logo i love you so matcha

Wat is Umami?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

wat is umami smaak

Jarenlang waren er vier erkende basissmaakgroepen: zoet, zuur, zout en bitter. Umami, of de “vijfde smaak”, is een relatief recente ontdekking. Officieel benoemd als een aparte smaak in de jaren 1980, is umami een echte smaakmaker. Moedermelk bevat veel aminozuren die voor de smaak van umami zorgen, waardoor iemand zijn hele leven naar dit smaakprofiel op zoek kan gaan.

Wat is Umami smaak?

Umami betekent “aangename hartige smaak” en wordt beschreven als bouillonachtig of vlezig. Je kunt umami proeven in voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan het aminozuur glutamaat bevatten, zoals Parmezaanse kaas, zeewier, miso en paddenstoelen.

Glutamaat heeft een complexe, elementaire smaak. Mononatriumglutamaat, of MSG, wordt vaak aan voedsel toegevoegd om een umami-smaak toe te voegen. De U.S. Food and Drug Administration heeft MSG aangewezen als een veilig ingrediënt, dat slechts bij een zeer klein percentage van de consumenten geringe bijwerkingen veroorzaakt, zoals hoofdpijn of misselijkheid.

Lees hier over vochtafdrijvende thee

Wat u moet weten over MSG

Umami wordt beschreven als een milde maar langdurige nasmaak die gepaard gaat met speekselvorming en een gevoel van vurigheid op de tong, het stimuleren van de keel, het dak en de achterkant van de mond. Het wordt niet als een op zichzelf staande smaak beschouwd, maar voegt complexiteit toe wanneer het met andere smaken gecombineerd wordt.

Geschiedenis van Umami

Umami betekent “aangename hartige smaak” in het Japans. De populariteit van umami neemt toe sinds de jaren 1980, toen het onderzoek naar de vijfde basissmaak begon toe te nemen.

In 1985 werd op het Umami International Symposium in Hawaï vastgesteld dat umami de wetenschappelijke term was voor deze vijfde smaak. Om op zichzelf te kunnen staan, moest het aan bepaalde criteria voldoen. Onderzoekers bewezen dat umami niet wordt geproduceerd door een combinatie van andere basissmaken, maar een onafhankelijke smaak is. Het heeft ook zijn eigen specifieke receptor voor zijn smaak.

Het gebruik van glutamaat in de keuken heeft een lange geschiedenis. Gefermenteerde vissauzen, die rijk zijn aan glutamaat, werden in het oude Rome op grote schaal gebruikt. Glutamaatrijke gefermenteerde gerstensauzen werden gebruikt in de middeleeuwse Byzantijnse en Arabische keuken, en gefermenteerde vissauzen en sojasauzen hebben een geschiedenis die teruggaat tot de derde eeuw in China.

Umami is populair geworden als smaakstof bij voedingsproducenten die de smaak van natriumarme producten trachten te verbeteren. Chef-koks verrijken hun keuken door “umami-bommen” te maken, gerechten die bestaan uit verschillende umami-ingrediënten zoals vissaus, champignons, oesters en gedroogde hammen. Sommigen suggereren dat umami de reden kan zijn voor de populariteit van ketchup.

Lees hier meer over matcha

Umami voedingsmiddelen

De umami smaak kan op grote schaal worden gevonden in een groot aantal voedingsmiddelen, dus je hoeft niet naar een speciaalzaak te gaan om van de smaak van umami te genieten. Voedingsmiddelen met umami-elementen die u in uw plaatselijke kruidenierswinkel kunt vinden zijn rundvlees, varkensvlees, jus, bouillon, tomaten, kaas en sojasaus. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals vissaus en miso zijn bijzonder rijk aan umami smaak.

Sommige umami-rijke voedingsmiddelen, zoals kombu zeewier of de gistextracten Vegemite of Marmite, zijn iets moeilijker te vinden als u geen speciaalzaak in de buurt heeft.

Ook leuk

Waarom matcha
Waarom matcha?

We houden van veel soorten thee: delicate witte thee uit China, complexe oolong uit Taiwan, zwarte Darjeeling en robuuste, aardse Pu-erh. Maar onze favoriete drank

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief