logo i love you so matcha

Wat is matcha poeder?

Matcha is een fijngemalen theepoeder gemaakt van de jonge en voedselrijke bladeren van de groene theeplant. Matcha poeder wordt traditioneel met heet water geklopt om een rijke en schuimige thee te maken, maar kan ook worden gebruikt voor het maken van lattes, smoothies, gebak en nog veel meer!

Inhoud van deze pagina:

De ingrediënten voor matcha thee

Matcha thee

De beste matcha thee van goede kwaliteit komt uit Japan, vooral uit de zuidelijke helft van het land. De hoogste kwaliteit matcha wordt vaak gebruikt tijdens de Japanse theeceremonie. Het onderscheidt van de manier waarop andere normale groene thee worden gekweekt, is dat de theestruiken (Camellia sinensis) enkele dagen vóór de oogst worden bedekt om ze tegen het zonlicht te beschermen.

Dit wordt gedaan om het chlorofylgehalte van de planten te verhogen, waardoor de bladeren een levendige tint groen krijgen.

Eenmaal geoogst, worden de bladeren aan de lucht gedroogd en vervolgens fijngemalen tot een delicaat poeder. Het is dit poeder dat vervolgens kan worden geklopt met heet water of stomende melk. Het moeizame proces dat nodig is om matcha op de markt te brengen, is waarom deze versie van thee zoveel duurder is dan andere theeën.

Wat is matcha poeder en waar komt het vandaan?

De eerste zaden en struiken van groene thee werden in 1191 na Christus door een Japanse boeddhistische monnik genaamd Myoan Eisai naar Japan gebracht toen hij terugkeerde van reizen in China.

De jonge priester gebruikte zijn ervaring met het kweken en drinken van matcha om wat hij “de weg van thee” noemde populair te maken als een meditatief ritueel binnen zijn gemeenschap van Japanse boeddhistische monniken.

De gewoonte om matcha thee te drinken verspreidde zich snel door heel Japan en nam in populariteit toe nadat het was geaccepteerd in de dagelijkse praktijk van de samurai.

Matcha poeder en matcha thee
Japans matcha thee blad

Hoe wordt matcha gemaakt?

Matcha groeit in de schaduw

Matcha groene thee wordt de laatste weken voor de oogst behandeld met een lichtgestuurd proces. Het in de schaduw stellen van de groene theeplanten stimuleert een verhoging van de chlorofylproductie in de bladeren en geeft matcha groene thee zijn rijke smaragdgroene kleur.

Het gebrek aan zonlicht zorgt ook voor de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van matcha. Hierdoor bevat matcha nature veel antioxidanten, chlorofyl, cafeïne en L-theanine.

Daarom is matcha een heel gezond superfood. De smaak is natuurlijk heel goed en van hoge kwaliteit. Daardoor is een kopje matcha bijvoorbeeld heel populair als variant bij theeceremonies.

Matcha wordt gestoomd en gedroogd

Binnen een uur na het plukken worden de malse blaadjes behandeld met stoom om het oxidatieproces te stoppen en de rijke kleur te behouden. Door het stomen ontstaat een zoet en plantaardig smaakprofiel, uniek onder vele theesoorten.

Stenen ondergrond bij matcha

In plaats van te worden gerold, gevormd en gedroogd zoals traditionele groene blaadjes, worden de bladeren die bestemd zijn om matcha te worden, plat te drogen gelegd.

De bladeren vermalen tot matcha is een langzaam proces. Als de molenstenen oververhit raken, kunnen de delicate theebladeren beschadigd raken, wat de smaak en smaak verandert. Ter referentie: het duurt ongeveer een uur om 30 g matcha te malen.

De gezondheidsvoordelen van matcha

De beste matcha thee smaak komt van de nieuwe flush, baby groene blaadjes die in het voorjaar groeien. Alleen de nieuwste toppen van in de schaduw gekweekte theeplanten worden met de hand geplukt voor Premium Matcha-productie.

Het venster voor de ideale groei van matcha groene thee is zeer beperkt, wat een van de redenen is dat matcha drinken een van de duurdere producten op de markt is.

Matcha bevat veel antioxidanten en is daarom gezond om te drinken, maar een kopje matcha kan een investering zijn als je er een gewoonte van maakt. De smaak van matcha haalt velen over om toch deze variant te bestellen en nuttigen.

Lees hier meer over de voordelen van matcha.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief