logo i love you so matcha

Deze 4 Starbucks drankjes *lijken* gezond, maar zijn ze dat ook echt?

Mirthe Van Dijk

Mirthe Van Dijk

Starbucks

Frappuccino’s overgoten met dikke bergen slagroom, karamel macchiato’s besprenkeld met amberkleurige siroop, chocolade mochas – deze zijn de poort naar een levenslange verslaving Starbucks drankjes. De combinatie van een cafeïneboost en een suikerroes is de manier waarop veel slapeloze middelbare scholieren en studenten de dag doorkomen.

Maar als je opgroeit, groeien je smaakpapillen ook. Dat is maar goed ook, want in plaats van gelukzalig onwetend te zijn van het eindeloze kwaad van suiker, kom je erachter dat het in wezen het slechtste is wat je in je lichaam kunt stoppen. Gelukkig heeft Starbucks een gigantisch menu en is maatwerk zijn ding. Dus je bestelling van drankjes verandert in matcha, amandelmelk en suikerarme drankjes – allemaal dingen die je in staat stellen je gezondste leven te blijven leiden, toch?

Als iemand die net zo goed een latte-aholic is als een health food reporter, besloot ik wat dieper te graven in de gezond klinkende opties waarvoor ik mezelf regelmatig op de rug klop als ik ze bestel.

Hoewel je misschien verbaasd bent over wat ze te weten is gekomen, is er ook een positieve kant: Starbucks is oppermachtig als het gaat om drankjes die je zelf kunt samenstellen. Dat betekent dat je absoluut iets gezonds kunt krijgen om op te nippen. Het kan gewoon een beetje meer onderzoek dan gewoon bestellen iets “mager.”

Skinny vanille latte

“Skinny’ is Starbucks’ codewoord voor een caloriearm drankje. Om het aantal calorieën tot een minimum te beperken, bevat de skinny vanilla latte suikervrije vanillesiroop – een ingrediënt dat bestaat uit water, natuurlijk aroma, maltodextrine, citroenzuur, xanthaangom, sucralose en kaliumsorbaat.

Zie je dat er iets ontbreekt? Nou, er zit eigenlijk geen vanille in het drankje. Als ik vraag of de “natuurlijke smaak” eigenlijk echte vanille kan zijn, twijfelt ze. “Het probleem met de term ‘natuurlijk aroma’ is dat hij zo vaag is. Als Starbucks een ingrediënt van hoge kwaliteit zou gebruiken, zoals vanillebonen, dan zouden ze dat waarschijnlijk wel vermelden,” zegt ze. En hoewel alle ‘natuurlijke smaken’ afkomstig moeten zijn van een plant of dier, kunnen ze ook oplosmiddelen, emulgatoren en conserveringsmiddelen bevatten die niet natuurlijk zijn.

En dat is niet het enige ingrediënt waar onderzoekers zich zorgen over maken. Volgens haar zijn maltodextrine en sucralose beide zoetstoffen. “Maltodextrine smaakt gewoon iets minder zoet dan rietsuiker en sucralose is de niet-merknaam voor Splenda,” zegt ze. Zoals te verwachten is, is ze geen voorstander van beide, omdat ze de bloedsuikerspiegel kunnen doen stijgen. De xanthaangom wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, wat volgens onderzoekers bij sommigen spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, terwijl citroenzuur een conserveringsmiddel is waar ze neutraal tegenover staat.

Het oordeel: “Ik ben eigenlijk een fan van koffie, die vol zit met antioxidanten,” zegt ze. “Het is gewoon wanneer de dranken opgeblazen zijn met al deze kunstmatige dingen dat het een probleem wordt.” Haar advies: Bestel een gewone latte en neem je eigen vanille stevia mee om aan de bar te mengen. Of bestel een gewone latte en strooi er kaneel en nootmuskaat in (beide in shakers, naast de servetten) voor wat extra smaak. “Kaneel en nootmuskaat zijn beide goed voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en de stofwisseling,” zegt ze. “Op die manier voeg je smaak toe terwijl je het drankje extra voordelen geeft.”

Matcha aanbieding


Licht zoete Chai Tea Latte

Lang voordat het een trendy Starbucks-bestelling was, werd chai thee – een mengsel van kardemom, zwarte peper, gember, kaneel en kruidnagel – al gedronken in India. Nog steeds populair over de hele wereld, is het geliefd in de gezondheid woord voor zijn ontsteking-vechtende krachten.

Heb je nog steeds dezelfde voordelen als je een latte in westerse vorm bestelt? Kijk eens naar de ingrediëntenlijst van Starbucks’ versie: water, zwarte thee, kardemom, zwarte peper, gember, kaneel, kruidnagel, natuurlijke aroma’s, steranijs, suiker, honing, gembersap, vanille, en citroenzuur. “Niet slecht!”
“Al deze specerijen zijn wat je zou vinden in een traditionele chai thee.”

Het enige ingrediënt dat problematisch is, is de suiker. Een grande lichtzoete chai tea latte met amandelmelk heeft 24 gram, slechts een gram minder dan het aanbevolen dagelijkse maximum van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het verdict: Bestel een chai gebrouwen thee (zonder suiker!) en voeg je eigen ongezoete melk toe om de suiker drastisch te verminderen – en je kunt nog steeds genieten van het smaakprofiel waar je naar hunkert


Matcha groene thee latte

Er zitten maar twee ingrediënten in de matcha-melange van Starbucks – suiker en gemalen Japanse groene thee – maar dat is één ingrediënt meer dan ideaal is. Een grande met amandelmelk bevat 21 gram suiker: Vijf gram van de amandelmelk en de overige 16 van de matcha melange. (Ter vergelijking, een grande met kokosmelk heeft 27 gram suiker en een bestelling met vetvrije melk heeft 33 gram).

Dat hoge suikergehalte doet alle gezondheidsvoordelen teniet die we met matcha associëren. “Het is gewoon zo contraproductief om al die suiker te hebben als je het drankje bestelt voor de antioxidanten,” zegt ze.

Het oordeel: “Ik zou aanraden om een gewoon zakje groene thee te vragen, of je het nu warm of iced krijgt,”.
“Op die manier heb je nog steeds groene thee, maar zonder de suiker die erin gemengd is.


Very Berry Hibiscus Starbucks Refresher

Je weet dat je mensen in de sportschool hebt zien nippen aan deze alomtegenwoordige rode ijsthee. Hibiscus staat erom bekend dat het goed voor je is, en er drijven ook echt bramen in rond. Dat alles maakt dit drankje een gezonde overwinning, toch?

Laten we beginnen met het minder goede nieuws. Kijkend naar de ingrediënten, zit er eigenlijk helemaal geen hibiscus in dit drankje-het doet denken aan de geen-vanille vanille latte. Ook, het eerste ingrediënt (naast water) is, nou ja, suiker. Het tweede ingrediënt is geconcentreerd wit druivensap. “Geconcentreerd wit druivensap misleidt veel mensen door ze te laten denken dat er echt fruit in zit,” zeggen onderzoekers. “Maar het is eigenlijk gewoon fructose, wat de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte verhoogt.” Dus de eerste twee ingrediënten zijn suiker. Dan is er nog de suikeralcohol zonder calorieën, erythritol. Dit is een goed voorbeeld van het opsplitsen van suikers op etiketten – een tactiek die merken gebruiken om je te laten denken dat er minder suiker in een product zit dan in werkelijkheid het geval is.

Maar dit drankje heeft wel een paar verlossende kwaliteiten, in de vorm van groene koffie-extract, ascorbinezuur (ook wel vitamine C genoemd), en natuurlijk die heerlijke bramen. “Het groene koffie-extract zit vol met antioxidanten en wordt ook in verband gebracht met het stimuleren van de stofwisseling,”.

Lees hier meer over de voordelen van Matcha

Conclusie

Volgens onze expert weegt het bestellen van het drankje zoals het is, met alle suiker, zwaarder dan de voordelen die het kan hebben. Voor een echt gezonde bestelling, ga voor een iced groene thee in plaats daarvan. Op die manier krijg je de anti-oxidanten zonder de drie verschillende zoetstoffen. Oh, en vergeet niet dat er een heel gezond geheim menu is om van te bestellen- dus je hoeft absoluut niet helemaal te stoppen met je Starbucks gewoonte.

Ook leuk

Negen Kruidenthee Voor Constipatie
Negen Kruidenthee Voor Constipatie

Al eeuwenlang gebruiken mensen kruidenthee voor constipatie. Bepaalde theeën kunnen de spijsvertering stimuleren en helpen constipatie te verlichten. Constipatie is wanneer iemand minder dan drieTrusted

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief