logo i love you so matcha

Verwijdert Groene Thee Acne?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Thee wordt al eeuwenlang als kruidenmiddel gebruikt, en voor veel verschillende doeleinden – van indigestie tot haaruitval. Ook vandaag nog gebruiken mensen groene thee omdat het rijk is aan antioxidanten en naar verluidt vele gezondheidsvoordelen heeft.

Groene thee wordt zelfs aangeprezen als een geheel natuurlijke behandeling tegen acne. Maar hoe effectief is groene thee werkelijk bij het voorkomen en behandelen van acne puistjes? En moet je het aan je routine voor acne behandeling toevoegen?

Wat Is Groene Thee?

Interessant is dat groene thee, zwarte thee, witte thee, en oolong thee allemaal van dezelfde plant komen, Camellia sinensis. Het is de manier waarop ze bereid worden die elk van deze theesoorten hun unieke uiterlijk en smaakprofiel geeft.

Groene thee wordt bereid van de verse bladeren van de Camellia sinensis plant. De blaadjes worden licht gestoomd en gedroogd. Dit gebeurt snel om de oxidatie en bruinkleuring van de bladeren te voorkomen, die je bij de donkerdere zwarte thee en oolong ziet.

Groene Thee Is Een Krachtige Antioxidant

Dit is wat we zeker weten: groene thee zit boordevol antioxidanten. Je hebt de term antioxidant wel vaker gehoord, maar heb je je ooit afgevraagd wat een antioxidant nu precies is?

Antioxidanten helpen de huid en het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele atomen met een oneven aantal elektronen. Die atomen kunnen elektronen van andere moleculen “stelen” en zo schade aanrichten.

Vrije radicalen, ook wel oxidatieradicalen genoemd, worden door antioxidanten onschadelijk gemaakt. Anti-oxidanten kunnen je dus helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen.

En groene thee zit er toevallig vol mee. (Groene thee heeft de antioxidantenmarkt echter niet in het nauw gedreven. Ook veel andere voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten).

Groene Thee Kan Ontstekingen Verminderen

Hoewel antioxidanten gezond zijn, doen antioxidanten zelf niets om acne puistjes te verbeteren. Maar groene thee is ook rijk aan een bepaald soort polyfenolen, catechinen genaamd.

Heel eenvoudig zijn polyfenolen verbindingen in planten die gezondheidsvoordelen hebben voor de mens. Catechinen zijn antioxidant en ook ontstekingsremmend.

Hier wordt het interessant. De catechinen in groene thee zijn zeer effectief in het verminderen van huidontsteking. Kan groene thee dan ontstekingsremmende acne verminderen? Misschien.

Een studie gepubliceerd in het april 2016 nummer van Complementary Therapies in Medicine gaf cafeïnevrije groene thee extract supplementen aan een groep volwassen vrouwen met acne. Een tweede groep nam een placebo supplement.

Degenen die het groene thee extract supplement innamen hadden minder ontstekingspuistjes, vooral rond de neus, mond en kin. (Je weet wel, precies de plekken waar die vervelende premenstruele puistjes elke maand lijken op te duiken.)

Maar de groene thee supplementen maakten de acne niet helemaal schoon. In feite was er tussen de twee groepen (degenen die de cafeïnevrije groene thee supplementen innamen en degenen die de placebo supplementen innamen) geen significant verschil in het totaal aantal acne puistjes.

Het lijkt er dus op dat de groene thee supplementen bestaande acne puistjes minder ontstoken kunnen maken, vooral rond de neus, mond en kin.

Antibacteriële Kwaliteiten

Een andere interessante eigenschap die groene thee heeft is zijn vermogen om bacteriën te bestrijden. Groene thee vertoont antibacteriële effecten tegen enkele van de meest voorkomende bacteriën die bijdragen tot acne-uitbraken, namelijk propionibacteria acnes en propionibacteria granulosum, en ook Staph.

In dezelfde studie, gepubliceerd in het juni 2015 nummer van het Journal of Drugs in Dermatology, werd ook aangetoond dat granaatappelextract antibacteriële kwaliteiten heeft tegen deze acne-veroorzakende bacteriën.

Voordat je naar buiten rent en een masker van groene thee pakt, weet dat dit alles in vitro gedaan werd. Dat betekent dat het in een laboratorium werd gedaan en niet op de menselijke huid. Dus of de groene thee in de echte wereld, op de echte huid, hetzelfde zou werken, valt nog te bezien.

Het geeft wel een goed startpunt voor meer onderzoek naar het effect dat groene thee heeft op acne puistjes, hoewel.

Bovendien zijn bacteriën niet de enige oorzaak van acne. Er zijn andere factoren in het spel, waaronder overtollige olie en abnormale vervelling van huidcellen.

Beïnvloedt Door Hormonen Veroorzaakte Puistjes

Acne wordt beslist beïnvloed door hormonen. Daarom komt het zo vaak voor in de puberteit. En dat is waarom bepaalde anti-androgeen medicijnen, zoals spironolacton en zelfs anticonceptiepillen, effectief zijn om het onder controle te krijgen.

Groene thee kan ook helpen bij deze door hormonen veroorzaakte puistjes. Herinner je je die polyfenolen nog? Groene thee is rijk aan het polyfenol epigallocatechine-3-gallaat of EGCG.

EGCG kan de androgeenspiegel in het lichaam verlagen. EGCG helpt IGF-1 te blokkeren. IGF-1 is een groeifactor die piekt in de adolescentie (ja, wanneer acne meestal op zijn ergst is).

Men denkt dat hoge IGF-1 niveaus je talgklieren ertoe kunnen aanzetten olie uit te pompen, ontstekingen te verhogen en huidcellen meer “plakkerig” te maken zodat ze eerder de poriën verstoppen.

EGCG kan het IGF-1 gehalte verlagen, wat op zijn beurt acne puistjes mogelijk kan verminderen.

Groene Thee Zal Waarschijnlijk Niet Alleen Werken

Er is geen twijfel over dat groene thee een gezonde drank is. Maar hang je hoed niet op aan een kop of twee per dag die je huid opklaart.

Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden om de werkzaamheid van groene thee als acne behandeling ondubbelzinnig te bewijzen (of te ontkrachten). Het is hoogst onwaarschijnlijk dat alleen het drinken van een warm kopje groene thee je acne zal opruimen.

Als groene thee ooit als behandeling tegen acne wordt goedgekeurd, zal het waarschijnlijk gaan om een meer geconcentreerd extract – iets dat een krachtiger stoot aan de huid geeft dan het drankje dat je in de kruidenierswinkel koopt.

Voeg Groene Thee Aan Je Kuur Toe

Toch is er, met alle gezondheidsvoordelen van groene thee, geen reden waarom je het niet kunt gebruiken als aanvulling op je acne behandeling sroutine. Hoewel het niet voldoende is om je huid op zichzelf helemaal te zuiveren, kan het je wel enige verbetering geven.

Je kunt gewoon een kopje of twee per dag drinken. Sommige mensen zeggen dat groene thee hen een beetje misselijk kan maken als je het op een lege maag drinkt, dus als dit als jou klinkt probeer dan aan je thee te nippen na een maaltijd.

Groene thee kan ook plaatselijk gebruikt worden. Veel huidverzorgingsproducten en cosmetica bevatten groene thee extract.

Hoeveel goeds je werkelijk krijgt van de groene thee in je cosmetische producten is betwistbaar, en heeft veel te maken met hoeveel groene thee extract er in het product zit. Sommige bronnen noemen groene thee als een anti-ager voor de huid.

Behandelingen Om Je Huid Te Helpen Zuiveren

Behalve groene thee zul je ook willen beginnen met een dagelijkse routine voor acne behandeling. Dit zal je de meest effectieve en betrouwbare resultaten geven.

Voor milde puistjes is benzoylperoxide, dat zonder recept verkrijgbaar is, een goede keus. Probeer dat gedurende acht tot 10 weken en kijk of dat je huid helpt verbeteren.

Als OTC producten niet veel uithalen, of je hebt matige acne of ernstige acne, dan wil je in plaats daarvan beslist een acne-medicijn op recept. Er zijn tal van behandelingsmogelijkheden, en eentje zal voor jou werken. Doe een oproep aan je dermatoloog.

Een Woordje Van Verywell

Dus, hoewel groene thee geen wondermiddel tegen acne is, is het ook geen complete onzin. Er is nog veel meer werk en onderzoek te doen om echt te zien wat groene thee echt tegen acne kan doen.

Als je toch al een theedrinker bent, is het inruilen van een andere drank voor een dampende kop groene thee een gezonde optie. En, wat huidverzorgingsproducten betreft, is groene thee een leuke en luxe toevoeging.

Maar op zichzelf is groene thee geen behandeling tegen acne. Je zult nog steeds de beste resultaten krijgen van een beproefd geneesmiddel.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Helpen groene theepillen acne te verhelpen?

Groene theepillen of supplementen zullen waarschijnlijk niet uit zichzelf acne opruimen, maar ze kunnen wel wat ontsteking van bestaande acne verminderen. Het gebruik van een receptvrije of voorgeschreven medicatie is effectiever om acne op te ruimen.

Wat zijn de voordelen van groene thee voor de huid?

De voordelen van groene thee voor de huid zijn o.a.:

  • Beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen (onstabiele atomen)
  • Kan huidontstekingen verminderen
  • Kan door hormonen veroorzaakte uitbraken van acne verminderen

Moet ik groene thee op een lege maag drinken?

Het drinken van groene thee op een lege maag kan bij sommige mensen een gevoel van een onbehaaglijke maag veroorzaken. Als je gevoelig bent voor een maag die van streek is, kun je groene thee misschien beter drinken na het nuttigen van een maaltijd of tussendoortje.

Ook leuk

Metabolisme Stimulerende
6 Metabolisme Stimulerende Recepten

Geef je stofwisseling deze week een jumpstart Je hebt misschien wel eens gehoord van het eten van stofwisselingsvriendelijke voeding, maar hoe werkt deze relatie tussen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief