logo i love you so matcha

Waarom matcha?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Waarom matcha

We houden van veel soorten thee: delicate witte thee uit China, complexe oolong uit Taiwan, zwarte Darjeeling en robuuste, aardse Pu-erh. Maar onze favoriete drank blijft Japanse groene thee van hoge kwaliteit. We worden niet alleen aangetrokken door de aantrekkelijke kleur en smaak, het drinken ervan doet ook denken aan mensen en plaatsen die we kennen en waarderen in Japan.

Dat geldt des te meer voor matcha, de meest bijzondere groene thee van allemaal. Bijzonder vanwege zijn geschiedenis, zijn geëerde plaats in de traditionele Japanse cultuur, de moeite die het kost om het te maken, de beperkte hoeveelheid die wordt geproduceerd en de marktwaarde. Groene thee in poedervorm werd voor het eerst gemaakt in China, waar het ritueel werd gebruikt door vroege zenboeddhisten.

Toen het meer dan 800 jaar geleden met het zenboeddhisme naar Japan kwam, dronken monniken het om wakker te blijven tijdens lange uren zitmeditatie. Tussen de 14e en 16e eeuw gingen rijke Japanners matcha waarderen als een luxe, en het werd een statussymbool onder de samoeraiklasse. De theeceremonie ontwikkelde zich rond deze tijd als een spirituele en esthetische praktijk.

Personen van alle sociale rangen konden als gelijken samenkomen in kleine theehuizen waar gastheren ritueel schalen matcha klaarmaakten en serveerden en gasten ze in rustige contemplatie dronken.

Sindsdien heeft matcha een gewaardeerde plaats ingenomen in de cultuur van Japan. Het wordt geserveerd aan bezoekers op heilige plaatsen en aan geëerde gasten bij speciale gelegenheden. En natuurlijk blijft het het middelpunt van de moderne, vereenvoudigde theeceremonie, die nu voornamelijk door vrouwen wordt beoefend. In toenemende mate drinken Japanners echter matcha alleen maar omdat ze het lekker vinden, en ze zijn het op nieuwe manieren gaan waarderen – als ijsdrank, in lattés en in zoete snacks. En voor het eerst leren mensen in het Westen matcha kennen en waarderen; in feite stijgt de populariteit ervan enorm in delen van Noord-Amerika en Europa.

Op welke manier je matcha ook gebruikt, het zal speciaal zijn, zolang je matcha van goede kwaliteit hebt die fris – kleurrijk, aromatisch en smaakvol is. We kunnen het niet drinken zonder ons bewust te zijn van zijn rijke geschiedenis en betekenis in de cultuur, esthetiek en spiritualiteit van Japan. Als u het eenmaal leert kennen, weten we zeker dat u dat ook zult voelen.

Geïnteresseerd om matcha te kopen? Neem dan een kijkje op deze pagina!

Ook leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief