logo i love you so matcha

Voordelen van matcha

Matcha thee is de laatste tijd enorm populair geworden, met matcha-shots, lattes, thee en zelfs desserts die overal verschijnen. Net als groene thee komt matcha thee van de bladeren van de Camellia sinensis-plant en is het heel bekend in Japan door de vele gezondheidsvoordelen.

Het is echter anders gegroeid en heeft een uniek voedingsprofiel. Matcha thee bevat de voedingsstoffen uit het hele theeblad, wat resulteert in een grotere hoeveelheid cafeïne en antioxidanten dan normaal in gewone groene thee zit.

Verder zitten in matcha groene thee weinig calorieën. In dit artikel lees je alles over de voordelen van matcha thee en de gezondheidsvoordelen van thee drinken .

Inhoud van deze pagina:

De voordelen van matcha thee

Voordelen van matcha

Rijk aan antioxidanten

Matcha bevat veel aan catechinen, een klasse van plantaardige stoffen in thee die als natuurlijke antioxidanten werken. Antioxidanten worden gebruikt bij het stabiliseren van schadelijke vrije radicalen, stoffen die cellen kunnen beschadigen en chronische ziekten kunnen veroorzaken.

Het opnemen van matcha thee in jouw dieet kan de inname van antioxidanten verhogen, wat celschade kan helpen voorkomen en zelfs het risico op verschillende chronische ziekten kan verlagen. Matcha groene thee is daarom een gezonde keuze die daarnaast een lekkere smaak bevat.

Bescherming van de lever

De lever is van vitaal belang voor de gezondheid en speelt een centrale rol bij het wegspoelen van gifstoffen, het metaboliseren van medicijnen en het verwerken van voedingsstoffen.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat matcha thee de gezondheid van de lever kan helpen beschermen. Om deze reden kunnen we alleen al stellen dat matcha groene thee een superfood is.

Verhoging van de hersenfunctie door matcha

Verhoogt de hersenfunctie

Onderzoeken tonen aan dat verschillende componenten van matcha de hersenfunctie kunnen helpen verbeteren.

Een studie onder 23 mensen keek naar hoe mensen presteerden bij een reeks taken die waren ontworpen om hersenprestaties te meten. Sommige deelnemers dronken matcha thee of aten een reep met 4 gram matcha, terwijl de andere groep een placebo thee of reep innam.

De onderzoekers ontdekten dat matcha verbeteringen veroorzaakte in aandacht, reactietijd en geheugen, vergeleken met de placebo.

Meerdere studies hebben cafeïne consumptie gekoppeld aan verbeteringen in de hersenfunctie, onder verwijzing naar snellere reactietijden, verhoogde aandacht en verbeterd geheugen.

Matcha bevat ook een verbinding genaamd L-theanine, die de effecten van cafeïne verandert, alertheid bevordert en een crash helpt voorkomen in energieniveaus die het cafeïnegebruik kunnen volgen.

Van l-theanine is ook aangetoond dat het de alfagolfactiviteit in de hersenen verhoogt, wat kan helpen bij het opwekken van ontspanning en het verminderen van stressniveaus.

Matcha kan kanker helpen voorkomen

Matcha zit boordevol gezondheid bevorderende stoffen, waaronder enkele die in reageerbuis- en dierstudies in verband zijn gebracht met kankerpreventie. Matcha is vooral rijk aan epigallocatechine-3-gallate (EGCG), een type catechine waarvan is aangetoond dat het krachtige eigenschappen tegen kanker heeft.

Matcha kan de gezondheid van het hart bevorderen

Hartziekte is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, goed voor naar schatting een derde van alle sterfgevallen bij mensen ouder dan 35 jaar.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van groene thee, die een vergelijkbaar voedingsprofiel heeft als matcha, kan helpen beschermen tegen hartaandoeningen.

Van groene thee is aangetoond dat het de totale en “slechte” LDL-cholesterol verlaagt, evenals triglyceriden. Het kan ook helpen de oxidatie van LDL-cholesterol te voorkomen, een andere factor die kan beschermen tegen hartaandoeningen.

In combinatie met een goed afgerond dieet en een gezonde levensstijl, kan het drinken van matcha helpen om je hart gezond te houden en te beschermen tegen ziekten.

Matcha helpt je af te vallen

Groene thee staat bekend om zijn vermogen om gewichtsverlies te bevorderen. Studies tonen zelfs aan dat het de stofwisseling kan versnellen om het energieverbruik te verhogen en de vetverbranding te stimuleren.

Hoewel de meeste van deze onderzoeken gericht waren op groene thee-extract, komt matcha groene thee en het matcha poeder van dezelfde plant en zou hetzelfde effect moeten hebben.

Als je dagelijks veel water, een kopje koffie en matcha groene thee drinkt krijg je veel minder calorieën binnen dan wanneer je frisdrank drinkt. Zorg er wel voor dat je in je koffie niet te veel suiker en melk doet, anders kun je beter thee drinken.

afvallen door matcha poeder

Goed voor immuunsysteem

Matcha groene thee versterkt het immuunsysteem en beperkt de invasie en groei van virussen en bacteriën in het lichaam. De speciale catechine-antioxidant genaamd EGCg is effectief in het bestrijden en beschermen van het lichaam tegen verschillende bacteriële en virale infecties.

EGCg bindt zich aan cellen in het lichaam en EGCg remt de groei van veel ziekteverwekkende micro-organismen, waaronder het influenza A-virus, het hepatitis-virus, het herpes-virus en de bacteriën die streptokokken veroorzaken.

Matcha heeft een kalmerende werking op het lichaam

L-theanine is een zeldzaam aminozuur dat in hoge concentraties in matcha groene thee wordt aangetroffen en dat de bloed-hersenbarrière passeert en een gevoel van ontspanning bevordert terwijl het mentale en fysieke stress vermindert. L-theanine werkt met cafeïne om een ​​stabiele verlengde energiestoot te geven zonder de gebruikelijke zenuwachtige bijwerkingen van cafeïne en stimulerende middelen.

Matcha zorgt voor een goede mondgezondheid

90% van de slechte adem komt van bacteriële holtes in je mond. Hier breken bacteriën zwavelhoudende aminozuren af ​​in stinkende vluchtige zwavelverbindingen.

Groene thee vertoonde bij testen tegen kauwgom, pepermuntjes en andere voedingsmiddelen de grootste verlaging van de concentratie van zowel H (2) S- als CH (3) SH-gassen. De antibacteriële eigenschappen van matcha thee houden de bacteriën op afstand, waardoor je een beter gebit krijgt en een gezonder lichaam.

Een betere huid

Een van de vele voordelen van groene thee heeft te maken met het feit dat matcha thee geweldig is voor je huid.

Je kunt zelfs een matcha-gezichtsmasker maken en het op allerlei manieren gebruiken voor schoonheid en huidverzorging. De catechines in gewone groene thee werken om vrije radicalen in de huid op te sluiten en te deactiveren, wat tekenen van veroudering vertraagt.

Matcha poeder rechtstreeks op de huid aanbrengen in de vorm van een masker is een van de beste manieren om acne en symptomen van rosacea te bestrijden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief