logo i love you so matcha

Waarom is Matcha zo duur?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Waarom is matcha zo duur

Dus waarom is Matcha zo duur?

Matcha. Een mooie, rijke en zachte drank die oplost in water en wordt gewaardeerd om zijn voedingswaarde. Maar waarom is matcha zo duur?

Er bestaat geen twijfel over, matcha-thee is iets duurder dan je gemiddelde losse thee of je standaard groene theezakje. Daar is een goede reden voor en het is niet alleen dat matcha boordevol gezondheidsvoordelen zit en wordt aangevuld met een kalmerend effect.

Matcha is duurder en superieur aan gewone groene thee, deels vanwege het unieke groeiproces. Het groeiproces omvat een extra stap waarbij de camellia sinensis-struik (groene theeplant) wordt bedekt met een stoffen luifel die minimaal licht de plant laat bereiken gedurende ongeveer 20 tot 30 dagen voordat de bladeren worden geoogst, alleen Tencha (hele bladversie Matcha) en Gyokuro-thee worden in de schaduw geteeld. Deze extra stap van het bedekken van de planten verandert de structuur van het blad, waardoor de hele plant de interne chlorofylproductie verhoogt door de natuurlijke fotosynthese in de bladeren te verminderen, dit verandert op zijn beurt het cafeïnegehalte in de bladeren. Het gebrek aan fotosynthese is ook verantwoordelijk voor het sterkere aminozuur- en antioxidantgehalte dat matcha zo goed voor je maakt.

Ongeveer 20 tot 30 dagen nadat ze zijn bedekt met doek, zijn de bladeren klaar om te worden geoogst, een proces waarbij de bladeren met de hand worden geplukt, bekend als Tencha. Alleen de jongste en meest verse bladeren worden met de hand geplukt en worden de kwaliteitsgraden voor groene thee die bekend staan ​​als Tencha, Sencha of Gyokuro. De overige bladeren worden met een machine uit de camellia sinensisstruik geoogst en verkocht als standaard goedkope groene thee.

Eenmaal geoogst, zijn de bladeren klaar voor verwerking. Matcha wordt verwerkt in gespecialiseerde theefabrieken die zijn ontworpen om het in de schaduw gekweekte en met de hand geplukte matchablad in poederachtige magie te veranderen! Wanneer de bladeren de fabriek binnenkomen, worden ze gedroogd en vervolgens gekneed om het blad van de stengel te breken. Zodra de stengels en nerven zijn verwijderd, worden de resterende bladeren in een gekoelde ruimte bewaard. Elke keer dat we een bestelling plaatsen, wordt onze matcha vervolgens naar granieten steenmolens gestuurd, waar een verse batch langzaam tot poeder wordt omgezet. Het duurt ongeveer een uur om ongeveer 40 gram matchapoeder te produceren. Dit om ervoor te zorgen dat het poeder niet verbrandt en daardoor zijn nutritionele voordelen en mooie groene kleur niet verliest.

Kortom, matcha is duurder dan gewone groene thee, omdat er aanzienlijk meer werk voor nodig is om het van de boerderij naar jou, de klant, te krijgen. Het is vanwege dit nauwgezette proces dat matcha 100 procent van zijn gezonde voedingsstoffen behoudt, waaronder vitamine A, E, bètacaroteen en een verbeterde cafeïnehoudende kalmte door de aanwezigheid van L-Theanine. Het resultaat van deze procedure is een levendig groen poeder dat wordt gemengd met heet water om een ​​heerlijke en voedzame drank te creëren.

Wees voorzichtig bij het kopen van matcha, want een goedkoper prijskaartje betekent misschien niet dat je een goede deal krijgt voor authentieke Japanse matcha. Veel goedkopere vervangers zijn Chinese matcha. De thee die uit China komt, wordt over het algemeen niet in de schaduw geteeld en wordt gebakken met de aderen nog in de bladeren in plaats van het traditionele proces dat hierboven is beschreven. Dit resulteert in een saai gekleurde thee die niet goed mengt met melk of water en een zanderige textuur heeft.

Bovendien is Chinese matcha onder druk komen te staan ​​vanwege het gebruik van verboden pesticiden, terwijl Japan zich aan een veel strikter gebruik van pesticiden houdt. Een andere reden waarom je matcha goedkoper kan zijn, is als hij vulstoffen of toevoegingen zoals suiker of melkpoeder bevat. Al onze matcha is echte Japanse matcha en bevat pure groene theebladeren en niets anders!

Zorg er dus bij het winkelen voor je matcha voor dat je Chinese producten vermijdt of producten die geen land van herkomst vermelden. Zorg ervoor dat de ingrediëntenlijst alleen 100% Japanse theebladeren (camellia sinensis) bevat. Dit zorgt ervoor dat je niet teleurgesteld raakt door een goedkope knock-off die de gezondheidsvoordelen mist en de mooie smaak van een echt Japans groene theepoeder mist.

Verschillende kwaliteiten van matcha

U kunt ook prijsverschillen opmerken binnen pure Japanse matcha en dit komt omdat er verschillende soorten matcha groene thee zijn. Welnu, er zijn eigenlijk meer cijfers dan mensen gewoonlijk noemen, het is algemeen erkend dat er drie primaire classificaties zijn voor deze cijfers. De drie primaire classificaties variëren van ceremoniële kwaliteit tot premium kwaliteit en helemaal tot culinaire kwaliteit, die voornamelijk wordt gebruikt voor kook- en bakdoeleinden.

Ceremoniële kwaliteit wordt gemaakt van de jongste bladeren die worden geplukt aan het begin van het plukseizoen in de lente, wat resulteert in een extreem zachte en delicate smaak en een zeer intense en levendige frisgroene kleur. Het mengen van deze matcha met melk of andere stoffen kan de delicate smaak overweldigen en daarom mag het alleen worden gemengd met water, in zijn pure vorm. Deze matcha kan het beste alleen worden gebruikt met water en bij theeceremonies.

Premium kwaliteit wordt ook gemaakt van verse bladeren, maar het belangrijkste verschil is dat de bladeren later in de lente worden geplukt wanneer de bladeren niet zo jeugdig zijn als aan het begin van de lente. Dit resulteert in een donkerdere groene kleur in de matcha en een smaak die niet zo glad is. Maar laat je niet misleiden, deze matcha smaakt nog steeds geweldig.

Theebladeren van culinaire kwaliteit zijn wat ouder en hebben daardoor een ander smaakprofiel. Deze matcha wordt uiteindelijk een beetje bitterder en robuuster dan ceremoniële kwaliteit en premium kwaliteit. Dit maakt het perfect om te gebruiken bij het koken en bakken, omdat het zijn smaak niet verliest. Culinaire kwaliteit is ook minder levendig groen dan ceremoniële kwaliteit en eersteklas kwaliteit, maar omdat het een Japanse matcha is, is het nog steeds van zeer hoge kwaliteit.

Ook leuk

chlorofyl water
Is chlorofyl water de hype waard?

Je hebt waarschijnlijk voor het eerst gehoord van chlorofyl ver terug in de middelbare school biologieles. Maar de laatste tijd zie je dit plantenpigment misschien

Geschiedenis Van de thee
Geschiedenis Van de thee

Volgens de legende werd thee voor het eerst ontdekt door de Chinese keizer Shennong in 2737 v.Chr. Men zegt dat de keizer zijn drinkwater graag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief