logo i love you so matcha

Wordt Matcha bedorven? Leer hoe je kunt zien of de jouwe bedorven is.

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Wordt Matcha bedorven

Wordt Matcha bedorven? Hoe lang is het houdbaar na opening? Ontdek wat de tekenen zijn dat je Matcha te lang houdbaar is.

In de laatste paar jaar werd Matcha poeder een voorraadkast ingrediënt voor veel theeliefhebbers. Dit ingrediënt zit boordevol antioxidanten en vitaminen, kan de hersenfunctie stimuleren, en is super gemakkelijk te maken.

Wordt Matcha bedorven?

Maar weet je ook hoe lang na opening het ingrediënt zijn eigenschappen verliest? Kun je zien of het nog goed is? Is oudbakken Matcha goed om voor bakken te gebruiken?

Laten we het uitzoeken.

Hoe moet je je Matcha poeder bewaren

Matcha poeder is delicaat spul.

Zodra je het opent, begint het ingrediënt te bederven – dat gebeurt met elk ingrediënt dat in contact komt met zuurstof. Daarom kun je je Matcha poeder het beste bewaren in een luchtdicht bakje.

Een glazen bak met een luchtdicht mechanisme is voldoende, maar kies indien mogelijk een ondoorzichtige of donkere bak.

Het is erg belangrijk om het uit de buurt van zonlicht te houden, want direct zonlicht of hitte doen het ingrediënt sneller bederven. Bewaar het binnen in een kast of op een koele, donkere plek in je keuken of voorraadkast.

Je moet Matcha poeder ook uit de buurt van vochtigheid houden. Dit ingrediënt heeft, wanneer het in contact komt met vocht, grote kans op schimmelvorming en wordt zo onveilig voor consumptie.

Bewaar je Matcha poeder:

  • In een luchtdichte verpakking;
  • Weg van zonlicht en directe hitte;
  • Uit de buurt van vochtigheid; en
  • Op een koele en donkere plaats.

Moet het gekoeld worden?

Je kunt dit ingrediënt in de koelkast bewaren om het langer vers te houden, maar ik raad je aan dat alleen te doen als je in een warme en vochtige omgeving woont. Koel geen Matcha poeder dat niet in een luchtdichte verpakking bewaard wordt.

Als je ervoor kiest om het in de koelkast te bewaren, controleer dan altijd of het bakje volledig afgesloten is voor je het terug in de koelkast zet. Macha poeder kan gemakkelijk geur en smaak opnemen, en ik weet zeker dat je niet wilt dat de jouwe naar kliekjes of knoflook smaakt.

Je kunt ongeopende Matcha invriezen om de houdbaarheid te verlengen. Laat het volledig ontdooien bij kamertemperatuur voor je het zegel verbreekt, om te voorkomen dat het ingrediënt aan vocht wordt blootgesteld.

Het invriezen van een reeds geopende verpakking matcha poeder is niet aan te bevelen. Door dit te doen kan het theepoeder, vooral bij het ontdooien, aan vocht worden blootgesteld, waardoor het ingrediënt wordt aangetas

Hoe je kunt zien of Matcha poeder vers ist.

Je kunt zien of een Matcha poeder vers is door er alleen maar naar te kijken. Een verse zal:

  • Hebben een levendige groene kleur;
  • Een grasachtige geur; en
  • Een textuur die luchtig en klopbaar is, zonder harde klontjes.

Hoe lang duurt het?

Op de meeste etiketten staat dat Matcha poeder ongeveer een tot twee jaar goed is, maar het is op zijn best na een maand na opening.

Dat komt omdat, zoals eerder gezegd, dit ingrediënt zijn eigenschappen begint te verliezen zodra het in contact komt met lucht (en dat gebeurt als je het openmaakt).

Met andere woorden, Matcha poeder begint met elke voorbijgaande dag zowel zijn smaak als zijn gezondheidsvoordelen te verliezen. Als je altijd wilt genieten van een verse thee boordevol welzijn en veel umami, kun je het beste net genoeg kopen dat je binnen 1 maand zou verbruiken, maximaal 2 maanden.

Een ongeopende verpakking of blik kan wat kwaliteit betreft bederven. Het is dan wel veilig te drinken, maar het kan onaangenaam smaken.

Welke kleur moet het zijn?

Laten we beginnen met te zeggen dat er verschillende soorten poeder zijn: ceremoniële Matcha heeft een hogere kwaliteit, terwijl culinaire Matcha van mindere kwaliteit is en meestal meer een bittere nasmaak heeft.

Als je een goed Matcha Poeder opent, heeft het een mooie, levendige groene kleur. Als het oud wordt, verliest het ingrediënt zijn groen en krijgt het een bruingroene tint. Ceremoniële Matcha heeft een levendiger groen dan een van culinaire kwaliteit.

Het is OK om een meer bruingroene Matcha te consumeren, zolang het maar vrij van schimmel is. Maar een verandering in kleur kan voor dit ingrediënt ook een verandering in smaak betekenen.

Als je een fris smakend kopje wilt in plaats van een extra-bittere, is het waarschijnlijk beter om het niet als thee te consumeren als het ingrediënt niet meer levendig groen is.

Wordt Matcha slecht?

De vraag waar we allemaal een antwoord op willen: kan Matcha poeder slecht worden? Slecht zoals, je-moet-dat-weggooien slecht?

Ja, dat kan. Maar om dat te laten gebeuren moet het verkeerd bewaard worden, op een manier die vochtige omstandigheden bevordert. Dat kan gebeuren als je het lange tijd ongeopend laat, of het naast je gootsteen bewaart, of zelfs naast een warmtebron zoals je fornuis of snelkookpan.

Slechte Matcha zal beschimmeld zijn. Als het beschimmeld is, moet je het weggooien want het is niet meer veilig om te consumeren. Probeer het niet te redden door het beschimmelde deel te verwijderen: gooi het weg en koop nieuwe.

Schimmel ontwikkelt zich gemakkelijker in vochtige, warmere omstandigheden.

Maar hoe lang is Matcha goed voor na de vervaldatum?

Matcha heeft niet per se een houdbaarheidsdatum, zoals elke andere thee. Hoewel het als ingrediënt zijn kwaliteiten zal verliezen, is het meestal veilig om te consumeren, ook na de houdbaarheidsdatum.

Om na te gaan of het nog goed is voor consumptie in de vorm van thee, controleer je of:

  • Geur: heeft het een grasachtige geur? Als het ingrediënt het grootste deel van zijn geur verloren heeft, is de smaak zeker in het gedrang gekomen.
  • Kleur: is het levendig groen of is de kleur vervaagd tot een bruinachtige kleur? Kleurverandering hangt vaak samen met een onaangename bittere smaak.
  • Schimmel: als er schimmel op het ingrediënt zit, gebruik het dan niet: schimmel kan je echt ziek maken. Als je schimmel ontdekt, gooi het ingrediënt dan weg en koop nieuw. Het is niet langer veilig voor consumptie.

Wat kun je doen met oude Matcha?

Hoewel het misschien niet de beste smaak heeft, is het goed om oudbakken Matcha te drinken, zolang het ingrediënt vrij van schimmel is.

Oude Matcha is misschien onaangenaam om puur te drinken, maar je hoeft het niet weg te gooien. Nogmaals, zolang het ingrediënt geen tekenen van schimmel vertoont, kun je het nog steeds gebruiken voor culinaire recepten in plaats van thee.

Je kunt het gebruiken voor het maken van een latte, of een Frappuccino. In deze recepten verzacht de toevoeging van suiker of een zoetstof de bittere smaak.

Een smoothie is ook een goede manier om oude Matcha te gebruiken. Bessen en honing zijn een goede combo voor dit ingrediënt.

Het beste gebruik voor oudbakken Matcha is bakken. Het is zonde om er vers poeder voor te gebruiken, want de hitte van de oven verpest de smaak van het ingrediënt. Ook hier geldt dat elk zoet ingrediënt dat aan het baksel wordt toegevoegd de smaak minder bitter maakt.

Andere leuke recepten waarin oud Matcha poeder verwerkt kan worden, behalve baksels, zijn custards, slagroom, pannenkoeken, crêpes en wafels.

Lees ook: Hoe Bewaar Je Matcha? Praktische, Gedetailleerde Gids

De kern van de zaak

Oudbakken Matcha poeder is veilig voor consumptie als het vrij is van schimmel. Een maand na openen begint het ingrediënt zijn smaak en eigenschappen te verliezen.

Om de houdbaarheid te verlengen, bewaar je het in een luchtdichte bak, uit de buurt van zonlicht en directe hitte, en van vochtigheid. Een keukenkastje is een goede plaats om het ingrediënt te bewaren.

Ook leuk

waar smaakt matcha naar
Waar smaakt matcha naar?

Ben je geïntrigeerd door matcha’s gezondheidsvoordelen en unieke uiterlijk, maar aarzel je om dollars op het drankje te laten vallen omdat je gewoon niet weet

Matcha whisk
Matcha whisk: klop de perfecte kop Matcha

De traditionele bereiding van matcha thee bestaat uit ambachtelijkheid en schoonheid. Volledig natuurlijk theegereedschap klopt het levendige groene poeder tot perfectie, terwijl de constructie je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief