd.

Velen die kurkuma thee drinken geloven dat het talrijke gezondheidsvoordelen biedt, waaronder anti-kanker en anti-inflammatoire eigenschappen. Sommigen consumeren kurkuma om acne te behandelen, het risico op de ziekte van Alzheimer te verminderen, gewicht te verliezen, en pijn en symptomen van depressie te beheersen.

Er is wetenschappelijk bewijs om sommige van deze voordelen te ondersteunen. Kurkuma bevat curcumine, een actief ingrediënt dat goed bestudeerd is bij zowel dieren als mensen. Onderzoek heeft enig bewijs geleverd dat curcumine ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Maar of kurkuma ziektes kan voorkomen is een andere kwestie.

Dierstudies en beperkt onderzoek bij mensen hebben aangetoond dat curcumine mogelijk voordelen biedt bij de behandeling en preventie van bepaalde kankers. Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat kurkuma kan interfereren met sommige chemotherapiebehandelingen voor borstkanker.

Er zijn ook dierstudies geweest die wijzen op een verband tussen de consumptie van kurkuma-extract en de preventie van de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat de ziekte minder vaak voorkomt in gebieden (zoals India en Azië) waar meer kurkuma wordt geconsumeerd.

De kern van de zaak
Kurkuma is veelbelovend voor het verminderen van ontstekingen en gewrichtspijn, evenals bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker, maar het is geen vervanging voor standaard medische zorg. Als u onder behandeling bent voor kanker of ziekte, overleg dan met uw arts voordat u kurkuma thee gaat drinken.

Hibiscus Tea

​​Hibiscus Tea

Hibiscusthee werd zowel in de oude Egyptische als in de Chinese traditie gebruikt, en werd vaak gebruikt vanwege de mogelijke geneeskrachtige werking. De aromatische thee wordt gemaakt door de knoppen van een hibiscusbloem te laten trekken en heeft een licht wrange of zure smaak.

Studies hebben de potentiële gezondheidsvoordelen van hibiscusthee onderzocht en een wetenschappelijk onderzoek uit 2020 toonde aan dat zure thee, waaronder hibiscusthee, een significant effect heeft op het verlagen van zowel de systolische als de diastolische bloeddruk.

De kern van de zaak
Hibiscusthee heeft aantoonbaar voordelen voor de cardiovasculaire gezondheid, en kan een hoge bloeddruk verlagen.

Pepermunt Thee

Pepermunt Thee

Pepermuntthee was een geneesmiddel in het oude Griekse, Egyptische en Romeinse dieet. De geurige thee wordt gezet door pepermuntblaadjes in heet water te laten trekken, en wordt vaak gebruikt om verkoudheid, griep en maagklachten te verlichten.

Pepermuntolie in het bijzonder is een potentieel krachtig hulpmiddel gebleken bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom (IBS). Een meta-analyse uit 2019 concludeerde dat pepermuntolie een plantaardig therapeutisch alternatief kan zijn voor de behandeling van de pijn en andere symptomen van IBS.

De kern van de zaak
Pepermunt blijkt maagklachten en de symptomen van IBS te helpen verlichten.

Gearomatiseerde thee

Veel bedrijven mengen traditionele thee of kruidenthee met fruitsmaken of specerijen om gearomatiseerde thee te maken. Als u niet van de smaak van gewone zwarte thee of groene thee houdt, kunt u in plaats daarvan misschien een van deze gearomatiseerde theesoorten verkiezen.

In de meeste gevallen zal de smaak infusies niet veranderen de gezondheidsvoordelen van de thee. En in de meeste gevallen is het kiezen van thee met een fruitsmaak (zoals zureop) beter voor je gezondheid dan het drinken van thee met suiker of room die je er zelf aan toevoegt.

Wees je er echter van bewust dat commercieel gezoete thee, zoals ijsthee met een smaakje of gezoete theedranken, vaak een bron van lege calorieën zijn en meer suiker kunnen bevatten dan je nodig hebt.

Veiligheid en mogelijke bijwerkingen van thee

Net als elk ander voedingsmiddel, kruid of supplement kan thee bijwerkingen en risico’s hebben, vooral bij mensen met bepaalde gezondheidsproblemen of bij mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. Wees u bewust van de veiligheidsrisico’s van thee.

  • Angst: Afhankelijk van het cafeïnegehalte in uw kopje thee, kan het consumeren van grote hoeveelheden thee dezelfde bijwerkingen hebben als koffie, namelijk gevoelens van angst en nervositeit.
  • Misselijkheid: Bijwerkingen van het drinken van met name groene thee kunnen bij sommige mensen misselijkheid en maagklachten zijn. De cafeïne in groene thee kan ook nervositeit en slaapproblemen veroorzaken.
  • Roodheid en zwelling: Kamillethee kan roodheid of zwelling veroorzaken bij mensen die overgevoelig of allergisch zijn voor de plant (vooral mensen die allergisch zijn voor ragweed of chrysanten).
  • Maagdarmproblemen: Hoewel het lijkt alsof kurkuma een wonderkruid is, zijn er ook nadelen aan verbonden. Hoge doses of langdurig gebruik van kurkuma kunnen maag- en darmproblemen veroorzaken.

Vaak gestelde vragen

Is het veilig om elke dag thee te drinken?
Thee is al eeuwenlang een populaire drank en biedt veel potentiële gezondheidsvoordelen als het met mate wordt gedronken. Voor veel mensen zijn een paar kopjes thee per dag een wellness-ritueel. Het cafeïnegehalte van thee kan echter leiden tot mogelijke bijwerkingen, dus wees u bewust van de mogelijke negatieve gevolgen van het consumeren van te veel cafeïnehoudende thee.

Welke soort thee is het gezondst?
Hoewel de gezondste thee voor u afhangt van uw eigen gezondheidsbehoeften, wordt groene thee vaak aangeprezen als een van de gezondste theesoorten. Onderzoek naar groene thee is nog beperkt, maar het zou kunnen helpen bij het verlagen van cholesterol, gewichtsverlies en cognitieve functies.

Wat is het beste moment om thee te drinken?
Als u cafeïnehoudende thee drinkt, kunt u dit het beste ’s ochtends of na de maaltijd doen om te profiteren van de gezondheidseffecten.

Slotopmerkingen

Voor veel mensen is thee drinken een rustgevende routine. Zelfs als de thee zelf geen voordelen voor de gezondheid heeft, geeft het simpelweg de tijd om een kopje te zetten en van elk slokje te genieten een gevoel van rust en welzijn.

Het is heel goed mogelijk dat uw warme kopje ook medicinale voordelen biedt, aangezien veel soorten thee een lange geschiedenis van gebruik voor de gezondheid hebben. Maar omdat er weinig harde bewijzen zijn om veel van de beweringen te staven, is het niet veilig om alleen op thee te vertrouwen voor het behandelen, voorkomen of beheersen van ziekten.

Als u een medische aandoening heeft, werk dan samen met uw zorgverlener om een plan op te stellen dat zowel traditionele als holistische opties voor verbetering bevat. Thee kan een onderdeel zijn van een gezond eetpatroon, vooral als u toegevoegde suikers beperkt.

Ook leuk

Hoe smaakt matcha poeder
Hoe smaakt Matcha nou eigenlijk?

Ben je geïntrigeerd door matcha’s gezondheidsvoordelen en unieke uiterlijk, maar aarzel je om euro’s op het drankje te laten vallen omdat je gewoon niet weet

matcha vs groene thee
Matcha Vs Groene Thee

Naast water is thee de meest gedronken drank ter wereld. Groene thee is een van de meest populaire theesoorten als een gezondheidsbewuste keuze met talloze

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief