logo i love you so matcha

Japanse theeceremonie

In de Japanse cultuur is matcha groene thee veel meer dan een drankje. De matcha-theeceremonie is al eeuwenlang een integraal onderdeel van de cultuur voor Japanners.

Het matcha-theeritueel, een rustig feest met gratie en schoonheid, is een hechtende ervaring van aandacht, respect en focus op het nu.

In dit artikel leggen wij uit wat de Japanse theeceremonie inhoudt en waarom Japanners zo houden van het drinken van thee.

Inhoud van deze pagina:

Wat is een japanse theeceremonie

Wat is de Japanse theeceremonie?

De Japanse theeceremonie wordt Chanoyu, Sado of gewoon Ocha genoemd in het Japans. Het is een choreografisch ritueel van het bereiden en serveren van Japanse groene thee, matcha genaamd, samen met Japanse zoetigheden om in balans te komen met de bittere smaak. 

De bereiding tijdens deze theeceremonie betekent dat alle aandacht wordt besteed aan de vooraf gedefinieerde bewegingen. Het hele proces gaat niet over het drinken van een kopje thee, maar over esthetiek, het bereiden komt namelijk vanuit je hart.

De gastheer van de theeceremonie houdt altijd rekening met de gasten bij elke beweging en elk gebaar. Zelfs de plaatsing van het gereedschap wordt overwogen vanuit het gezichtspunt van de gasten, vooral de belangrijkste gasten genaamd de Shokyaku.

Historie van de japanse theeceremonie

Thee werd in de 8e eeuw vanuit China in Japan geïntroduceerd. Thee werd voornamelijk onder de priesters, monniken en de hogere klasse als geneeskrachtige drank gedronken. Pas in de Muromachi-periode (1333-1573) werd de drank populair bij mensen van alle sociale klassen.

Onder de welvarende leden van de samenleving werden drinkpartijen populair, waarbij deelnemers hun voortreffelijke theekommen zouden laten zien en hun kennis zouden tonen.

Rond dezelfde tijd in de geschiedenis van deze eeuw ontwikkelde zich een meer verfijnde versie van theekransjes met zen-geïnspireerde eenvoud en een grotere nadruk op spiritualiteit.

Het is uit deze zen-bijeenkomsten dat de theeceremonie in Japan is ontstaan. De vader van de moderne manier van het drinken van thee in Japan was Sen no Rikyu (1522-1591) die voorstander was van een sobere, rustieke eenvoud. De meeste hedendaagse theeceremoniescholen, waaronder Omotesenke en Urasenke, zijn ontstaan uit zijn leer van de geschiedenis.

Vrouw tijdens een japanse theeceremonie
Soorten thee tijdens een japanse theeceremonie

Welke soorten thee worden gebruikt tijdens de theeceremonie?

Er zijn twee soorten matcha-preparaten die bekend staan ​​als usucha (dunne thee) en koicha (dikke thee). Usucha wordt meestal gemaakt van de bladeren van struiken die minder dan 30 jaar oud zijn, en koicha wordt gemaakt van de eerste oogst van planten die ouder zijn dan 30 jaar.

Dat matcha van hogere kwaliteit, meestal levendiger van kleur, veel natuurlijke zoetheid heeft, maximale umami (aangename hartige smaak) en een zeer lange afdronk, wordt doorgaans gebruikt om dikkere, dichtere en sterkere thee (koicha) te maken en drinken, en die mindere kwaliteiten zijn goed voor dunnere en zwakkere thee (usucha).

Procedure bij de Japanse theeceremonie

Een volledige, formele theeceremonie is een evenement van meerdere uren dat begint met een kaiseki-cursusmaaltijd, wordt gevolgd door een kom dikke thee en eindigt met een kom dunne thee. De meeste theeceremonies zijn tegenwoordig echter veel afgekorte evenementen die zich beperken tot het genieten van een kom dunne thee.

Kledingvoorschrift

Vermijd opzichtige mode en geuren die afleiden van de beleving. Draag bescheiden kleding, verwijder sieraden die de apparatuur kunnen beschadigen en vermijd sterke parfums als je een Japanse theeceremonie bijwonen gaat.

De locatie

De locatie van de theeceremonie wordt omgeven door een tuin, hoewel veel moderne locaties dit niet per se hebben. De omgeving is bewust rustig en eenvoudig gehouden om een ​​kalme geest te stimuleren.

Bloemen met opzichtige kleuren of diepe geuren worden vermeden, omdat ze een afleiding zijn. Stenen van verschillende vormen en maten vormen het pad dat naar het theehuis leidt. Een stenen lantaarn wordt dicht bij een stenen bassin bij de ingang geplaatst waar bezoekers hun handen wassen voordat ze de theesalon betreden.

japanse thee ceremonie

Theehuis

De ceremonie wordt traditioneel gehouden in een tatami-kamer. De ingang voor gasten wordt soms laag gehouden, zodat binnenkomende gasten moeten bukken, wat symbool staat voor nederigheid. Decoratieve elementen en kunst in de tearoom omvatten een alkoof (tokonoma) waar een scroll of seizoensbloemen worden weergegeven.

Voordat de Japanse theeceremonie begint, verzamelen gasten zich in een speciale ruimte die door de gastheer is opgezet, bekend als een machiai. Nadat iedereen is aangekomen, lopen de gasten over een met dauw bedekte grond, een reinigingsritueel dat symbool staat voor het verwijderen van stof uit de wereld. Om zichzelf verder te zuiveren voor de komende ceremonie, wassen gasten hun handen en mond met schoon water uit een stenen bekken.

Na een buiging komt de hoofdgast de kamer binnen en neemt plaats naast de alkoof, gevolgd door de andere gasten. Gasten zitten idealiter op een seiza-positie op de tatami-vloer. Nadat de gasten hun standpunt hebben ingenomen, is het gebruikelijk om nog een keer te buigen voordat je de kunst bekijkt die zorgvuldig voor de gelegenheid zijn geselecteerd.

De thee bereiden

De gastheer bereidt de thee meestal voor de gasten in het theehuis. De belangrijkste uitrusting voor de rituelen omvat de klopper (chasen), container voor de gepoederde groene thee (natsume), lepel (chashaku), kom, snoepcontainer of bord, en de ketel en vuurpot. Elk apparaat is zorgvuldig geselecteerd op basis van de omstandigheden en heeft een specifieke plaats.

De gastheer voegt gracieus een tot drie maatschepjes matcha-poeder per gast toe aan de groepskom, gevolgd door een kleine hoeveelheid water als voorbereiding. Met behulp van een traditionele bamboe-garde roert de gastheer het mengsel snel tot een heldergroene pasta. Wanneer de matcha-poederpasta de juiste consistentie bereikt, wordt er alleen nog extra heet water in de mix geklopt om een ​​dikke, rijk drankje te produceren en dit te kunnen drinken.

Het bereiden van matcha thee

Genieten de thee in rust en stilte

Een Japans snoepje wordt geserveerd van tevoren als maaltijd en moet worden gegeten voordat de thee wordt gedronken. De kom wordt op de tatami-mat voor je geplaatst, met de voorkant naar je toe.

Pak het op met je rechterhand en plaats het op je linkerpalm. Draai met jouw rechterhand ongeveer 90 graden rechtsom, zodat de voorkant niet meer naar je toe is gericht. Drink de thee in een paar slokjes en plaats deze terug op de tatami. Buig en spreek je dankbaarheid uit na het ontvangen. Dit is de wijze hoe je in Japan de ceremonie uitvoert.

Tegen het einde van de ceremonie is er tijd om de theekom te inspecteren en te waarderen door hem op te tillen. Als je klaar bent, draai je de kom, zodat de voorkant nu naar de theemeester wijst.

De theemeester kan vragen of gasten nog een rondje willen, en zo niet, dan is de theeceremonie voorbij wanneer de gastheer het gereedschap wast en de apparatuur terugbrengt naar waar ze waren voordat ze begonnen. De rituelen zijn nu afgerond.

Waarom is de matcha-ceremonie belangrijk?

De traditionele theeceremonie in Japan is een symbool van vrede, harmonie, geluk, rust en stilte. Het is een spirituele ervaring die respect toont door etiquette en gratie, die integrale facetten zijn van de Japanse cultuur.

De matcha-poederceremonie bevordert ook sociale binding en biedt iedereen een gelegenheid om te ontspannen en te genieten van de zorgen van de buitenwereld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief